voor het eerst viool gekocht. (Strijk/geluid probleem)

Discussie in 'Viool' gestart door GuitarEbb, 13 feb 2011.

  1. GuitarEbb

    GuitarEbb Guest

    Hallo,

    Ik ben 17 jaar en speel nu al 3 jaar elektrisch gitaar.(rock) Maar heb viool altijd mooi gevonden en had er daarom eentje besteld. €120 Ashton viool.
    Ik kreeg hem gister (zaterdag) binnen en het valt me natuurlijk erg zwaar om er een goed geluid uit te krijgen. Nu heb ik een instructional dvdtje. Met de basics van hoe je handen moet houden enzo en kan ik de g major scale al aardig zuiver spelen..
    Ik ben niet van plan echt les te gaan nemen denk ik maar op het gehoor lukt het me aardig wat te leren.

    Alleen als ik over de snaren heen strijk klinkt het vaak erg ''piepend''- of hoor je de gespeelde noot er nauwelijks doorheen. Helemaal als je heel langzaam strijkt.

    Nu begrijp ik dat dat komt omdat mijn strijkstok niet goed ingeharst is. Nu heb ik een tijd geharst en het blokje wat gebroken enzo. Maar het haar word niet bepaald stroef...ookal komt er wel wit vanaf aan de kant van de stok. En als ik strijk merk dat er wat wit hars op mn viool komt. Maar het klinkt nog steeds niet echt mooi. Moet ik nou veel meer harsen nog?

    Het deel waarop ik strijk word ook erg stroef en soms heb ik het gevoel dat het daar aan ligt. Maar ik weet het niet zo goed. Ik begrijp ook wel dat er techniek aan te pas komt enzo. Of dat mn viool er gewoon te goedkoop voor is...Maar ik denk dat er iets anders is...

    Nouja alvast bedankt voor de hulp.
    doei
     
  2. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    772
    Waarschijnlijk strijk je scheef en druk je niet genoeg. Een goede klank vormen heeft met heel veel factoren te maken.

    Zonder les wordt het erg lastig. Gitaar is als een fiets met zijwieltjes waar een viool die niet heeft.
     
  3. Lisa Sophie

    Lisa Sophie

    Lid geworden:
    5 jan 2011
    Berichten:
    10
    Inderdaad recht strijken, de juiste hoeveelheid 'druk' niet duwen of knijpen, en de snelheid van de streek de plek waarop je strijkt hebben met elkaar te maken om een goede toon te vormen.

    Tip: lessen nemen voordat je jezelf verkeerde houdingen en manieren aanleert waar je niet zo snel weer afkomt.

    Succes met de viool!
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.278
    Homepage:
    Wanneer alleen de oppervlakte van de haren hars bevat strijk je die er zo weer af! Als het een splinternieuwe strijkstok is, kan het wel even duren voordat die door en door is geharst.
    Ook zullen hele nieuwe snaren een beetje stroever moeten worden doordat ze met de strijkstok bespeeld worden. Het beste gebied van aanstrijken is zo ongeveer in het midden van de snaar tussen de toets en de kam.
    En zoals anderen eerder al meldden, het heeft ook met de druk en snelheid van voortbewegen te maken. Zoiets vereist onderricht en daarna oefening.

    Frits
     
  5. GuitarEbb

    GuitarEbb Guest

    Ok bedankt voor de reacties..Ik begrijp dus dat ik het deel waar ik mn snaren strijk niet moet schoonmaken...? Want dat deel is nu erg ''vies'' en plakkerig. Ik denk dat ik mn stok toch nog wat meer moet harsen ook.
     
  6. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    772
    Als je strijkt je pols als scharnier gebruiken, dus niet je onderarm/bovenarm in een 90 graden hoek houden maar te allen tijde proberen de stok parallel aan de kam te houden. Op Youtube staan genoeg filmpjes over hoe je moet strijken.
     
  7. vioolblok

    vioolblok Anthon L.J. Kahmann

    Lid geworden:
    28 nov 2010
    Berichten:
    30
    Homepage:
    @ GuitarEbb

    Na het opnieuw beharen van een stok - en ik neem aan, dat jouw stok net zo nieuw is als je viool - bestrooi ik standaard de gespannen haren met wat harspoeder. Daarna klop ik het overtollige poeder er lichtjes uit en herhaal deze handeling een paar keer. (e.e.a. boven een schoon vel papier, zo kun je het poeder opnieuw gebruiken en wordt je tafel niet zo kleverig) Daarna gewoon harsen. Het poeder is in 'kleine' hoeveelheden te koop (o.a. bij de fa. Dick) maar dat is voor eenmalig gebruik altijd nog wel een boel. Wellicht kan een vioolbouwer in de buurt je eraan helpen. Probeer anders wat hars fijn te malen.
    succes.
    m.v.g. Thon.
     
  8. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.278
    Homepage:
    Colophonium(poeder) wordt nog wel eens gebruikt in de kunstenaarswereld. Daarom is het wel te krijgen bij dergelijke zaken als Artifac (Den Haag), wellicht ook bij de keten: Peter van Ginkel die her en der over het land verspreid zit. Bij Artifac (hebben een webshop) kan men kleine hoeveelheden bestellen en kopen van 100 gram voor € 5,25. (de link werkt niet rechtstreeks. Ga daarom naar 'vernis, mediums, gesso, daarna aanklikken en 'vernissen, fixativen, vaste stof. Klik 'vaste stof' aan en dan komt de gewenste informatie). Grotere hoeveelheden zoals 500 gram zijn uiteraard goedkoper maar wat moet je met zo veel?

    Frits
     
  9. GuitarEbb

    GuitarEbb Guest

    Hmm over dat poeder zal ik nog eens nadenken...

    Ik heb wel het gevoel dat nu na een week elke dag een uurtje spelen. Mn viool mooier klinkt. Mn G snaar klinkt eigenlijk altijd goed..Maar de D snaar....Dan hoor je de toon nauwelijks ookal strijk ik de noot goed aan. Hij klinkt dan ontzettend ''hees'' en krijg ik kippenvel van het onaangename geluid. Ik denk steeds zit er nou teveel of te weinig hars op. Dit geld ook voor de laatste snaren. Het is meer alsof je iets aan het schuren bent op de e-snaar...

    En nog even voor de duidelijkheid...Ik moet mn snaren niet schoonmaken met bijv. een tissue? Om het de harslaagjes weg te wrijven..?
     
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.278
    Homepage:
    Als ik het zo lees, krijg ik steeds meer de indruk dat er veel te veel hars op de stok (=haren) zit!


    Als er minder hars op de stok (=haren) zit, ontstaat er ook minder snel een 'stofwolk' aan hars die neerdaalt op je viool. Snaren voorzichtig schoon wrijven met een niet-pluizende doek. Het is de bedoeling dat de omwikkeling heel blijft want anders moet er een nieuwe snaar op. Dat kost weer onnodig geld. Het vormen van een mooie toon vereist oefening en ontstaat niet op een 'blauwe maandag'.
     
  11. John_Galt

    John_Galt

    Lid geworden:
    14 jan 2012
    Berichten:
    1
    Beste allemaal,

    Ik was zelf ook van plan de Ashton €120,- 4/4 viool aan te schaffen, als beginners viool. Ik heb begrepen dat dit een studenteninstrument is. Nu heeft mijn vader als liefdadigheid op marktplaats ren simpele in China gemaakte viool van een paar tientjes gekocht en ik merk absoluut dat dit een goedkope viool is. De snaren staan voor mijn gevoel vrij hoog en ik heb het gevoel dat de strijkstok vrijwel geen wrijving maakt met de snaren waardoor geluid maken heel moeilijk is. De snaren die erop zitten zijn nieuw, misschien dat dat er ook iets mee te maken heeft.

    De Ashton word (als ik die toch aanschaf) opnieuw in elkaar gezet, gelakt, enzovoorts. De benodigde aandacht dus. Nu is dus mijn vraag, zal er makkelijker te spelen zijn op de Ashton of is er geen wrijving door de nieuwe snaren? Ik begrijp dat het onderwerp 'goedkope violen' gevoelig ligt maar ik zou graag reacties ontvangen binnen de context van dit verhaal.

    David
     
  12. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    De Ashton is zo te zien ook een goedkope Chinees (van en webwinkel?), maar waarom zou je die opnieuw in elkaar willen zetten en willen lakken?
    Ik ben jaren geleden ook op zo'n soort viool (129 euro voor een nieuwe set op Marktplaats) begonnen, na een week weer verkocht. Maar de viool deed het op zich wel. Maar ik zou zo'n soort viool (ook als beginner) niet kopen als ik jou was.
    Koop dan liever een Gewa Ideale setje oid of huur een viool.

    Dat de snaren op jouw Chinees wat hoog staan zou kunnen, de kam maar ook het kielhoutje, (nut, topkam) kan te hoog zijn. Heeft te maken met slechte of geen afstelling.
    Nieuwe snaren geven normaal gesproken geen problemen. Vuile snaren wel.

    Maar ook een goedkope viool moet wel geluid kunnen maken. Je kan even een paar dingen checken:

    1. Zit er een stapel in de viool (kijken door het f gat bij de hoge snaren dan zie je een stukje rond hout, staat een klein stukje achter de kamvoet tussen onder en bovenblad.
    Wat niet wil zeggen dat de stapel er altijd goed in zit. Er is maar één plaats in de viool waar de stapel goed zit en de stapel moet onder en boven goed passen.

    2. Staat de kam goed tussen de keepjes van de f gaten, aan de achterkant onder een hoek van 90 graden met het bovenblad en geen ruimte onder de kamvoetjes?

    3. Is de viool gestemd, snaren op spanning.

    4. als je de 4 losse snaren met de duim van laag naar hoog aanslaat hoor je dan wel goed doorklinkend geluid, zoals een gitaar?

    5. Is de het haar van de strijkstok opgespannen met de stelschroef aan het eind? in het midden moet ruim een potlood tussen haar en stok passen.

    6. Is het haar wel goed ingeharst? zonder hars kan je niet spelen (Je moet dus een blokje hars hebben). Je kan dit controleren door het haar even over je kleding te strijken , er moet dan een witte streep te zien zijn.


    dan kan er natuurlijk nog van alles aan de viool mankeren (of het is gewoon geen goeie viool)


    Maar eerst deze 6 punten dus maar even controleren. Succes.
     
  13. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.715
    Hey GuitarEbb of misschien nu VioolEbb.


    Een nieuwe strijkstok of eigenlijk een nieuw behaarde strijkstok neem niet makkelijk hars op door dat het haar van de goedkopere kwaliteit niet schoon is.
    Klein truukje is om een dot wc papier te nemen en deze te bevochtigen met spiritus, redelijk vochtig maken. Deze dot haal je langs je strijkstok(haar), of eigenlijk haal je de strijkstok een paar keer over deze vochtige dot. Direct daar na haal je de strijkstok over je hars en dan ontspan je de strijkstok, even een beetje laten drogen en dan weer over de hars halen, opspannen en weer over de hars halen.
    Nu moet de strijkstok plakken als een idioot. Je snaren kun je voorzichtig ontvellen met een zelfde dotje wc papier maar ook brillenpoetsdoekjes werken perfect, wel oppassen dat je de lak van je instrument niet raakt.

    Laat even wat van je horen, 't is ook leuk om reacties terug te krijgen

    Remi
     
  14. TheoS

    TheoS Theo Stiphout

    Lid geworden:
    19 jan 2012
    Berichten:
    1
    Ik zoek een docent die Vioollessen geeft in Amsterdam

    Heb pas een 4/4 Viool ontvangen uit Hamburg en wil snel les gaan nemen.
    Notenschrigt is mij bekend en heb ook andere instrumenten bespeeld.

    Blokfluit, Mandoline. Klarinet, Hoorn en Trompet.

    U kunt mij bereilen via E-mail: lammer@xs4all.nl
    Of telefonisch
    020-6328283
    06-51141634
     
  15. Elskestrijkersforum

    Elskestrijkersforum

    Lid geworden:
    27 jan 2012
    Berichten:
    2
    hoe klinkt je viool nu, na 1 jaar proberen? mij lijkt de beste manier om te weten hoe een viool klinkt, voor een beginner, om deze door een professional te laten bespelen. Dan weet je meteen of het aan je strijktechniek ligt of aan de viool. Ik vrees dat ik zelf pas na vele vele jaren mijn viool een beetje begon te waarderen als ik zelf speelde, terwijl mijn leraar er prachtig op speelde. Het lag dus enkel aan mij. (Waarbij ik moet opmerken dat ik mijn eigen pianospel wel ok vond) Verder klinkt een viool aan je oor nu eenmaal minder mooi dan op 1 meter afstand... Ik hoop dat je alsnog les bent gaan nemen.
     

Deel Deze Pagina