redenen/doel vioolspelen

Discussie in 'Viool' gestart door arja, 7 jul 2010.

  1. arja

    arja

    Lid geworden:
    16 jun 2010
    Berichten:
    17
    Ik ben wel benieuwd waarom jullie viool zijn gaan spelen? En wat zijn jullie lange en/of korte termijn doelen?
     
  2. koffienee1

    koffienee1

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    298
    Leuke vraag.
    Een aantal jaren geleden raakte ik gefascineerd door de klank van de viool.
    Doordat ik al heel wat jaren gitaar speel, wilde ik de uitdaging aan om viool te leren spelen. de doelen die ik mijzelf stel, is op korte termijn een goede techniek ontwikkelen, en op lange termijn naast een goede techniek - een levenslang proces- zo ver mogelijk komen. ;)
     
  3. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Ik ben viool gaan spelen omdat ik, als mijn dochter aan het oefenen was, heel graag mee wou doen. Mijn handen jeukten gewoon om ook te spelen! :D
    Dus... ik ben sept.2009 begonnen met vioollessen en ben dadelijk al derde jaars!
    Ik ben echt helemaal in de ban van de viool. Ga er binnenkort zelfs een kopen, de viool die ik nu te leen heb van de vioolbouwer. Hij klinkt echt helemaal geweldig!

    Wat mijn doel is?
    Plezier hebben in het vioolspelen!!
    Dat is echt mijn grootste doel! Dat heb ik al bereikt maar je moet een doel als dit vast zien te houden.
    Waar ik naar streef?
    Elk schooljaar zodanig vooruit gaan zodat ik denk, als ik terugkijk, ik heb het goed gedaan. Ik heb veel geleerd!
    Want aan die hele moeilijke grote stukken denk ik echt nog niet. Er zijn ook makkelijker versies van mooie muziekstukken. Daar ga ik me eerst maar eens aan wagen.

    Mijn doel is dus, plezier blijven hebben in het vioolspelen en zorgen dat ik vooruit blijf gaan. Dingen bijleer. Het heeft allemaal zijn tijd nodig. Dus ik kijk niet te ver vooruit.
    Mijn doel voor volgend schooljaar is; Het vibrato leren!
    Juf is er al mee begonnen bij mij. Ik heb nu oefeningen. Ik hoop die in de zomervakantie te kunnen blijven doen. Want mijn vingerkootjes mogen best wat losser worden! :eek:
     
  4. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Eigenlijk wilde ik toen ik heel klein was al een viool, maar later is dat een beetje in het vergeetboek geraakt. Toen mijn vriendin (mela93, ook aanwezig op dit forum) en ik op school de schoolviool ontdekten, raakte we zo'n beetje verslaafd en zodoende kreeg ik op m'n 15e een viool. Volgend jaar hoop ik net als Deano ook 3e jaars te zijn...

    Ik heb eigenlijk niet zo heel veel nagedacht over mijn doelen.. Wel wil ik natuurlijk steeds vooruit blijven gaan en ook langzaam naar het D-examenniveau opklimmen (maar dat is wel langetermijn, want ik heb net m'n A-diploma viool gehaald dus). Verder lijkt het me ook heel gaaf om ooit nog eens in een orkest te spelen.. (wel meer amateurorkest dan, maar goed).. Verder heb ik eigenlijk geen doelen voorzover ik nu kan bedenken.
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Vraagje: wat is dat een 'schoolviool'? Krijg je die te leen van de school o.i.d.?
     
  6. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Nee hoor, maar op school waren er een paar violen, gewoon om tijdens de les muziek te gebruiken, en omdat wij op vrijdagmiddag na schooltijd altijd nog even muziek maakten op school, gebruikten we die wel eens..
     
  7. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Ik denk dat het doel (op welk niveau dan ook) vooral is genieten van je eigen muziek en jezelf hierin tot uitdrukking kunnen brengen en kunnen ontplooien. Muziek is een goede uitlaatklep, zeker als je zelf speelt. Technische vorderingen zijn in mijn ogen een middel om mooie muziek te kunnen maken en geen doel op zich.
     
  8. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.715
    Hey Arja,

    Ik zou het graag kort willen houden, maar het zal wel weer op een heel epistel uitvallen.
    Voor mijn persoontje is de viool jaren geleden mijn leven binnen gedrongen, heeft een plekje in mijn hart veroverd (als instrument) dat ik maar moeilijk kan loslaten.
    Voor mij is het rond mijn 11e of 12e begonnen. Toen hoorde ik voor het eerst een viool, althans hoorde ik voor het eerst, werd mij er van bewust dat het een viool was. Een klein prachtig instrument dat kon “zingen”. De klank en zo heeft me nooit meer losgelaten.

    Als kind wilde ik viool spelen en ook graag bouwen. Helaas is van beide niet veel terecht gekomen. Het vioolspel heb ik niet opgegeven maar na twee jaar les en heel veel oefenen moest ik toegeven dat ik geen virtuoos ben of zal worden. Ben eigenlijk blijven hangen op een beginners nivo en kom, denk ik door de leeftijd niet echt verder. Te laat begonnen.

    Ja, ik heb er nog steeds lol in en sta regelmatig een stukje mee te strijken, soms goed soms mindergoed en als ik regelmatig speel gaat het steeds beter. Er zijn zelfs momenten dat ik er van geniet om o.a. stukken (solo) mee te spelen.
    Daar moet ik het mee doen, ik kan je vertellen dat ik er van kan genieten, kan genieten dat je b.v. via internet gewoon een heel stuk mee kunt spelen, in je eigen huiskamer kunt mee soleren, keer op keer.

    Stukjes van Vivaldi, Bach, Mozart, etcetera (youtube).


    Remi
     
  9. arja

    arja

    Lid geworden:
    16 jun 2010
    Berichten:
    17
    Leuk die reakties! Heb nog wel een paar vragen: Deano, hoe wordt je vanaf het begin 3e jaars?? En wat zijn vioolexamens? Iets van A t/m D? Zijn daar criteria voor?
     
  10. butterfly

    butterfly Debora

    Lid geworden:
    3 jul 2010
    Berichten:
    3
    Inderdaad een erg leuk topic!
    Ik was 23 toen ik begon met vioolles en mijn leraar vroeg ook waarom ik viool wilde leren spelen. Mijn antwoord was: "Omdat ik het zo'n gevoelig instrument vind. Je kunt een viool laten huilen en laten lachen." En zo denk ik er nog steeds over, er is geen enkel ander instrument wat me zo diep van binnen kan raken.
    Ik vond dat citaat van Couperus ergens anders op dit forum dan ook prachtig!
    Ik ben verder helemaal niet muzikaal opgevoed, en ben me pas sinds kort ook meer aan 't verdiepen in de grotere violisten. Een heerlijke ontdekkingstocht!
     
  11. arja

    arja

    Lid geworden:
    16 jun 2010
    Berichten:
    17
    Gisteren een fagotconcert bijgewoond, sjonge wat een simpel instrument opeens, nu ik viool ploeter, je hoeft, net als bij blokfluit, alleen maar gaatjes open en dicht te drukken........
     
  12. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Hoi Arja,

    Mijn dochter en ik zijn dadelijk derde jaars omdat we de lesstof van de eerste 2 jaren al doorlopen hebben. In principe mag mijn dochter (volwassen doen dat niet) in het derde jaar examen doen voor A. Maar aangezien ze nog maar 1 jaar viool-praktijkonderwijs heeft gehad leek het onze juf beter nog een jaar te wachten. (onze dochter heeft ook pddnos, dat is ook een reden) Ik ga wel mee doen met het examen, samen met onze dochter. Tenminste, onze juf zei dat dat kon. Dus dat ga ik gewoon doen.

    Wij hebben de boeken; Stepping Stones, Waggon Wheels, Violin Fun bijna, een deel van Speel viool en het begin van Fast Forward al gedaan.
    Debbie heeft ook al meegespeeld in een ensemble voor 2e jaars. Vandaar dat we komend jaar derde jaars zijn. Omdat we de lesstof van 2e jaars al beheersen.
    Zo is het bij ons eigenlijk gegaan.


    De Suzuki deel 1 boek heb ik zelf aangeschaft. Spelen wij ook wel eens uit. Gewoon thuis voor de lol.
    Woensdag over een week doen wij mee aan een workshop orkest. Is maar een paar uurtjes en zo "proeven" we even wat dat is.
    Lijkt me erg leuk!
    We hebben de liedjes al zodat we ze alvast kunnen oefenen.
     
  13. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Hoi Arja,

    Nog even een aanvulling. Onze muziekschool neemt theorie-examens af volgens de HaFaBra-methode. DAt zijn inderdaad examens van A t/m D. Voor elk examen staan 3 lesjaren muziekonderwijs en theorielessen ernaast.
    Dus wij gaan dat over een jaar doen. Waarschijnlijk...
    We krijgen eerst een voorexamentje. Een proef om te kijken of we er bekwaam voor zijn. Dat zal eind volgend schooljaar zijn.
     
  14. mriekjuh

    mriekjuh Marike

    Lid geworden:
    15 jun 2009
    Berichten:
    181
    Natuurlijk, de klank en diepte van een viool raakt me ook heel erg. Bijvoorbeeld de Tchaikovsky op. 35 of de 2e partita van Bach en dan de Chaconne!

    &feature=related
    Maar als ik dit hoor.. Dan wordt ik echt elke keer dat ik het luister weer geraakt.. Er zit zo'n diepgang in dat stuk!

    Ik weet het Frits. Ik zit weer vreselijk af te dwalen.. Sorry!

    Groetjes Marike
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  15. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Grappig, bij mij op de muziekschool mag je gewoon de examens doen als je er klaar voor bent. Ik ken namelijk iemand die vorig jaar B heeft gedaan en nu C, dus bij ons ligt dat niet zo precies vast.
     
  16. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Ik denk dat bij ons ook is hoor. Want Debbie heeft nu 1 jaar vioolles gehad. Maar is wel derde jaars dadelijk. Maar juf wil haar toch nog niet aan het theorie-examen mee laten doen eind volgend schooljaar omdat ze dan nog maar 2 jaar ervaring heeft in de praktijk. (en ook omdat Debbie pddnos heeft)
     
  17. Carmenlisa

    Carmenlisa

    Lid geworden:
    22 okt 2009
    Berichten:
    62
    ik dacht dat ik de enige was die dat dacht. tenminste dat is wat mijn lerares mij laat denken. dus ben gestopt met lessen omdat dit niet werkt. wat erg jammer is, maar liever plezier in het spelen. dan dit(plezier er uit, en niet spelen). en nu de plezier er weer is klinkt het ook beter.
    mijn viool klinkt zoals ik me voel.
     
  18. arja

    arja

    Lid geworden:
    16 jun 2010
    Berichten:
    17
    Kijk, daar wist ik dus helemaal niets van af van die soorten examens e.d. Maar waarschijnlijk geldt dat alleen als je op een muziekschool lest? Betekend dat dan ook als je de 4 niveaus doorgelopen hebt 12 jaar verder èn volleerd violist bent?

    Wat leuk, Deano, dat je zo samen met je dochter bezig bent, die van mij kan ik nog niet zo motiveren, helaas.
     
  19. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    @ Carmenlisa

    Ik denk dat het juist de taak van een docent is om te laten zien wat je met het instrument kan doen en wat het instrument met jou kan doen. Het is belangrijk het nut te zien van de technische oefeningen. Niets ten nadele van je docent, misschien was er niet voldoende klik elkaar te begrijpen.

    Anyway: je bent zeker niet de enige.

    @ Arja Na de vier examens (ongeveer 12 jaar inderdaad) ben je gevorderd amateur violist. Je zou daarna aan een conservatorium kunnen beginnen (waar je jarenlang fulltime met muziek bezig bent) en je dan volleerd violist kunnen noemen. Trouwens: volleerd ben je natuurlijk nooit, er valt altijd wel wat te leren. Die examens worden niet heel veel gedaan (meer gebruikelijk bij blaasinstrumenten), sommige muziekscholen doen het en sommige privé praktijken.

    Wat betreft het zinloze van het vioolspelen... nu lijkt het misschien alsof je de enige bent die ervan geniet, maar je zou kunnen denken dat jij vrolijk wordt van vioolspelen en dat anderen daarvan genieten... of dat je nu oefent om in de toekomst wel mensen van je muziek te laten genieten :). Genoeg reden om door te gaan, toch?
     
  20. camilero

    camilero

    Lid geworden:
    25 sep 2009
    Berichten:
    3
    Leuke vraag :)

    Ik ben ook begonnen omdat mijn zoontje ging lessen, en ik werd gegrepen door de pracht van de viool.
    Vervolgens kwam ik erachter dat op heel veel van mijn favoriete platen ongemerkt de viool voorkomt.

    En het "doel" of "nut" van muziekmaken is in mijn geval simpel: Gewoon omdat het leuk is. Lekker ontspannen door een stukje muziek te spelen.....
     

Deel Deze Pagina