Geluidsisolatie

Discussie in 'Overig' gestart door EricM, 23 jan 2011.

  1. EricM

    EricM Eric Meinsma

    Lid geworden:
    20 jan 2011
    Berichten:
    62
    Heeft iemand ervaring met het isoleren van een ruimte? Menig violist(e) moet hier toch mee te maken hebben.

    Ik woon in een oude woning met houten vloeren en merk dat de omgeving meegeniet van mijn oefeningen en niet alleen van de mooie stukjes. Ik geniet ook mee met de gitaarakkoorden of favoriete cd's van anderen.

    Daarom wil ik mijn zolder van geluidsisolatie voorzien. Een plek om rustig te kunnen oefenen zonder anderen te storen of gestoord te worden.

    Daar zijn dure professionele oplossingen voor, maar ik vraag me af of er met betaalbare materialen, bijvoorbeeld uit de bouwmarkt ook iets te bereiken is. Dan kan ik het misschien ook makkelijker zelf uitvoeren.
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.279
    Homepage:
    Ik heb geen ervaring met het geluidsisoleren van een (oude) ruimte.

    Neemt niet weg dat ik een andere veel goedkopere oplossing zou willen voorstellen: namelijk het gebruik van een hotelsourdine en als dat niet gewenst is of nog teveel geluid voortbrengt, een silent viool. Dat laatste is een E-viool zonder klankkast, waarop je speelt met een hoofdtelefoon. Is allemaal veel goedkoper dan een hele aanpassing van de ruimte. Is bovendien veel sneller te realiseren. Misschien een idee?

    Frits
     
  3. Koos A. Oosterhof

    Koos A. Oosterhof Koos A. Oosterhof

    Lid geworden:
    24 okt 2010
    Berichten:
    62
    Het lijkt mij een goed voorstel wat Frits (mijn broer) heeft gedaan.
    Geluidsisolerende platen kosten al gauw € 12,-- /m2; ze zijn er in verschillende gradaties.
    Ik zou het m.i. niet doen.

    Koos
     
  4. EricM

    EricM Eric Meinsma

    Lid geworden:
    20 jan 2011
    Berichten:
    62
    Frits, Koos, bedankt voor de reacties.

    Het gaat om een akoestische viola da gamba. Daarmee wil je toch regelmatig aan je toon werken? Ik heb al eens op mijn werk in een leegstaand kantoor gezeten, 30 x 10 m, of meer, met veel galm. Of in de electriciteitskast: 6x6 m. Ongezellig, maar het kan wel, een keer in de week. Niemand die het hoort.

    Een sourdine voor cello heb ik. Vergeten. Moet aangepast worden.

    Er wordt een electrische vdg. aangeboden, de Ruby Gamba. Dat leek me heel interessant. Ik heb er al een jaar een optie op, maar hij kan nog steeds niet geleverd worden door problemen met de pickup. (www.ruby-gamba.com).

    De zolder moet toch geisoleerd worden tegen regen en wind. Daarbij probeer ik extra aandacht aan geluid te besteden. Ik krijg langzaamaan wel de indruk dat het een lastig onderwerp is.
     
  5. pietergillis

    pietergillis

    Lid geworden:
    25 jan 2011
    Berichten:
    10
    Bij geluidsisolatie gaat het om twee soorten geluid die je moet reduceren: luchtgeluid (met stem of instrument voortgebracht doordat je de lucht in trilling brengt) en om contactgeluid (tikken tegen de constructie, hakken van de bovenbuur).
    Luchtgeluid isoleer je door te dempen, door absorberend materiaal aan je ruimte toe te voegen of tussen de ruimtes te plaatsen. Een gipsplaat voorzetwand op latten met steenwol of (duurder) speciaal geluiddempend materiaal ertussen geeft al veel effect. De naden moeten dan wel volgeschuimd worden, opdat alle lekken dicht zijn gezet.
    Contactgeluid demp je d.m.v. het toevoegen van massa (zand tussen de houten vloeren op een folie) maar dat is zeer omslachtig en kan soms gewoon niet vanwege de constructie zelf die zwaarder belast wordt. Wat kan helpen is de oorzaak van het contactgeleuid te dempen, door bijvoorbeeld een lapje rubber (bij een bouwmarkt hebben ze stukken rubberachtig spul dat onder een balcontegel gaat bijvoorbeeld) onder de stoel te leggen waarop op je instrument oefent.
    Overigens: als het jou lukt om jouw geluidsoverdracht te dempen heb je ook een stuk minder last van de buren.
    Succes
    Peter de Regt
     
  6. EricM

    EricM Eric Meinsma

    Lid geworden:
    20 jan 2011
    Berichten:
    62
    Peter de Regt, bedankt voor de gedetailleerde reactie. Zand onder de vloer gaat misschien wat ver. Dat gun ik de muizen niet.
    Je andere punten bevestigen een indruk die ik uit de vele informatie op internet ook begin te krijgen (twee lagen gipsplaat lees ik, dat zou meer lage tonen moeten dempen; ik zag laatst gipsvezelplaat .. enz. enz. het is wel puzzelen). Die onderlaag voor tegels ken ik niet, ga ik naar kijken.
    Het laatste punt, als ik het goed begrijp (mensen reageren op elkaar), ben ik het mee eens. Ik zet mijn radio ook wat harder wanneer de buurman akkoorden oefent. Zo werkt dat nu eenmaal.
     
  7. EricM

    EricM Eric Meinsma

    Lid geworden:
    20 jan 2011
    Berichten:
    62
    Een boekje over het bouwen van een oefenruimte wordt aangeboden op www.poppunt.be
    (het is online te lezen).
     

Deel Deze Pagina