gepiep

Discussie in 'Overig' gestart door orroro, 1 jul 2010.

  1. orroro

    orroro

    Lid geworden:
    26 nov 2009
    Berichten:
    7
    Heeft iemand nog tips om gepiep en gekraak tijdens spel te vermijden?
    Grtz Orroro. :D
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.281
    Homepage:
    Neem vioolles! ;)
     
  3. orroro

    orroro

    Lid geworden:
    26 nov 2009
    Berichten:
    7
    Heb ik!
     
  4. NicoDezaire

    NicoDezaire Nico Dezaire

    Lid geworden:
    2 apr 2010
    Berichten:
    32
    Homepage:
    Gepiep en gekraak hoor je meestal als de streektechniek niet goed is. De meest voorkomende fouten zijn het te hard drukken op de snaar of het scheef aanstrijken van de snaar.

    Praat met je viooldocent hier eens over en vraag wat technische tips hoe je je streektechniek kan verbeteren om deze bijgeluiden te verminderen.
     
  5. orroro

    orroro

    Lid geworden:
    26 nov 2009
    Berichten:
    7
    Thanks!
     
  6. butterfly

    butterfly Debora

    Lid geworden:
    3 jul 2010
    Berichten:
    3
    Dag allemaal,

    Voordat ik reageer zal ik me even heel kort voorstellen. Ik ben Debora, 26 jaar heb tot twee jaar geleden zo'n twee jaar les gehad. Vanwege tijdgebrek heb ik toen besloten om mijn viool een tijdje aan de kant te leggen, omdat ik te gefrustreerd raakte daar ik nauwelijks nog vooruitgang boekte. Nu ben ik bijna klaar met mijn studie en vanaf september ga ik weer beginnen met lessen, waar ik enorm naar uitkijk!
    Ik vind dit forum echt een geweldige ontdekking (ik heb al wat rondgelezen en blijf dat nog wel even doen de komende tijd), dus alle deelnemers en de oprichter enorm bedankt voor alle waardevolle bijdragen! :)

    Sorry voor de off-topic en lange inleiding, maar vond het ook zo raar om zomaar me erin te mengen...

    Wat betreft dat gepiep: Het hangt natuurlijk een beetje van de context af, maar zal hier mijn ervaringen delen.
    Ik heb dat natuurlijk ook regelmatig gehad, soms moedigt mijn vioolleraar me zelfs aan om het flinkt te laten piepen en te kraken, omdat het ook hoort bij het leren aanvoelen van wat je wel en niet kan met de strijkstok. En bij vibrato-oefeningen kan het ook haast niet anders dat dat in het begin flink piept en kraakt.
    Maar bij oefenen hoort (helaas) nu eenmaal ook het vreselijke kattengejank...
    Wat wellicht ook kan helpen is de spanning op de strijkstok controleren. Ik had in het begin de haren weleens te strak gespannen wanneer ik ging spelen en dan piept en kraakt het extra snel.
    En verder hoor je de bovenste helft met platte haren te strijken, maar vanaf de slof houd je de stok schuin, zodat de haren dus eigenlijk schuin de snaar in strijken. Maar dat kan je docent je beter uit leggen ;).

    Groetjes
    Debora
     
  7. Sunrise

    Sunrise Johan Lommelen

    Lid geworden:
    9 jun 2006
    Berichten:
    183
    Hoezo? Dit begrijp ik echt niet.
    Wat heeft vibrato met piepen en krassen te maken?

    Mvg, johan
     
  8. butterfly

    butterfly Debora

    Lid geworden:
    3 jul 2010
    Berichten:
    3
    Hm, daar moest ik even zelf ook even over nadenken. Maar ik ben nog volop aan het leren om vibrato te spelen he? Dus dat bedoel ik met vibrato-oefeningen. En ik heb nog moeite met de fluittoon, dus als ik dat probeer te doen, piept en kraakt het af en toe behoorlijk.
    En als eerste oefeningen voor vibrato moet ik eigenlijk de beweging in het groot maken, dus in plaats van alleen de rollende beweging maken, moet ik een glijbeweging maken, vanuit de 3e positie richting de krul en weer terug naar de beginpositie. Deze beweging maak ik dan in kwarten, achtsten en zestiende noten en naarmate de beweging sneller gaat, moet hij ook steeds kleiner worden.
    Nou, dat krast af en toe dus wel...
    Hebben anderen eigenlijk ook ervaring met deze methode van aanleren? Want ik zag ergens anders dat het op een hele andere manier werd uitgelegd. Wat vinden jullie hier van?
     

Deel Deze Pagina