Hoe begin je met vioolspelen?

Discussie in 'Viool' gestart door The_Violist, 28 jul 2011.

  1. The_Violist

    The_Violist

    Lid geworden:
    28 jul 2011
    Berichten:
    1
    Hallo,

    Ik ben nieuw op het forum. Viool heeft sinds een tijdje mijn interesse. Alleen vraag ik me af hoe ik hiermee moet beginnen. Viool kopen les nemen en dan? Ik kan geen noten lezen. Hoe gaat dat in lessen krijg je stukjes op papier in een notenbalk?

    Zoals ik al zij ik kan geen noten lezen en weet dus niet hoe ik moet beginnen. Eigenlijk met alles bij elkaar weet ik niet hoe ik moet beginnen.

    Bestaan er boeken die het makkelijk allemaal uitleggen noten lezen?
    Wie kan mij meer uitleg geven over de viool, onderhoud, hoe lessen gaan. En hoelang het duurt voordat je al een aardig stukje kunt spelen?

    ik ben 15 bijna 16 jaar. Ik speel nu 2 jaar elektrisch en akoustisch slaggitaar.


    Wie kan mij meer info geven?

    Groetjes,
    The_violist
     
  2. Aster

    Aster

    Lid geworden:
    11 aug 2009
    Berichten:
    32
    Hoi The_Violist,

    Als je les wilt nemen bij een muziekschool, zou ik daar eerst een proefles nemen. Je kunt dan alvast wat vragen stellen en kijken of je de docent aardig vindt. Via de muziekschool kun je misschien een viool huren, en anders weet je viooldocent wel een goede vioolbouwer waar je er een kan huren.

    Als je geen les wilt nemen bij een muziekschool, maar bij een privé-docent, geldt eigenlijk hetzelfde. Je kunt daar ook eerst een proefles nemen en je docent kan je adviseren waar een viool te huren. Soms verhuren ze ze ook zelf beginnersviolen.

    Het noten lezen leer je geleidelijk aan, daar moet je je geen zorgen over maken. Je leraar legt je dat uit. De liedjes in de beginnersboeken zijn ook nog niet zo moeilijk qua noten, dus je leert dan tegelijk viool spelen en noten lezen. Dat gebeurt gewoon rustig in je eigen tempo en na een tijdje heb je het zo onder de knie. Het noten lezen op zich is dus niet erg moeilijk, je moet gewoon even weten hoe het in elkaar steekt. Ik denk dat je dit zelfs via een uitleg op wikipedia al wel kan leren (zoek bijvoorbeeld op G-sleutel).
    Over ritmenotatie en dergelijke zaken bestaan wel boeken (theorie-boeken), maar ik weet er zo geen te noemen, iemand anders vast wel. Deze heb je trouwens in het begin nog helemaal niet nodig, maar zijn wel een handig naslagwerk voor later.
    Je leert trouwens al die dingen ook gewoon tijdens je lessen.

    Ik zou nooit op eigen houtje een viool gaan huren of kopen! Laat je daarbij altijd adviseren door een vioolbouwer of ervaren viooldocent/violist. Zelf weet je nog niet zo veel van de viool af en weet je niet waar je op moet letten. Je docent weet wat een goede studieviool voor klank hoort te hebben etcetera en de vioolbouwer kan hem juist afstellen en speelklaar maken etc. Wanneer je zelf een viool koopt (bijvoorbeeld via internet) is dit waarschijnlijk een miskoop en kost je dit alleen maar geld. Het is trouwens zeer gebruikelijk om in het begin een viool te huren. Wanneer je dan eenmaal de smaak te pakken hebt en klaar bent voor een betere viool, kun je er eentje kopen.

    Kortom; zoek een leraar en huur vervolgens pas een viool zodat het grote plezier, het spelen, kan beginnen! :)
     
  3. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Wij leren de theorie via de HAFABRA-methode en doen er ook examen in. Maar de theorielessen beginnen bij de kinderen pas in het tweede of derde lesjaar muziek. Ik heb het afgelopen schooljaar al gedaan en ik ga komend schooljaar theorie B doen. (januari examen gehoor en theorie-examen)

    De eerste les leer je veel over de viool zelf. Hoe je hem onderhoudt, inpakt, hoe de stok vast te houden. Vingeroefeningen. De volgende les leer je losse snaren strijken. Wij kregen toen al onze eerste lesboeken. Stepping Stones en Speel Viool 1. Hiermee leer je stap voor stap de noten. Eerst de noten van de losse snaren.
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Wat raar! Dat is toch voor Harmonie, Fanfare en Brassbands?
     
  5. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Ja, klopt. Dat staat ook wel op de lesboeken. Maar de muziektheorie is heel nuttig voor! Eigenlijk zou je zo'n boek in moeten kunnen zien. (ik zou zeggen, kom maar kijken :) ) Dan zie je dat het gewoon normale theoretische kennis is die je nodig hebt bij het bespelen van een instrument.
    Ik heb A gedaan samen met mijn dochter. Ik niet officieel maar meer als begeleiding voor mijn dochter. Toch vond ik het heel nuttig. Daarom ga ik nu zelf de B-theorie doen. Dan hoeft mijn viooljuf mij de theorie niet te leren want dat is zonde van mijn vioolles. Want daarin wil ik gewoon met de viool bezig zijn.

    Er zit ook een deel luistervaardigheid bij. Je maakt ook gehoordictee's en je leert op gehoor de intervallen herkennen.
     
  6. Strijkerspijkers

    Strijkerspijkers

    Lid geworden:
    9 okt 2011
    Berichten:
    2
    Hallo.

    ik zit eigenlijk met dezelfde vraag als "The_Violist". dus ik dacht ik zet het hier even bij. Ik heb mezelf ooit leren saxofoon spelen met behulp van een online methode met een E-book en videolessen etc. Ik vond dat erg fijn werken. Nu heb ik via diezelfde producent ook deze website Link gevonden. Het programma heet Violin master Pro.

    Zijn er hier toevallig mensen die ervaringen hebben met deze methode of die andere online methodes kunnen aanbevelen voor een complete beginner?

    Alvast enorm bedankt :)
     
  7. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Ik heb er geen ervaring mee maar ken wel mensen die ook dachten om zichzelf vioolspelen aan te leren. Sommige via boeken en sommige via online lessen. De resultaten die ik ken zijn of gestopt of alsnog op zoek gegaan naar een viooldocent(e). Nadeel van deze leerlingen is dat ze allemaal een verkeerde techniek hebben en dus terug naar af moesten. Alles wat ze zichzelf hebben aangeleerd moest weer afgeleerd worden en daarna konden ze leren hoe het dan wel moest. Kortom verloren geld en tijd en veel frustraties.

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd of het iemand uberhaupt WEL is gelukt om zichzelf viool aan te leren al dan niet via een E-cursus of E-book en nu op redelijk tot goed amateurniveau viool speelt.
     
  8. marjet

    marjet

    Lid geworden:
    5 feb 2011
    Berichten:
    285
    Ben bezig mezelf vibrato aan te leren mbv internet.......Ik zal, wanneer het op les behandeld wordt, achteraf vermelden of ik het fout gedaan heb.....
     
  9. Carmenlisa

    Carmenlisa

    Lid geworden:
    22 okt 2009
    Berichten:
    62
    als jij mij kan omschrijven wat een redelijk tot goed amateur niveau precies is. wil ik je wel vertellen of dat is gelukt. ik denk dat mensen wel eens vergeten dat niet iedereen de luxe heeft om dit te financieren. en uit onderzoek is gebleken dat als je doorzetting's vermogen, liefde, discipline en veeeel studie uren er in stopt je erg ver kan komen. en ja natuurlijk leer je dingen wel eens fout aan en het duurt een eeuwig heid (voor je gevoel) om dat af te leren. maar het geeft wel heel veel voldoening dat het lukt. en dat wat je hebt bedijkt je zelf voor elkaar heb gekregen. ik heb 1 jaar les gehad maar ik die les heb ik vaak nog geen 5 minuten viool gespeeld omdat ik de theorie moest leren. en omdat de lerares het graag over andere dingen had als de viool. dus ik tel dat jaar niet eens mee. en eerlijk gezegd word ik er een beetje moe van dat het altijd word afgedaan als slecht dat mensen zo van iets houden en er toch voor gaan ondanks dat het niet de traditionele manier is. ze kunnen ook die mensen proberen te helpen met tips en sturing. dat is trouwens ook de reden dat ik bij dit strijkers forum ben. ik heb hier zo veel geleerd door te lezen over verschillende onderdelen. dat ik daar door ook ben gegroeid. en ik zou graag laten horen wat ik kan maar vanwege de negatieve sfeer over dit onderwerp durf ik het niet. en ik denk dat ik nog beter zou worden als ik een keer in het half jaar of een keer in het jaar aan iemand kan laten zien wat ik kan. en dat iemand mij verteld dat het goed is maar het beter kan zijn als ik let op...
     
  10. marjet

    marjet

    Lid geworden:
    5 feb 2011
    Berichten:
    285
    Ik voel wel met je mee. Lessen zijn kort (en misschien te duur), vakanties zijn lang. Voor mij werkt de combinatie goed: ik leer echt wel veel op les, maar heb ook dingen van internet gehaald. Bv het recht strijken heb ik echt van Todd Ehle geleerd....een geduldiger leraar kun je niet hebben....heeft altijd tijd....

    En ik ben het absoluut met je eens dat er vooràl belangrijk is van de tijd en aandacht die je er zèlf insteekt!

    Ben wel benieuwd naar ervaringen van anderen.
    (en concreet: heeft iemand vibrato leren spelen via internet...en is dat gelukt....en moest het toen weer afleren.....?)
     
  11. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    @Carmenlisa

    Begrijp me goed, ik geef geen waarde oordeel, ik geef alleen aan wat ik zie. Viool is dusdanig technisch moeilijk en je moet op zoveel kleine dingen letten dat een rechter pink die te recht is of een wijsvinger die te veel gespannen is er al voor kan zorgen dat bepaalde snaarwisselingen wel of niet vloeiend gaan en dus gekraak geven. Als mij dat overkomt wordt dat tijdens de volgende les recht gezet, een stukje techniek training erbij gedaan om er de week erna goed op te letten en daarna (als ik goed oefen) staat die pink wel goed en warempel speel ik de snaarwisselingen zonder gekraak. Dat is juist de toegevoegde waarde van een les, een professional hoort en ziet wat er fout gaat en kent de techniek trainingen om dat te corrigeren.

    Wat een goed amateurniveau is, is voor iedereen natuurlijk verschillend en wat je met je spel wilt bereiken ook. We willen niet allemaal profs worden of daar vlak bij in de buurt komen maar ik merk gewoon ook aan mezelf dat ik met mijn techniek bepaalde stukken niet kan spelen hoewel de noten misschien niet erg moeilijk zijn en als ik weer een paar maanden verder ben met lessen ik dat stuk ineens wel kan spelen simpelweg omdat er aan de techniek is geschaafd en ik bepaalde dingen dan wel kan.

    Waar ik overigens veel respect voor heb is dat jij zelf blijkbaar de motivatie hebt om toch regelmatig (dagelijks?) te spelen en te oefenen. Ik heb die stok achter de deur van wekelijks les gewoon nodig.
     
  12. Carmenlisa

    Carmenlisa

    Lid geworden:
    22 okt 2009
    Berichten:
    62
    ik ben erg blij met je reactie. ik kan me goed voorstellen dat het fijn is om direct op je fouten te worden gewezen. dat scheelt een hoop tobben. maar als je de stok achter de deur nodig heb van les. geniet je er dan nog van ? heb je dan nog wel zin om te oefenen ?

    en ja je heb gelijk jij doet er maanden over om een stuk beter te spelen dan eerst. en ik doe er misschien een jaar over voor dat ik ineens snap hoe het moet.

    maar ik hoop dat ik je binnenkort het tegendeel kan bewijzen. door te laten zien dat ik zonder les ook wel iets van techniek beheers. of in ieder geval muziek kan maken en niet alleen noten spelen.

    p.s. ik speel bijna elke dag (1uur) soms heb ik niet het juiste gevoel bij het spelen en merk ik dat het niet lukt. dan leg ik hem weg en probeer ik het later weer.
    of even een ander nummer waarbij het zelfde probleem is. zodat ik kan kijken wat er mis is en waarom het daar wel werkt.zodat ik weer verder kan. want ik merk dat als mijn hooft en hart niet mee werken ik beter kan stoppen.
     

Deel Deze Pagina