linkerhand positie beginner

Discussie in 'Overig' gestart door arja, 23 jun 2010.

  1. arja

    arja

    Lid geworden:
    16 jun 2010
    Berichten:
    17
    Ik ben nogal aan het 'klooien' met mijn linkerhand. Mijn duim moet los zijn, maar hoe moet ik dan de viool ondersteunen, alleen met mijn hoofd?? Dat wordt wel erg zwaar!
    Hebben jullie nog tips/weetjes?
     
  2. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    De video's van Todd Ehle zijn erg goed. Ook op Violinmasterclass kan je nuttige video's vinden. Allemaal te vinden in mijn handtekening.

    De functie van de linker duim is onder meer tegendruk te geven aan de vingers, als je speelt. De duim voegt zich naar de ronding van de hals.

    De vingers moeten ontspannen zijn en worden daarom in een van nature aanwezige stand gebruikt. De vingers zijn dus niet gedraaid, maar er is op deze manier geen spanning. Het is een natuurlijke houding voor je hand.

    De viool wordt ondersteund door:
    1 Door de linkerhand (duim in licht contact met de hals tegenover eerste of tweede vinger en zijkant basis gewricht wijsvinger). De hals van de viool heeft dus ook een licht contact met het basis gewricht van je wijsvinger
    2 De viool rust op het sleutelbeen. Het gewicht van je hoofd met een ontspannen nek, zorgt ervoor dat de viool op het sleutelbeen gehouden kan worden

    Er zijn dus vier contactpunten met de viool: de kin, het sleutelbeen, het basis gewricht van je linker wijsvinger en de zijkant van je duim.

    Succes en veel plezier met vioolspelen. :)
     
  3. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Daar betrap ik mezelf ook nog steeds op, ik duw m'n viool echt half fijn met m'n wijsvinger, in plaats van dat ik 'm heel licht aanraak zegmaar.. (misschien even heel goed oefenen in de vakantie om dat anders te krijgen!)
     
  4. arja

    arja

    Lid geworden:
    16 jun 2010
    Berichten:
    17
    De hals van de viool heeft dus ook een licht contact met het basis gewricht van je wijsvinger

    Dat was ik inderdaad vergeten te vragen, maar dat is dus toegestaan, dat de viool rust onderaan je wijsvinger? Ik zie het bij mijn dochter een soort van automatisch gebeuren.

    Bedankt voor je duidelijke antwoord!
     
  5. mriekjuh

    mriekjuh Marike

    Lid geworden:
    15 jun 2009
    Berichten:
    181
    Zo moet het dus niet..

    [​IMG]

    En zo hoort het:

    [​IMG]

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

    Succes!
     
  6. Tante

    Tante

    Lid geworden:
    22 okt 2008
    Berichten:
    49
    Het knijpen met mijn duim speelt iedere keer weer op als er iets nieuws of moeilijks te spelen is. Het verplaatsen van de eerste naar de derde positie was zoiets. Maar toen ik erop geattendeerd werd was het leuk om te merken dat als ik niet knijp, ik de derde positie volstrekt voorbijschiet. Het hoeft dus allemaal niet zo krampachtig te zijn, maar het duimgedoe (en al die andere dingen) is toch een kwestie van vallen en opstaan.
    Dus komt allemaal vanzelf als je rustig doorploetert en dat is heel leuk.
     
  7. arja

    arja

    Lid geworden:
    16 jun 2010
    Berichten:
    17
    Nog even iets over de linkerarm. Ik heb momenteel nogal last van tintelingen en wat trekkend gevoel in linkerarm en schouder wat voor mijn gevoel verband houdt met het vioolspelen. Weet iemand hoe dat komt?
     
  8. Marijn

    Marijn

    Lid geworden:
    19 sep 2010
    Berichten:
    2
    Ik heb er niet echt verstand van, maar ik heb daar ook een tijdje last van gehad en het is overgegaan toen ik erop ging letten dat ik mijn linkerschouder niet te veel omhoogtrok. Nu heb ik er nog wel eens last van als ik een nieuw stuk speel en ik dus niet zo goed op mijn schouder kan letten. Misschien moet je eens opletten of je je schouder heel erg omhoog trekt terwijl je speelt.
     
  9. arja

    arja

    Lid geworden:
    16 jun 2010
    Berichten:
    17
    Ik heb inderdaad het gevoel dat het oa met verkeerde spanning te maken heeft, kreeg het ook rechts...Heb vandaag weinig gespeeld en goed op ontspanning van nek en schouders gelet. Ik heb het idee dat het iets beter gaat, mijn vingers zijn tenminste weer warm. En dat na een paar lessen! Vioolspelen, het zal maar je beroep zijn..!!
     

Deel Deze Pagina