Betere viool kopen?

Discussie in 'Viool' gestart door Swaantje, 12 okt 2010.

  1. Swaantje

    Swaantje

    Lid geworden:
    22 jul 2010
    Berichten:
    19
    Ik speel nu een paar maanden.
    Op een goedkoop viooltje, van iemand overgenomen voor 100 euro. Waarschijnlijk wel iets meer waard, de persoon heeft hem als vriendendienstje voor een heel lage prijs weg gedaan.
    Niet echt een stuk brandhout, er valt best op te spelen, maar toch... de klank is niet echt mooi en lijkt 'op' de viool te liggen in plaats van een warm maar toch helder geluid dat van binnen uit komt.

    Nu overweeg ik een betere viool te kopen.
    Ik moet een andere verzameling verkopen om aan het geld te komen, maar dat lukt wel. Vooralsnog denk ik aan een bedrag ergens tussen de 1000 en de 2000 euro. Waarschijnlijk zal het eerder 2000 dan 1000 worden, als ik zo eens rondkijk bij vioolbouwers in mijn omgeving.
    Dat heb ik dus al gedaan.

    Mijn vraag:
    Heeft het zin nu al een andere viool te kopen? Gaat mijn 'smaak' wat betreft de klank nog erg veranderen, en zo ja, is dat erg?
    Is het beter om eerst een viool te huren? Mijn gevoel zegt me dat ik dat niet leuk ga vinden, ik ben iemand die graag een verbinding met iets legt, en iets wat niet echt van jezelf is... dat blijft toch wat verder van je af staan.
    Is het waar dat je het geld dat je er voor uitgeeft moeilijk ook weer terug krijgt?
    Graag advies!
     
  2. Yesuke

    Yesuke

    Lid geworden:
    30 sep 2010
    Berichten:
    43
    Homepage:
    Bij sommige vioolbouwers is het geloof ik ook mogelijk om een model dat je overweegt te kopen te huren zodat je kunt zien of hij je écht bevalt ;)

    Zelf ben ik ook meer van het kopen i.p.v. het huren, ik leg ook vaak verbindingen met dingen die ik bezit of waarmee ik vaak bezig ben (zo geef ik ze namen, bijv.)

    Een mooie klank is natuurlijk zeer belangrijk om plezier te houden in het vioolspelen, maar vergeet niet dat een viool ook lekker moet spelen. Jij gaat tenslotte uiteindelijk degene zijn die erop moet spelen, dus probeer ze eerst uit voordat je ze koopt. Dit is natuurlijk voor veel mensen vanzelfsprekend, dus wees niet bang om het te vragen, haha!

    Veel ervaring met kopen heb ik verder niet, mijn viool is een familie-erfstuk.

    Succes met het uizoeken!
    Ik hoop dat je er wat aan hebt.
     
  3. servowire

    servowire

    Lid geworden:
    20 sep 2010
    Berichten:
    14
    Waarom niet idd huren? Voor 12 euro per maand heb je een goede studieviool! Of je viool een keer laten nakijken door een bouwer, want het komt heel erg precies (plaats van stapel, kam, snaardiepte, enz enz

    Misschien is je viool wel een keer door een onkundig iemand opnieuw besnaard.

    In Zwolle zit Douwe
    http://www.speeltuygh.com/

    Een heel aardige man die echt de tijd voor je neemt. Je kunt de huurviolen (die van mij is een 30 jarige Duitser) ook kopen, en dan krijg je de huur die je betaald hebt als korting terug.

    Heb je een docent? Ik kan niet kijken hoe je spel e.d. is, dus niet om je af te kraken, maar zit er wel genoeg hars op de strijkstok, en staat de stok goed op spanning? Dan kan het geluid ook gaan dralen/kraken.
     
  4. Swaantje

    Swaantje

    Lid geworden:
    22 jul 2010
    Berichten:
    19
    Ja, ik heb wekelijks een uur les.
    En natuurlijk is mijn spel nog niet zo geweldig na een paar maanden, maar het ligt niet aan bijv. scheef strijken of niet genoeg hars. Ook als mijn lerares op mijn viool speelt heeft hij gewoon een schel geluid.

    Ik heb het vermoeden dat het niet de moeite loont mijn viool na te laten kijken, in die zin, dat hij er natuurlijk vast van op kan knappen, maar dat het het geld niet waard is bij deze viool. Het is gewoon een goedkoop dingetje.

    Dank voor de antwoorden, ik zal er over na denken en informeren of er in Rotterdam ook zoiets als huurkoop bestaat.
     

Deel Deze Pagina