Mijn dochtertje is gek van mijn viool. Helaas wil ze er altijd ook zelf aankomen, wat ik natuurlijk niet laat doen (hoogstens voorzichtig wat pizzicato). Nu wordt ze binnenkort 1 jaar, en had ik het idee om een 1/64e viooltje voor haar te kopen. Vanzelfsprekend niet om haar er effectief op te laten spelen (totaal onmogelijk natuurlijk), maar ze mag er wel wat mee experimenteren vind ik. In de hoop dat ze dan van mijn viool afblijft... ijdele hoop misschien. Ik weet dat er zowiezo puur fysisch geen deftige toon kan komen uit zo'n mini-klankkastje, dus ik ben dan uiteindelijk maar voor zo'n goedkoop chinees ding gegaan... gaat me ook minder hartzeer geven als ze het ding binnen 1 week heeft afgebroken Ik heb het nog niet in huis, dus ik heb er nog geen concrete ervaringen mee. Zelf kan ik het instrument niet al te veel verbeteren wat betreft plaatsing stapel, aanpassingen aan de brug enzovoort (ik ben zelf geen vioolbouwer maar heb wel uitvoerend diploma)... maar ik zou er wel graag fijnstemmers op willen hebben. Kwestie van haar van in het begin een juiste intonatie van de open snaren mee te geven, en aangezien het stemmen met schroeven alleen op zo'n kleine dingetjes een nachtmerrie is, wil ik dus wel graag vier fijnstemmers. En als het even kan, ook een beetje verdraagbare snaren. Blijft mij devolgende keuze: 4 van die suzuki-fijnstemmertjes voor op de snaar, of toch iets anders? De Wittner voor 1/16e zal waarschijnlijk veeeeel te groot zijn?? En welke snaren dan? Bij die suzuki-fijnstemmertjes kan je blijkbaar geen synthetische snaren gebruiken, dus kunnen volgens mij alleen nog de Piranito, Chromcor of Super-Sensitive Red Label? Of zou ik het toch riskeren om er Dominant op te zetten? (Tonica zal waarschijnlijk niet snel genoeg aanspreken, of heeft iemand daar ervaringen mee?) Andere stalen of synthetische snaren in de maat 1/16??
Onze dochter was gek op de viool van haar broer. Haar eerste levensjaar was zij best tevreden met de kartonnen viool waarmee de Suzuki-kindjes beginnen. Zo heeft ze er verschillende versleten. Toen de interesse in de echte viool te groot werd, hebben wij om dezelfde reden als hierboven beschreven staat, een goedkoop, weliswaar amerikaans viooltje (1/32) aangeschaft. Er stonden wel fijnstemmers op. Ik kan niet echt helpen bij je vragen, maar ik kan wel zeggen dat wij geen seconde spijt hebben gehad van de aanschaf van het viooltje. Ondertussen is ze vier en leert ze nu ook echt spelen en ze doet het nog steeds met ongelofelijk veel enthousiasme!
Je wilt haar al laten stemmen? En wanneer denk je haar te laten strijken? Kan ze al lopen? Zegt ze al "viool"? Ik zou met een keukenmesje het stapeltje omduwen: dan rammelt het viooltje en past het een beetje bij haar leeftijd... :/
Nee, inderdaad, je hebt misschien wel gelijk: ik neem mijn woorden terug, ik reageer wel eens al te primair, ik moet gewoon beter nadenken alvorens ik wat intype. Maar ik werk in het onderwijs en dan heb ik zo mijn bedenkingen tegen bijvoorbeeld een Suzuki-methode. In dat kader denk ik nog wel eens aan het oordeel dat de geschiedenis velde over Leopold Mozart met betrekking tot de opvoeding van zijn zoon. :|
Hoi, bedankt voor jullie bijdragen! Nee, het is natuurlijk niet de bedoeling om haar te laten stemmen, ik zal dat regelmatig doen zodat ze tenminste reine kwinten hoort als ze erop tokkelt (voor de ontwikkeling van een juist gehoor). En het is evenmin de bedoeling om haar echt "viool te laten spelen", nee het is eerder een ontdekkings-instrument waar ze naar hartelust op mag pizzicato doen, waar ze met haar vingers aan de lak mag zitten, waar ze met haar vingers aan de haren van de boog mag komen... allemaal dingen die ze bij mijn viool natuurlijk niet mag, hetgeen haar enorm frustreert.... (en mij ook, want het is niet leuk om na elke derde noot "nee" te moeten roepen)
O ja, ik begrijp jouw bekommernis ook, liuwe. Ik word ook niet goed van sommige youtube-filmpjes... laat een kind een kind zijn he! (maar liefst zonder mama's viool af te breken )
Ik denk dat het belangrijker voor een kindje van nog geen jaar is, dat ze eerst leert kruipen, lopen, praten enz. En vooral heel veel spelen met poppen en blokken enzo. Een kindje van die leeftijd vindt alles leuk wat muziek maakt, als je piano voor haar speelt zal ze dat ook leuk vinden, of een ander instrument. Maar dan ga je toch ook niet meteen een piano voor haar kopen ? Veel ouders willen een wonderkind "maken". Persoonlijk heb ik daar wel moeite mee, ik denk dat als ze over een paar jaar nog steeds gecharmeerd is van viool, het vroeg genoeg is om haar te gaan laten spelen. Maar een babytje van nog geen jaar ??????
Ik heb niet de indruk dat ''Begijntje'' van haar dochter een wonderkind wil maken. Het is heel normaal dat kinderen, ook van amper 1 jaar oud, hun moeder willen imiteren en als die vaak viool speelt zullen zij dat ook willen. Moet je dat dan tegenhouden? Ze zal het prachtig vinden, haar eigen viooltje, waar ze wél lekker aan mag zitten met haar vingertjes!
Om alles nog eens duidelijk te stellen: inderdaad, ik wil haar echt de komende jaren absoluut nog geen "les" geven (áls ze al op latere leeftijd interesse zou krijgen, dan nog zou ik haar zelf niet onderwijzen). We kennen allemaal het fenomeen wonderkind en hoe het vaak met die mensen afloopt... nee hoor ik wil liever dat ze haar kindertijd spendeert door lekker kampen te bouwen in de tuin, allerlei avonturen beleeft met haar poppen enzovoort... dus zeker geen uren en uren gedwongen wordt om een instrument dat de ouders gekozen hebben te leren bespelen. Later zullen we wel zien of ze dan nog interesse heeft in muziek, en zo ja welk instrument er het beste bij haar past en wat zij zelf wil. Nu is ze nog een baby'tje he. Waar het me nu om gaat, is om voor de komende jaren een soort ontdekkinginstrument voor haar te hebben zodat ze inderdaad van mijn instrument af zou blijven (op de piano mag ze naar hartelust spelen van ons, dat kan niet zo kwaad. Hup in de kinderstoel en ze is weer even zoet). Dus liefst een klein viooltje, dat niet zoveel kost, maar waar wél juist gestemde, reine kwinten op staan. Ik heb zo bijvoorbeeld ook een nieuwe speel-xylofoon voor haar gekocht die juist gestemd staat, gewoon omdat het xylofoontje dat we te leen hadden gewoon vals stond... Ik heb eerst ook al wat gekeken naar speelgoedviooltjes (van plastiek), maar die zijn allemaal rond de 42cm lengte (maat 1/8e geloof ik) dus die zijn veel te groot. Vandaar de keuze voor een "echt" viooltje. Maar ja... hoe ga ik dat ding juist gestemd krijgen he...
Ik weet niet of je het viooltje al gekocht hebt. Ik zag namelijk dat je wel 1/32 viooltjes kan kopen (voor heel weinig!) met fijnstemmers.
@ liuwe: Ik werk in het (Belgische) onderwijs. Mijn kinderen volgen beiden viool-les via de Suzuki-methode. Mijn dochter is altijd al een karaktervolle meid geweest. Het is ongelofelijk hoe ik, sinds ze ook effectief les krijgt, een nauwere band met haar gekregen heb. Mijn zoon heeft het tegenovergestelde karakter en heeft vb. goed leren omgaan met positieve kritiek. Ik zou graag hebben dat wanneer ze vb. in de pubertijd belanden (en dat is de leeftijdscategorie waarin ik les geef) ze in hun viool een goede uitlaatklep vinden... Anderen vinden die uitlaatklep in sporten, maar niet iedereen zit hetzelfde in elkaar. Je zou het enthousiasme van de kinderen eens moeten zien als ze op zaterdag groepsles krijgen... Daar alleen al voor zou je het doen.
Niet duur en mét fijnstemmers... http://www.musicalinstruments.com/products/pc/1-64th-Beginner-Violin-Outfit-874p13734.htm
Maar waarschijnlijk wel goed genoeg voor een kindje van één jaar! Het is toch als speelgoed bedoelt. Maar het kan nog goedkoper! http://cgi.ebay.de/1-32-1-16-1-10-1-8-1-4-1-2-Geige-Violine-v-HSR-neu-/390272513363?pt=Streich_und_Zupfinstrumente&hash=item5ade0df553
Hey, bedankt voor de linkjes! Ik heb al eentje besteld in de maat 1/64, omdat het toch wel weer 4cm scheelt met een 1/32 (30cm respectievelijk 34cm totale lengte). Bij navraag gaat men echter maar tot de 1/32e viooltjes de staartstukken met ingebouwde fijnstemmers gebruiken, bij de 1/64 staan er geen meer op (zoals bij jouw link, liuwe, op het fotootje van het kleinste viooltje). Ik vermoed dat men ook bij de 1/32e de 1/16 staartstukken gebruikt (de namaak-Wittner modellen), maar dat het bij de 1/64 echt echt te groot is? Tja, ik had inderdaad beter een 1/32 besteld he, want dochterlief gaat er toch niet in een normale houding op gaan spelen.... ben stom geweest achteraf bekeken. Suzuki-mama, in België begint men ten vroegste rond 4 jaar met Suzuki he. Dat lijkt me in ieder geval een veel betere leeftijd dan de tweejarigen die je op youtube kan zien... dat is iets totaal anders. Ik begrijp ook jouw wens om hen als puber een uitlaatklep te kunnen geven, ikzelf heb ook heel erg veel viool gespeeld als puber. Maar uiteindelijk ben ikzelf pas op 10-jarige leeftijd met viool begonnen (speelde al wel piano), en ben ik toch gewoon naar het conservatorium kunnen gaan op mijn 18e... dus alle scenario's zijn mogelijk. Het allerbelangrijkste is dat de kinderen en de ouders er plezier in hebben, en dat lijkt bij jullie toch echt wel het geval te zijn! Heel leuk voor jullie!!