Linkshandig, waar loop je tegenaan met rechtshandig leren spelen?

Discussie in 'Viool' gestart door Saphire, 16 jan 2011.

  1. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.284
    Homepage:
    @REmi,

    je hebt gelijk Remi. Ik heb een bepaalde gedachtegang overgeslagen. Ik ga nog eens proberen te beschrijven wat ik bedoelde:
    Wanneer de viool goed is gestemd en je speelt in Pos. I op de A-snaar met de 3e vinger een D, dan zal de losse D-snaar mee resoneren (de D-snaar moet geheel vrij kunnen trillen). Dat gaat bij de andere snaren ook zo en zelfs een b (4e-vinger Pos. I) op de E-snaar doet de derde boventoon van de G-snaar aanslaan!!
    Maar...stel het instrument is niet juist gestemd, dan is de positie van die vingers niet meer in staat die resonantie op te wekken, want de frequenties komen niet meer overeen. Dat gaat pas weer lukken als de positie van de vingers is verschoven tot het punt waar er weer resonantie kan optreden. Dat overeenkomen met de frequentie heeft dus ook niets van doen met of we nu een A hebben van 440Hz of eentje van 425Hz.
    Zo kun je in de badkamer bijvoorbeeld met je eigen stem een dusdanige frequentie zingen dat die precies overeenkomt met die van het bouwsel. Probeer het maar eens, je moet vrij laag in frequentie zitten. Op een zeker moment begint de hele boel veel harder te dreunen, dan zit je op de eigenfrequentie (=Helmholzfrequentie) van de badkamer!
    Je kunt ook een lage A zingen vlakbij je viool. Op een zeker moment gaat de A-snaar meetrillen. Andere snaren idem dito.
     
  2. EricM

    EricM Eric Meinsma

    Lid geworden:
    20 jan 2011
    Berichten:
    62
    Is dit niet tegelijk de uitleg van hoe meeklinkende snaren werken? Als bijvoorbeeld op Hardanger viool, viola d' amore, en sommige instrumenten uit India. Resonantiesnaren.
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.284
    Homepage:
    Ja, dat is resonantie.
     
  4. vanezcha

    vanezcha

    Lid geworden:
    16 aug 2011
    Berichten:
    271
    ik ben linkshandig, speel viool rechterhandig, maar ik heb geen moeite mee. Ik zou mijn viool niet laten ombouwen want ik kan juist niet linkshandig spelen en de strijkstok kan ik met mijn linkerhand niet recht strijken. mijn vingers van mijn rechterhand zouden schuin op de toets zijn (ik heb ooit geprobeerd om linkshandig te spelen). misschien hangt ook van af hoe je met je linkerhand schrijft, er zijn linkerhandigers die schrijven met hun linkerhand gedraaid op papier (of ik moet eigenlijk een foto plaatsen over wat ik precies bedoel met "hun linkerhand gedraaid op papier).
     
  5. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Hier een paar leuke filmpjes over dit onderwerp:

    [media=youtube]brYRXvKvFmo[/media]

    [media=youtube]-UhMkMOXYV0[/media]
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  6. vanezcha

    vanezcha

    Lid geworden:
    16 aug 2011
    Berichten:
    271
    interessante links! Bedankt! Het is interessant om te weten dat sommige (of misschien veel) fiddlers/violisten spelen rechtshandige viool linkshandig en andersom.

    Echter vind ik deze youtube video ook interessant voor linkshandigers die op rechtshandige viool spelen:

    http://youtu.be/rX-i6zXz96w
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  7. violonist

    violonist

    Lid geworden:
    21 mrt 2012
    Berichten:
    51
    Linkshandige pianisten hebben geen keus.
    In de winkel van de (oude) heer Max Möller kwam na mij een vader met een linkshandige zoon met de vraag naar linkse violen. Antwoord: je speelt toch met twee armen? In Belgie is er een violist uit een bekend orkest gehandicapt geraakt aan de linkerhand. Heeft het geweer aan de andere schouder gelegd en kon daar redelijk goed mee overweg, maar niet in zijn oude orkest. Wel in kleine ensembles.
    Ik denk dat de MATE van linkshandigheid bepaalt of je een linkse viool moet nemen.
    Leuk item; ik wist niet dat er nog zo veel met linkshandigen werd gedaan.

    Peter.
     
  8. Poemie

    Poemie

    Lid geworden:
    28 mrt 2012
    Berichten:
    5
    Ik ben zelf heel erg linkshandig. Ik doe echt alles met links. Ik ben met 22 begonnen met vioolspelen, op een 'rechtshandige' viool. Mijn linkerhand doet het natuurlijk heel goed. Het lijkt me heel moeilijk om het bespelen van de toets met rechts te gaan doen, ik denk dat het veel langer zou duren en vraag me af hoe zoveel rechtshandigen dit kunnen. Ik denk dat voor de toets, linkshandigheid een definitief en groot voordeel is.
    Mijn rechterhand dwz stokhouding, druk etc, is ook heel goed. Mijn rechter Arm minder. Ik heb niet zo'n goede controle over wat mijn rechterarm doet. Zo strijk ik na bijna 4 jaar vaak nog steeds met mijn hele arm ipv met de onderarm en ik strijk ook niet altijd 'recht' genoeg. Er is nogal eens gezeur van mijn leraar dat ik niet dicht genoeg op de kam speel. Mijn pols kon soepeler maar mijn leraar zegt dat dit bij mij niet echt te zien is in vergelijk met andere linkshandigen, gelukkig denk ik dan. Spiccato is een ramp al zeg ik het zelf. Ik zou er ook wat meer tijd in moeten steken.
    Ik denk dat hoe verder men komt, hoe moeilijker het strijken word, hoe gedetailleerder het allemaal moet. Ik weet dat uiteindelijk het strijken veel belangrijker, veel moeilijker is dan de vingerzetting.
    Maar aan de andere kant is het strijkorkest waar ik bij zit heel leuk en leerzaam, wat ik hoogstwaarschijnlijk niet had kunnen doen met een 'linkshandige' viool. In dit orkest zitten van de 14 mensen overigens in totaal 5 linkshandigen, wat eigenlijk opvallend veel is vind ik. Dus het is zeker goed mogelijk om als linkshandige een 'gewone' viool te bespelen.
    Ik denk dat, links-of -rechtshandig, al dan niet omgebouwd, er zijn een hoop 'problemen' bij het bespelen van een viool, het is een moeilijk instrument en ik denk dat ieder individu tegen zijn eigen unieke problemen aanloopt. Ik vind het in ieder geval heel leuk, verslavend, verrijkend, en in groepen spelen is nog veel leuker dus ik zou zelf echt niet verkeerd om willen spelen. Ook al denk ik wel dat ik veel beter zou strijken als ik het met links kon doen.
     
  9. dreamingdragon

    dreamingdragon

    Lid geworden:
    26 feb 2011
    Berichten:
    365
    Ik ben ook linkshandig.
    Daarbij heb ik er nog een handicap erbij. Mijn beide pinken zijn in het verleden gebroken geweest, en staan wat krom. Dus je begrijpt dat het in het begin een ramp was om de 4e vinger te gebruiken. Nu heb ik er geen moeite meer mee.

    Alleen het volgende opstakel waar ik nu tegen aanloop is dat zodra ik de strijkstok moet hernemen na pizzicato, mijn pink van mijn rechterhand op slot schiet. En dan ook recht blijft staan. Dus dan moet ik mijn pink tegen mijn borst aan duwen om die weer rond te krijgen om mijn strijkstok weer fatsoenlijk vast te pakken. Dus ik mis altijd de 1e maat hahahahaha.

    Nu stop ik een maat eerder met pizzicato en doe ik deze handeling even snel tussen de noten door :)
     
    Laatst bewerkt: 18 aug 2014
  10. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Bij het handencentrum kun je silicone "dubbele ringen" laten maken die je om de knokkel van je link kunt schuiven. Deze voorkomen dat je link helemaal recht komt en daardoor op slot schiet.
     
  11. dreamingdragon

    dreamingdragon

    Lid geworden:
    26 feb 2011
    Berichten:
    365
    Goh daar heb ik helemaal niet aan gedacht. Mischien is het wel het proberen waard. Ik kon mijn pinken ook recht laten zetten als ik dat wilde. Maar dan moesten ze die opnieuw breken.

    No thanks. Dan maar kromme pinken.
     
  12. Suzy

    Suzy

    Lid geworden:
    24 nov 2009
    Berichten:
    16
    Om terug naar de oorspronkelijke zaak te gaan; on linkshandig te zijn en goed viool (rechtshandig) spelen kan zeker! Ik ben zelf linkshandig en begon viool te spelen toen ik 7 jaar was. Toen ik jong volwassen werd heb ik toch een andere weg gekozen en had zo'n 10 jaar geen les meer. Later veel spijt van gehad en toch maar alles opnieuw begonnen, mijn techniek moest ik bij een docent helemaal opnieuw (en anders dan daarvoor) leren wat heel moeilijk was. Het was wel echt waard van alle inspanning, volgend jaar zal ik afstuderen als bachelor docerend musicus! Wat ik bij mijzelf merk (het is natuurlijk bij iedereen persoonlijk), linkerhand is echt sterk, ik kan heel snel spelen, de vingers zijn heel soepel en vibrato is mooi. Bij het strijken heb ik het gevoel dat ik wat meer werk moet doen om echt goed te strijken, het lukt wel maar komt zeker niet gratis en steeds ben ik bijvoorbeeld niet echt tevreden hoe ik spiccato speel, het kan nog beter.

    Toen ik jonger was en ergens auditie deed, zei een docent gewoon dat ik nooit een goede violiste zou worden omdat ik linkshandig ben. Dat was heel erg hard en gevoelloze opmerking die echt pijn deed en nog niet eens waar is want het kan echt wel! En nog na 10 jaar pauze kan het ook nog! (met heel veel werk, discipline en opofferingen van je vrije tijd maar geen seconde spijt van!)

    Maar dit is alleen één voorbeeld en mijn verhaal, ik kan niet zeggen hoe het voor anderen is maar laat je vooral niet ontmoedigen als je linkshandig bent, mooi spelen kan iedereen als je dat maar genoeg wilt!!
     
    gevoeligesnaar vindt dit leuk.
  13. marjet

    marjet

    Lid geworden:
    5 feb 2011
    Berichten:
    285
    Net gezien bij Het Orkest van Nederland (RTL-4):
    Simone Lamsma is linkshandig...!!!
     
    Solange en vanezcha vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina