Aanschaf viool

Discussie in 'Aangeboden' gestart door luy, 10 dec 2010.

  1. luy

    luy

    Lid geworden:
    10 dec 2010
    Berichten:
    8
    Ik ga beginnen aan een zoektocht naar een viool voor mijn 'talentvolle' 12 jarige dochter. Naast vioolles op de muziekschool speelt ze in het TJS orkest. Zoek een viool met volle prachtige klank op alle snaren. Een viool met een historie of verhaal is zeer wenselijk, maar helaas moet deze wel betaalbaar zijn.
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Beste Luy,

    er zijn natuurlijk een aantal mogelijkheden om tot de aanschaf te komen. Een vioolbouwer heeft meestal wel een aantal instrumenten hangen of liggen met verschillende klanken en kwaliteiten én verschillende prijs. Ook sommige gerenommeerde adressen hebben wellicht een instrument wat geschikt kan zijn. Marktplaats en dergelijke sites hebben meestal rommel, maar soms biedt het een unieke kans die echter moeilijk is in te schatten.
    Wanneer u zelf niet speelt, is het misschien raadzaam een leraar te charteren om samen met uw dochter tot een keuze te komen die binnen budget ligt. Veelal bestaat de mogelijkheid een of twee instrumenten een week of langer te testen en te beluisteren (wanneer iemand anders er op speelt). Dit forum kan die keuze niet maken. Wat wel kan is een route aangeven hoe die keuze tot stand zou kunnen komen. Ik heb een route gegeven. Misschien dat het helpt.

    Succes!

    Frits
     
  3. fiddler2007

    fiddler2007 fiddler2007

    Lid geworden:
    6 okt 2007
    Berichten:
    57
  4. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Fiddler, Hartelijk dank voor je aanbeveling. Daar moet ik het tenslotte van hebben.

    Luy, kom eens langs, ik heb een mooie collectie betaalbare violen. Je kunt mijn assortiment hier bewonderen: [website op verzoek verwijderd]
     
  5. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.715
    Beste Luy

    Ik ga beginnen aan een zoektocht naar een viool voor mijn 'talentvolle' 12 jarige dochter. bla, bla, bla. Een viool met een historie of verhaal is zeer wenselijk, ...

    Misschien mag ik een klein advies geven. Als je dochter echt een talent is moet je haar zo wie zo een goed instrument gunnen. Een instrument uitzoeken, vinden dat bij je past is niet makkelijk.

    Ik schrijf bewust over een instrument dat bij je past omdat van een dergelijk zoek /vind criteria pas sprake is als je "goed" viool kunt spelen. Als je op een nivo speelt dat het spelen echt spelen is dat je gewoon vrij bent met je instrument, dat je instrument een verlengstuk van je is. Dan moet je gewoon naar een vioolbouwer en een aantal instrumenten proberen. Is er bij een of meerdere instrumenten een klik, een chemie dan zijn dat de instrumenten die in aanmerking komen.
    Heeft die kleine meid echt aanleg / talent dan zal zij zelf wel aangeven welk instrument haar bevalt.

    Even een instrument kopen via internet gaat niet. Afhankelijk van waar je woont moet je gewoon een afspraak maken met een vioolbouwer en een paar een afspraak maken.

    Ook hierin maak ik een onderscheid tussen een viool- handelaar/verkoper en een vioolbouwer (sorry NoName#2, ik ken jullie niet als vioolbouwers), een vioolbouwer heeft naar mijn mening heel veel meer chemie en feeling met instrumenten dan personen die ze (eigenlijk) alleen maar verkopen. Ik wil niemand hier in afvallen maar het heeft volgens mij te maken met een bepaalde passie voor het instrument, het bouwen, het aanpassen, het perfectioneren.

    Ik weet niet wat hunne heren van ons forum aan instrumenten in huis hebben, weet niet wat NoName#2 aan instrumenten heeft. Een viool koop je niet vanwege het mooie plaatje.

    Zelf heb ik als wanabie hobby vioolbouwer(t) ooit een instrument gekocht van Markplaats. Heb er veel te veel voor betaald (350 euro) en moest ook nog eens van Scheveningen naar een dorpje bij Tilburg rijden. Het instrument, mijn "Degani" heeft een aantal mankementen is hier een daar schots en scheef maar heeft een klank waar ik helemaal weg van ben, daagt mij constant uit. Mijn vioolbouwster zou er nog geen 100 euro voor overhebben en aan haar gezicht te zien vind ze het brandhout. Ik ben echter heel erg gecharmeerd van dit instrument, deze dame.
    Voor mij is het een pracht instrument maar ik denk niet dat zij zich kan meten met een echt concert instrument. Hoewel een kennis van mij die zelf een echte Stainer bespeeld mijn instrument omschrijft als vriendelijk, goed bespeelbaar maar minder helder in de hogere delen.

    Als je de mogelijkheid hebt, als het echt klikt kiest niet jou dochter het instrument maar kiest het instrument juist haar. Vergeet ook niet wat de invloed van de strijkstok is, neem die altijd mee naar de vioolbouwer. De strijkstok is zeer belangrijk en strijken op een vreemd instrument met een vreemde stok is een no way situatie

    Dus: afspraak maken, alles meen nemen, incl. viool, kist, stok en zo dan krijgt de vioolbouwer een indruk van het instrument, de stok, de snaren en zo.
    Laat haar bij de vioolbouwer wat spelen op haar huidige instrument en vervolgens kijken naar een opvolger.

    Ik hoop dat ik een beetje een bijdrage heb kunnen leveren.

    Groet


    Remi
     

Deel Deze Pagina