Hoe beginnen aan een stuk voor cello?

Discussie in 'Eigen werk' gestart door amaryllida, 10 jun 2010.

  1. amaryllida

    amaryllida

    Lid geworden:
    10 jun 2010
    Berichten:
    167
    hey,

    Ik speel al 11 jaar viool en 4 jaar cello. Aangezien ik echt gepassioneerd ben door cello ga ik waarschijnlijk stoppen met viool en cello verder zetten. Ik krijg vaak complimenten te horen dat ik echt goed ben en dat het fijn is om naar mijn muziek te luisteren. zelf speel ik graag 'Apocalyptica' een finse metalband die muziek maakt op 4 cello's en drum (ze maken zelf liedjes, maar coveren ook vaak liedjes van bijvoorbeeld metallica.)

    Nu zou ik graag zelf beginnen aan muziek componeren, maar hoe begin ik eraan?
    Is het best om eerst een eerste stem te schrijven, of kies je eerst een begeleiding en bouw je daarop verder?

    Ik heb al geprobeerd leuke melodieën te vinden maar het doet me steeds denken aan een ander nummer, en dan lijkt het zowat plagiaat :p

    alvast bedankt :)
    amaryllida
     
  2. amaryllida

    amaryllida

    Lid geworden:
    10 jun 2010
    Berichten:
    167
    O ja, misschien nog vergeten te vermelden...
    Ik zou graag iets schrijven voor 4 cello's met eventueel drum.
     
  3. NicoDezaire

    NicoDezaire Nico Dezaire

    Lid geworden:
    2 apr 2010
    Berichten:
    32
    Homepage:
    Hoi Amarylida,

    Ambitieus! En als ik je een advies mag geven zou ik vooral beginnen met 1 cello.

    Componeren voor meerdere instrumenten heeft veel te maken met accoorden en zowel viool als cello waar je ervaring mee hebt zijn geen accoorden instrumenten. Verder is componeren een meerjaarse studie op HBO niveau (conservatorium) en dus niet iets om er zomaar even bij te doen.

    Dus, begin eens met een melodie lijn voor 1 cello. Maak daar eens een stuk van van meerdere minuten. Misschien lijkt het in het begin wel op een ander nummer maar als je er wat wijzigingen in aanbrengt en zo kom je waarschijnlijk toch wel een heel eind. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer met potlood en gum op papier maar heb je daar software voor zodat je je eigen stuk ook terug kunt horen en weer kunt wijzigen.

    Als je daar wat ervaring in krijgt kun je altijd eens gaan zoeken naar de juiste accoorden of, als je componeren echt leuk vindt, begin dan eens met het lezen van boeken of het volgen van een korte cursus waarbij je bepaalde basis beginselen al leert. Op die manier kun je je theoretische kennis uitbreiden en tegelijk toepassen op je eigen stuk.

    Verwacht niet van jezelf dat je meteen een stuk kunt componeren voor meerdere celli en drums erbij, dat is iets wat je wellicht over een aantal jaren kunt doen met de nodige studie erbij.

    Succes!
     
  4. amaryllida

    amaryllida

    Lid geworden:
    10 jun 2010
    Berichten:
    167
    ok bedankt :)

    Maar die software waarover je spreekt, welke is dit?
    Ik heb gelezen dat je (bvb voor piano) die kunt aansluiten op je pc en die alle noten die je speelt worden opgeschreven. (weet niet of er ook zoiet bestaat voor cello).

    Zelf heb ik nu Guitar Pro 5.2 (daar kan je handmatig noot voor noot inbrengen) maar vind ik persoonlijk een onhandig programma. Vooral omdat je altijd in de sol-sleutel moet werken.
     
  5. NicoDezaire

    NicoDezaire Nico Dezaire

    Lid geworden:
    2 apr 2010
    Berichten:
    32
    Homepage:
    Er zijn diverse programma's en die varieren ook net zo erg van prijs. Zelf werk ik met Sibelius. Zo'n beetje de duurste variant die er is maar dan kun je dan ook werkelijk waar alles mee o.a. ook zoals je omschrijft via een keyboard en MIDI de noten inspelen. Ik denk dat Sibelius om te beginnen nogal groot (en duur) is. Verder heb je ook nog programma's als Finale (in diverse varianten die ook weer verschillen in prijs) maar ik vond net ook een gratis programma op internet. Geen idee of het iets is maar het ondersteunt dus in elk geval wel MIDI. Hier de link: http://musescore.org/nl

    Verder over MIDI. Met een "gewone" cello gaat dat nooit, je kunt MIDI alleen aansluiten aan een digitaal aparaat zoals een keyboard. Je hebt dan op je computer software nodig en een speciale kabel (MIDI-interface). Die verkopen ze bij de meeste keyboard winkels.

    Zelf vind ik het handiger werken om de noten 1 voor 1 aan te klikken dan via MIDI en het keyboard te spelen. Het grote nadeel daarvan is dat je nooit exact in de maat speelt en Sibelius het verschil tussen een 64e tel hoort en dat dus ook alszodanig noteert. Nu kun je in Sibelius dat ook wel weer instellen maar al met al vind ik zelf het aanklikken van de noten gemakkelijker dan het achteraf corrigeren wat ik heb ingespeeld, zeker omdat een compositie nooit direct klaar in mijn hoofd zit en ik het in 1 keer kan inspelen. Dat blijft toch een proces van luisteren en schaven.
     
  6. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Finale Notepad is ook een handig programma.. Deze is ook gratis: http://www.kbsbv.nl/info_notepad.html
     
  7. amaryllida

    amaryllida

    Lid geworden:
    10 jun 2010
    Berichten:
    167
    ok ik heb momenteel sibelius op mijn pc staan :) werkt aardig moet ik zeggen. Maar heb jij ook al meegemaakt dat Sibelius plots afsluit? Dit heb ik soms voor en is echt wel irritant. Weet zelf niet waaraan het ligt, maar denk dat het komt doordat ik een ongeldige bewerking wil uitvoeren.
     
  8. amaryllida

    amaryllida

    Lid geworden:
    10 jun 2010
    Berichten:
    167
    Zou het lukken met een elektrische cello? en wat voor kabel zou je dan nodig hebben. Heb ook een elektrische cello staan die ik kan aansluiten op een versterker.

    Maar dat is via een gewone geluidskabel.
     
  9. NicoDezaire

    NicoDezaire Nico Dezaire

    Lid geworden:
    2 apr 2010
    Berichten:
    32
    Homepage:
    Het zou kunnen als de electrische cello een MIDI-uitgang heeft. Dat is een andere uitgang dan de "normale" uitgang waar je een plug in stopt die naar een versterker gaat.

    Als je zo'n MIDI-uitgang hebt dan heb je een speciale MIDI-kabel nodig die van de cello naar de PC gaat.

    Zelf heb ik ook een electrische viool maar die heeft geen MIDI uitgang, mijn keyboard en syntesizer hebben dat wel.

    Sibelius zelf sluit bij mij nooit sponaan af maar goed, ik heb dan natuurlijk een officiële versie.
     
  10. Saar___

    Saar___

    Lid geworden:
    19 jun 2008
    Berichten:
    52
    ben het niet helemaal eens met Nico.

    Ik componeer zelf ook, en al componeer ik niet de beste muziek, ik ben wel gelijk begonnen met een heel strijkkwartet.
    Dat vind ik persoonlijk veel makkelijker, omdat er makkelijker een geheel ontstaat.

    De opbouw van het componeren is naar mijn idee gewoon opschrijven wat er in je opkomt, en geen rekening houden met melodie eerst o.i.d.

    Succes!
     
  11. amaryllida

    amaryllida

    Lid geworden:
    10 jun 2010
    Berichten:
    167
    mercikes :) kem iets geschreven, al trekt et niet op veel :p maar 't is wel leuk om te beginnen. Weet iemand trouwens een goede site waar je mensen in je buurt kan vinden die ook cello spelen? Zeg maar een advertentie plaatsen om groepsleden te vinden (in België), heb dit ooit al gedaan maar niemand reageerde en ik heb echt zin om samen te spelen met anderen.

    Speel zelf ook in een klein orkestje met 15 man (is opgericht door onze vioolleerkracht en de 'betere' violisten/cellisten mogen meedoen) en das wel leuk, leer je veel uit.
     
  12. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.278
    Homepage:
    Uiteraard heeft deze site ook die mogelijkheid!!
    Kijk maar eens op de Rubriek 'Samenspel: Beroeps/amateur of onderricht (les)'. Dan de verdeling: gevraagd/gezocht nemen, je oproep plaatsen en afwachten maar. Succes!

    Frits
     

Deel Deze Pagina