Kam op viool zetten

Discussie in 'Viool' gestart door cellohoorn, 30 aug 2010.

  1. cellohoorn

    cellohoorn

    Lid geworden:
    30 aug 2010
    Berichten:
    2
    Hallo,
    Onlangs heb ik een viool gekocht van redelijke kwaliteit voor heel weinig geld, er moest echter even een nieuwe kam op gezet worden.
    Nu is mijn vraag of iemand weet hoe dat moet? Ikzelf speel eigenlijk hoofdzakelijk hoorn en heb (nog) vrij weinig verstand van violen.
    Hopelijk kan iemand mij helpen.
    Groetjes
     
  2. kaapsviooltje

    kaapsviooltje

    Lid geworden:
    7 jan 2008
    Berichten:
    89
    Wanneer je zelf serieus op het instrument wilt gaan spelen, zou ik er mee naar een vioolbouwer gaan. Zelf een kam maken lijkt me nog niet zo eenvoudig.
    Wil je er niet op spelen, maar aan de muur hangen. Koop een standaard kam, schuif die onder de snaren en ophangen.
    :p
     
  3. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.977
    Homepage:
    Met een niet passende kam kun je de viool, die toch redelijk van kwaliteit was, behoorlijk verpesten. Toch maar naar de vioolbouwer.
     
  4. cellohoorn

    cellohoorn

    Lid geworden:
    30 aug 2010
    Berichten:
    2
    Hee, bedankt,
    @kaapsviooltje, ik ga er zelf niet een maken, ik heb er 1 gekocht en die eropzetten.
    Humm, de afmetingen horen te kloppen, ik kan het proberen (met de nog oude snaren en de nieuwe en later opzetten), maar je schuift de kam er gewoon onder en dat is het?
    Groetjes!
     
  5. kaapsviooltje

    kaapsviooltje

    Lid geworden:
    7 jan 2008
    Berichten:
    89
    Een standaard gekochte kam klopt in afmetingen nooit met wat er werkelijk op hoort. Daarvoor zijn vioolbouwers uitgevonden die ze alsnog op maat maken. Dus wees gewaarschuwd als je een redelijke viool hebt, kan je die zoals Bert zegt redelijk ruineren met een standaard kam. Is het een viool van 25 euro van internet, dan valt daar toch al niets aan te vernielen.
    Om kort te gaan: Nee de kam kan en er niet zomaar onder geschoven worden en spelen maar..........
    Ga naar een vioolbouwer voordat je het verprutst.
     
  6. koffienee1

    koffienee1

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    298
    @cellohoorn, ik weet niet hoe jij gedacht had er een nieuwe kam op te zettten, maar je loopt wel het risico dat de stapel omvalt. Dat is het houten stokje tussen het boven- en onderblad. Stapel en kam staan beide los; ze blijven keurig overeind staan door de vertikale druk van de snaren op de kam.
    Een omgevallen stapel is voor de vioolbouwer wel weer terug te zetten. Die heeft er een speciaal gereedschapje voor en ervaring. Het probleem zit 'm in de plek waar de stapel geplaatst wordt. Een fractie naar links of rechts kan al forse klankverandering geven. Zo kan een goeie viool met een slecht geplaatste stapel een slechte klank geven. Een slechte viool met een goed geplaatste stapel ook, omdat de viool zelf niet veel soeps is.
    Dus, als je besluit de kam en/of de snaren te vervangen heb ook ik één advies: naar de vioolbouwer ermee.
    Hij of zij kan dat ook zien of jij een goede koop gedaan hebt en bepalen of het plaatsten van een nieuwe kam/snaren de moeite waar is.
     
  7. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Gelukkig zijn er genoeg instrumenten waarvan de stapel er redelijk klem in staat, waardoor het met het omvallen (gelukkig) wel mee valt. Het hoeft niet, maar het kan wel. Als het dan toch gebeurt heb je ook nog een stapel te zetten precies op de goede plaats met de juiste klemkracht. Die stapel moet er eerst weer in voordat begonnen kan worden met het pas snijden van de kamvoetjes.
     
  8. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Kwam ik tegen: een geheel 'new approach' van het pas maken van de kamvoetjes:

    &feature=related

    een filmpje van niemand minder dan David Burgess, voor degenen die dat wat zegt.
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  9. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.977
    Homepage:
    Ja, maar dat mag alleen maar met een Stradivari! ;)
     
  10. luthier

    luthier

    Lid geworden:
    16 mei 2010
    Berichten:
    197
    ik snap niet waarom hij niet gewoon een kettingzaag gebruikt,om de voetjes op maat ze zagen.

    hahaha
     
  11. koffienee1

    koffienee1

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    298
    Ik begrijp niet waarom hij dergelijk grof gereedschap gebruikt bij zulk delicaat werk als het plaatsen van de kam......
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  12. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Laat ik de sluier oplichten: dit is niet een serieuze methode! Dit filmpje is als een soort grap bedoeld. Er zal niemand zijn die op deze manier een kam pas maakt (mag ik hopen).;)

    Het filmpje paste in het onderwerp vandaar dat ik het heb geplaatst. In werkelijkheid gaat het passnijden van de kamvoeten van een kam veel subtieler: is precisiewerk wat niet met dit grove gereedschap kan. De man brengt het heel serieus en dat is waarom je op het verkeerde been bent gezet.
     
  13. knutselaar

    knutselaar

    Lid geworden:
    14 sep 2010
    Berichten:
    13
    Ik kreeg pasgeleden een oude, snaar & kamloze viool om op te leren vioolspelen. Ook hier was het loon van de vioolbouwer hoger dan de waarde van de viool. Ik heb daarom via internet twee kammen besteld (EUR 4,- p.st), ééntje om te oefenen en eentje voor echt, maar de 1e kam lukte direkt. Ik vond het erg leuk om te doen. Ik heb niets gesneden, maar zorgvuldig gevijld (vijl goed haaks op de kam houden), met een gewone halfronde houtvijl en een vlak klein 'sleutelvijltje'. De voetjes heb ik zo hol en schuin gevijld dat er geen licht meer onderdoor komt als de kam op het bovenblad staat. De hoogte & vorm van de kam was een kwestie van geduld. In het tipboekje viool & altviool stond de snaarhoogte bij het einde van de toets: op een stokje 3 en 4 mm afgetekent en dat kon ik rechtop naast de snaren houden. Ik heb oude snaren over de kam gespannen (het steeds los en vast draaien is slecht voor de snaren) en net zo lang gevijld tot de snaarhoogte goed leek te zijn. De onderlinge afstand van de snaren op de kam was een beetje gokken. Voor zover ik kan beoordelen is het wel geslaagd. Ik zou er niet aan durven beginnen bij een viool die oké is, maar als je al een oude, goed passende, maar ingesleten kam hebt kun je die misschien ook als voorbeeld gebruiken. Kun je overigens de groeven van een ingesleten kam niet opvullen?
     
  14. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Begrijp ik het goed en maken de kamvoetjes nu alleen aan de uiterste randen contact met het bovenblad? De bedoeling is dat het gehele oppervlak van ieder voetje vrijwel luchtdicht contact maakt. Dit is ook om een goede overdracht van de trillingen te waarborgen. Om dat te realiseren wordt door menig vioolbouwer gebruik gemaakt van kalk: daar waar er contact is komt de kalk op de voetjes terecht, zodat kan worden gezien waar het nog geen contact maakt.
     
  15. bmtc

    bmtc Bart Meijer

    Lid geworden:
    5 mei 2009
    Berichten:
    7
    Het lijkt me ook geen echte Stradivari. Ik moet bekennen dat ik 'm pas bij het tweede filmpje echt door had: daar beweegt hij de viool in plaats van de kam! Wat een werk voor een grap.

    Bart
     

Deel Deze Pagina