legato snaarwisseling

Discussie in 'Overig' gestart door arja, 11 jul 2010.

  1. arja

    arja

    Lid geworden:
    16 jun 2010
    Berichten:
    17
    Legato snaarwisseling
    Kan iemand mij duidelijk maken hoe dat moet?
     
  2. NicoDezaire

    NicoDezaire Nico Dezaire

    Lid geworden:
    2 apr 2010
    Berichten:
    32
    Homepage:
    Hoi Anja,

    Je moet je onderarm draaien maar vooral vanuit je pols. Zodra de snaarwisseling eraan komt moet je al vast een beetje naar beneden (of boven) gaan en kleine bewegingen maken met je rechter onderarm. Laat de beweging dus niet uit je schouder komen, die beweging is te groot en wordt je te traag.

    Het lastigste is nog wel de timing als je bv 4 kwart noten gebonden hebt en je moet tussen 2 en 3 van snaar wisselen om dit zo te timen dat het ook 4 kwart noten blijven en de 2e niet langer of korter wordt dan de 3e. Dat is (zoals alles) een kwestie van veel oefenen.

    Vraag anders je vioolleraar om oefeningen om de snaarwisselingen te oefenen en soepeler te laten verlopen.

    Succes!
     
  3. arja

    arja

    Lid geworden:
    16 jun 2010
    Berichten:
    17
    Alvast bedankt voor je antwoord, maar ik heb gemerkt dat het niet een 'trucje' is wat je even in een dag aanleert. Bij een gewone snaarwisseling moet ik de stok al op de volgende snaar zetten nèt voor dat ik 'm aanstrijk, dat voorkomt bijgeluiden. Bij mijn legato snaarwisseling hoor ik inderdaad rare bijgeluiden, maar ik doe het ook nog niet goed (in de stukjes die ik speel gaat het trouwens om 16e nootjes).
    Dat van die polsbeweging en onderarm heb ik trouwens wèl bij die Todd van youtube voorbij zien komen, zal ik nog's naar kijken. Hij heeft trouwens sowieso meerdere items over string crossings, zal wel belangrijk zijn!
    Het is nu vakantie, maar het zal allicht ook op mijn vioolles wel een keer ter sprake komen (over een jaartje of wat....??)
     
  4. NicoDezaire

    NicoDezaire Nico Dezaire

    Lid geworden:
    2 apr 2010
    Berichten:
    32
    Homepage:
    Viool leren spelen ís nu eenmaal een langdurig proces. Er is geen enkel onderdeel dat je "even in een dag aanleert". Alles zal met veel oefening komen.

    Succes
     

Deel Deze Pagina