Linkshandig, waar loop je tegenaan met rechtshandig leren spelen?

Discussie in 'Viool' gestart door Saphire, 16 jan 2011.

  1. Saphire

    Saphire

    Lid geworden:
    14 jan 2010
    Berichten:
    24
    Ik ben zelf linkshandig maar ik leer wel rechts viool spelen. Mijn linkerhand is naar mijn idee minder soepel en ik kan deze niet zover draaien als mijn rechterhand. Hierdoor is het moeilijk om mijn vingers goed neer te zetten. Ze staan dus wat schuin op de toets omdat mijn pols niet ver genoeg lijkt te kunnen draaien. Ook komt de hand tegen de hals aan.

    Als ik de viool linkshandig vast houd en de vingers van de rechterhand op de toets zet gaat dit veel soepeler en raakt mijn hand de hals niet.

    Wie heeft tips of oefeningen voor mij om hier mee aan de slag te kunnen? Vergt dit gewoon veel geduld, wil ik te snel? Ik heb nu een ruim een half jaar les.

    Wie is ook linkshandig en heeft rechts leren spelen?

    Ik wil echt heel graag goed leren spelen en ook rechts maar dit vind ik toch wel een moeilijk punt.
     
  2. Rebecspeelster

    Rebecspeelster

    Lid geworden:
    17 sep 2008
    Berichten:
    226
    Hoi Saphire!

    Volgens mij leren alle linkshandige mensen hun instrument bespelen op een "rechtshandige" manier tenzij er sprake zou zijn van handicaps. Bij het niet zo ver kunnen draaien van een hand moet je je wel afvragen of je linkerhand toch niet ver genoeg draait. De hand hoeft niet volkomen parallel te staan aan de hals van je viool en je vingers komen dus ook niet haaks naar de toets toe. Een paar jaar terug kon ik steeds minder goed mijn linkerhand draaien en het deed behoorlijk zeer. Een orthomanuele arts vond een oorzaak in mijn stand van mijn elleboog en heeft dat helemaal verholpen. Als je geen pijn hebt en je docent vindt jouw houding niet verkeerd, lijkt het mij geen reden tot zorgen.
     
  3. Saphire

    Saphire

    Lid geworden:
    14 jan 2010
    Berichten:
    24
    Ik heb vandaag het een en ander overlegd en geprobeerd maar het gaat echt niet. Ik ga de viool laten ombouwen. Dank je wel voor het meedenken.
     
  4. ducky

    ducky Daphne

    Lid geworden:
    7 jul 2005
    Berichten:
    327
    Een grote up (als dit niet de bedoeling is, hoor ik het wel).

    Zelf speel ik cello, gewoon normaal, zoals iedereen. Maar eigenlijk ben ik wel wat jaloers op linkshandige mensen. Zij hebben hun linker hand natuurlijk beter ontwikkeld wat betreft fijne motoriek en dat is wel heel erg handig bij het plaatsen van de vingers, positiewisselingen en vibrato! (Een meisje dat voor mij les had was linkshandig en mijn lerares was altijd lovend over haar vibrato). Het lijkt me dat dit voor viool ook zo is en dat linkshandigen eigenlijk altijd in het voordeel zijn!

    Ik ben benieuwd naar reacties van links- en rechtshhandigen.
     
  5. Saphire

    Saphire

    Lid geworden:
    14 jan 2010
    Berichten:
    24
    Ik speel inmiddels op een omgebouwde viool. Dus als linkshandige heb ik niet meer het 'genoemde voordeel'. Ik weet ook niet of dat werkelijk zo is. Als het echt zoveel voordelen zou hebben waarom spelen er juist dan niet meer violisten met het instrument aan de andere kant? Ik speel helaas nog niet zo erg lang dus ik kan er ook niet echt een oordeel over vellen eigenlijk.

    Heb je zelf al eens geprobeerd het instrument linkshandig te bespelen? Na een tijdje zou je dan kunnen zien of het daadwerkelijk voor het vingerwerk veel voordeel oplevert.

    Mijn linkerarm kon helaas niet genoeg de draai maken om mijn vingers goed neer te zetten op de toets. Ik heb besloten na 8 maanden op de gangbare manier te spelen mijn instrument te laten ombouwen. Ik ben linkshandig en merk dat dit voor mij veel natuurlijker speelt.
     
  6. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    774
    Het ligt er natuurlijk ook aan hoe erg links je bent. Zo ben ik links met sport, schrijven enz... maar ik heb geen moeite met een schaar, deurhendel, muis, camera's, en de viool. Of linkshandigen een voordeel hebben, ja en nee. Vingerzetting zal soepeler zijn maar recht strijken en special streektechnieken zijn heel moeilijk! b.v spiccato, sautillé omdat de pols vaster zit dan links.
     
  7. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.283
    Homepage:
    Een linkshandige stemt ook altijd links! :)
     
  8. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.715
    Saphire,

    Even een vraag naar het ombouwen van viool. Hebben ze alleen de kam andersom gezet en de snaren omgezet of is het instrument volledig omgebouwd.
    Ik bedoel dan dat ze ook de zangbalk hebben verplaatst, de stapel, het tophoutje opnieuw gemaakt, nieuwe sleutels zodat de snaren op de juiste wijze kunnen worden opgezet, kinstuk andersom.
    Dat moet namelijk een aardig investering zijn geweest, en dat voor iemand die pas een halfjaar les heeft. Ik neem aan dat je een eigen instrument hebt.

    Remi
     
  9. Saphire

    Saphire

    Lid geworden:
    14 jan 2010
    Berichten:
    24
    Het instrument is volledig omgebouwd. Ik ben in april vorig jaar begonnen met lessen en heb in februari dit jaar mijn viool laten ombouwen. Ik speel nu dus ongeveer 2 maanden op de linkshandige manier.

    Ik had eerst een instrument gehuurd maar was hier niet geheel tevreden over. Begin dit jaar heb ik een goede (studie) viool bij een particulier gekocht. Deze heb ik dus na een moeilijk maar achteraf gezien zeer goed besluit laten ombouwen.

    Zowel het vingerwerk op de toetsen als het strijken gaat nu in deze korte tijd al beter dan daar ik gestopt was. Ik hoop dat de ontwikkeling dan ook gestaag doorzet. Het belangrijkste voor mij is wel het plezier wat ik beleef aan het spelen en het leren.
     
  10. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Beste Saphire, misschien vind je dit een interessant artikel: [website op verzoek verwijderd]
     
  11. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Het aangehaalde artikel geeft op zich geen onjuiste informatie, maar Saphire had al besloten een viool aan te schaffen en heeft die laten ombouwen. Het betreffende artikel lijkt mij in dit geval daarom enigszins mosterd na de maaltijd. De betreffende info was overigens via de zoekfunctie van het forum ook al ruimschoots te vinden.
     
  12. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Ik heb het artikel geplaatst niet alleen voor Saphire, maar ook voor andere lezers, die er wellicht wel iets aan hebben. Vandaar...
     
  13. Fede

    Fede Fede Berckx

    Lid geworden:
    4 mei 2011
    Berichten:
    6
    Ik ben ook linkshandig, voor het grootste deel dan toch. Schrijven, knippen, groentjes snijden, sport (zover als dat ik het kan) gebeurt met links, pc muis en vioolspelen met rechts. Voor mij was het niet echt een probleem: mijn leerkracht is rechtshandig en de eerste viool waarop ik speelde (van de muziekschool, nu heb ik een eigen) was een 'normale'. Zoals rechtshandigen spelen is de manier waarop ik het aangeleerd heb, en dus ook het makkelijkste vind. Tot nu toe heb ik er niet echt problemen mee, mijn leerkracht moet mij soms nog wel pushen om noten accuraat te spelen (vierde vinger ver genoeg zetten op E-snaar).
    Maar dat probleem ligt voornamelijk bij het feit dat mijn 'muzikaal gehoor' niet zo goed is. (Ik ben in september 2009 begonnen, nu dus het einde van mijn tweede jaar. Ik vind het vervelend dat ik echt niet goed kan 'horen'. Als iemand tips of oefeningen hiervoor heeft, ze zijn altijd welkom. Mijn andere leerkracht (AMV) had een al dan niet digitaal klavier aangeraden, omdat dat niet ontstemd en dus alle noten accuraat zijn. Ik heb dit niet, en ik zou ook niet weten waar het te zetten.)
    Terug naar het vioolspelen: misschien dat in de toekomst ik wat problemen tegenkom, wanneer ik verschillende technieken aanleer. Ik weet niet hoe soepel je in de vingers van je rechterhand moet zijn hiervoor.
     
  14. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.283
    Homepage:
    Een muzikaal gehoor moet je ontwikkelen. Dat is een leerproces en dat kost enige tijd. Nu is het natuurlijk zo dat de een daarmee sneller is dan de ander. Of -wat ook kan- iemand hoort niet de juiste intonatie, ook niet na jarenlange training. Het is aan jezelf om te beoordelen tot welke categorie je behoort.
     
  15. Fede

    Fede Fede Berckx

    Lid geworden:
    4 mei 2011
    Berichten:
    6
    Ik denk niet dat ik echt je opdeling snap. Hoort intonatie niet bij muzikaal gehoor? Waar ik vooral aan wil werken is intonatie. Ik hoor wel een verschil wanneer mijn leerkracht zegt dat ik mijn (vooral 4e) vinger hoger moet zetten, maar op mijn eentje kan ik niet zeggen welke noot correct is. :(
     
  16. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    774
    altijd die 4e vinger, ik denk dat iedereen daar moeite mee had/heeft. als je gehoor wat meer getraind is dan zou je een resonatie moeten horen met de bovenliggende snaar. Dit gaat overigens niet op voor de chinese viooltjes... die resoneren niet :)
     
  17. Fede

    Fede Fede Berckx

    Lid geworden:
    4 mei 2011
    Berichten:
    6
    Neen, geen chinees viooltje voor mij. Mijn ouders hadden er mij een gekocht, ging wel goed voor een tijdje en toen kwamen de problemen. Om die te corrigeren, wel het zou mij meer kosten dan dat de viool gekost had. Nu speel ik een van Atelier de Lutherie Dombert (volgens label), gekocht in Leuven. Veel beter !
    Resonatie, wat bedoel je hier precies mee? Ik heb soms dat wanneer ik hoge noten speel, ik ben pas begonnen in 3e positie, en dan vooral op de E snaar hoor is een soort van fluittoon/ruis. Ik veronderstel dat dit zeker niet goed is?
     
  18. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    774
    als je de 4e vinger zuiver speelt (in 1e positie) dan resoneert de losse snaar mee, dit is immers dezelfde noot. Als je leraar iets voor speelt dan zal je viool ook fibreren.

    Of als je de A speelt op de E snaar dan hoor je de losse A ook mee trillen. Speel je snel van A naar B dan hoor je steeds een plofje omdat de losse A meetrilt, geeft een leuk effect, werkt overigens niet op elke viool en het is moeilijk om uit te leggen.
     
  19. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.283
    Homepage:
    Dat resoneren vindt alleen plaats wanneer je instrument goed is gestemd, anders klopt de positie van de vingers niet meer.
     
  20. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.715
    @Frits

    Resonantie vind toch plaats als (helm hollz) volume en frequentie overeen komen? Ik bedoel dan mee resoneren!
    Dat gebeurt overal en heeft dus niets te maken met een "goed" gestemd instrument. Als een corpus/snaar combinatie gaat mee resoneren heeft het totaal niets met een correcte stemming te maken. Nu zitten we op een A op 440 Hz, dat was ooit 400 Hz geloof ik. 40 HZ verschil... En... hoe resoneren we dan. ;)


    Remi
     

Deel Deze Pagina