Viool leren te laat?

Discussie in 'Viool' gestart door Haestro, 29 jan 2012.

  1. Haestro

    Haestro

    Lid geworden:
    29 jan 2012
    Berichten:
    9
    Hallo, ik ben van plan op Mijn 18e of 19e, viool te leren spelen, nou vraag ik mij af, of ik dan de viool nog echt volledig kan gaan beheersen, zo nee, wat is dan wel een geschikte leeftijd om te beginnen. En ik heb geen enkel ervaring nee.
     
  2. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Ik ben op mijn 38e begonnen...met altviool welles waar. Nu weet ik niet wat jij bedoelt met volledig beheersen maar ik doe toch wel pogingen om een goede amateur te worden. Ik heb nu 4 jaar les en mag inmiddels mee doen in amateur orkesten op niet al te hoog niveau.

    Wil je echt professioneel worden en als solist de top gaan bereiken...dan denk ik dat je te laat bent simpel weg omdat je niet de uren per dag tijd hebt om te oefenen die een kind van 6 jaar wel heeft (als de DS, iPod en Hyves aan de kant kunnen blijven).
     
  3. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Je kan op elke leeftijd leren vioolspelen met de juiste docent en motivatie.
    Het scheelt wel als je muziek kan lezen en goed hebt leren tellen b.v. met pianoles o.i.d.

    Het GROTE probleem is dat je als je al wat ouder bent je graag te snel resultaat wilt hebben en daarbij ook nog weet wat mogelijk is.

    Als je iemand van 17 jaar al heel behoorlijk viool hoort spelen dan wil je dat ook zo snel mogelijk kunnen. Liefst binnen 1 of 2 jaar. Alleen is die als kind waarschijnlijk op z'n 7e of zo begonnen met les, is dus al 10 jaar bezig en heeft de eerste 2, 3 jaar eigenlijk maar wat staan krassen. Een kind vindt dat niet erg.
    Maar een volwassene wil dat niet, het gevoel hebben bijna niet vooruit te komen. Deze frustratie is voor volwassenen de grootste valkuil omdat je om viool te leren spelen toch wel echt ruim de tijd moet nemen.
     
  4. Haestro

    Haestro

    Lid geworden:
    29 jan 2012
    Berichten:
    9
    Ik ben sowieso al van plan om muziek te leren lezen, dat doe ik uiteraard eerst, maar 10 jaar is wel erg veel, dat had ik wel verwacht voor de viool. In ieder geval bedankt voor de reacties tot nu toe, ik trek er mijn lessen uit. En met beheersen bedoel ik dat je bijvoorbeeld de vier jaargetijden kan spelen, dit zijn vrij complexe stukken. En ik ben niet van plan de top te bereiken, ik wil het simpelweg als hobby voor mezelf houden, ik zit toch op VWO dus ik wil met een universitaire opleiding brood op de plank krijgen. Ik volg mijn thread op de voet.
     
  5. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Het is de fout van je ouders, die hadden je op 4 jarige leeftijd met een viool moeten opsluiten in de kelder en 12 uur per dag moeten laten oefenen. Dan was je nu Paganini geweest :D

    Nee hoor, ik zou zeggen vooral op vioolles gaan, het muziek leren lezen komt dan vanzelf. Niet zelf willen aanleren want dan sluipen er vaak fouten in die je later weer af moet leren.

    Je moet gewoon beginnen en als je nog een beetje het onbevangene van een kind hebt dan zie je vanzelf wel wat je onderweg tegenkomt.
     
  6. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Het kan best wel 10 jaar duren voordat je de jaargetijden vloeiend en foutloos kunt spelen maar dat wil niet zeggen dat je gedurende je weg daar naar toe niets kunt...er zijn genoeg mooie concerten en muziekstukken die je al kunt spelen na 1 of 2 jaar les en samen spelen kan vaak ook al na een paar jaar.

    Ik zou zeggen: kijk niet alleen naar het doel maar geniet ook van je weg die je aflegt naar je doel toe.
     
  7. Haestro

    Haestro

    Lid geworden:
    29 jan 2012
    Berichten:
    9
    Hartelijk bedankt voor deze positieve feedback van iedereen. En ik was eigenlijk ook al van plan om van de leerweg zelf ook te genieten, ik wil niet dat het een obsessie wordt. En over het muziek lezen, ik was van plan dat te leren omdat ik geen lastpak wil zijn, dat kan overdreven zijn maar kan een obstakel zijn tijdens de lessen, had ik begrepen. maar ik denk dat ik mijzelf ook een klein beetje kan aanler hoe die bladmuziek in elkaar steekt, ik wou dat ik er een mooi spreekwoord voor had, maar beter iets dan niets. Ik denk niet dat het afleren van fouten heel moeilijk is.
     
  8. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    ik bedoel dat je niet moet proberen jezelf het vioolspelen aan te leren want dan leer je het verkeerd aan. Je kan wel alvast wat muziektheorie doornemen maar de praktijk is de beste leermeester, gewoon tijdens de vioolles. Is echt geen probleem.
     
  9. ducky

    ducky Daphne

    Lid geworden:
    7 jul 2005
    Berichten:
    327
    Het afleren van fouten kost juist meer tijd dan iets goed aanleren! Ik geef al jaren zeilles, en mensen een gewoonte afleren kost me veel tijd, omdat het nieuwe erin moet slijten en de oude reflex (wat inmiddels onbewust gaat) eruit moet. Voor vioolspelen lijkt mij dat dat ook geldt, als je het over het motorische gedeelte hebt. Dus niet te veel vooruit willen lopen.

    Verder is leren vioolspelen leuk. Haalbare doelen voor jezelf stellen, en niet gefrustreerd raken als je de jongere leerling die voor je is een moeilijker stuk hoort spelen. Ik ben ook pas op mijn negentiende begonnen met cello spelen (hoewel ik het voordeel heb als kind viool gespeeld te hebben). Maar nu acht jaar later, kan ik al echt leuke stukken spelen! (zo ben ik begonnen met de bach suites), maar ook al eerder kwamen er mooie stukken langs, het zal je verbazen wat je tegen komt en hoe leuk dat is.

    Daphne
     
  10. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Ik zeg: DOEN!!!! Ben zelf op mn 17e begonnen en je kunt echt een hoop leren. Nee, je wordt geen Perlman meer maar je kunt aardig in de buurt komen :)
     
  11. Haestro

    Haestro

    Lid geworden:
    29 jan 2012
    Berichten:
    9
    Ik wil leren hoe bladmuziek in elkaar zit ook om muziek beter te begrijpen, dat wil ik al veel langer dan het leren van viool, ik ben trouwens nog lang geen 18 dus ik heb alle tijd om het lezen van muziek goed te leren dacht ik, ik ben zoals ik al zei nog lang geen 18 dus zal geen instrument bespelen, allemaal theorie waardoor ik denk, dat ik niets aanwen waardoor ik het snel afleer. Maar desalniettemin luister ik Naar de adviezen want ik weet niet waar ik over praat, bovendien heb ik amper tijd om erover Tè leren. En dan over frustratie, ik ben niet echt de persoon die snel jaloers is, maar ik wil anderen het liefst bijbenen, ik denk overigens wel dat ik gewoon de tijd neem die ik nodig heb, het is tenslotte heel andere koek dan schoolwerk. Over het 3e bericht, ik weet dat goede violisten vaak op hun 7e zijn begonnen, het is ook geen doel om echt de top in Tè gaan, dan zou ik nu beginnen. En voor mij staat sowieso vast dat ik les ga nemen, dat is gewoon een goede vrijetijdsbesteding. Vooral nog bedankt voor de motiverende feedback en het advies, ik lees de berichten met alle respect goed na, en probeer ervan Tè leren. Bedankt voor de bloemen.

    Maar muziek leren lezen, is iets wat ik zelf gewoon heel graag wil dus dat doe ik, zoals Geert al zei, kan ik de theorie, wat ik al van plan was, gewoon leren, ik ga echt niets bespelen voordat ik les gehad heb, dus daar kan geen aanwensel uit voortgroeien.
     
  12. ducky

    ducky Daphne

    Lid geworden:
    7 jul 2005
    Berichten:
    327
    Ziet eruit alsof je best wel goed weet hoe je het aan wil gaan pakken! Lekker gaan doen, en geniet ervan, want een instrument bespelen is gewoon ontspanning en leuk om te doen.

    Daphne
     
  13. Haestro

    Haestro

    Lid geworden:
    29 jan 2012
    Berichten:
    9
    Mijn dank voor deze motiverende teksten, ik ben vereerd. Ik zal de raad die ik gekregen heb in mijn achterhoofd houden, ik ben echt een stuk wijzer geworden van deze feedback.
     
  14. fleurtje

    fleurtje

    Lid geworden:
    5 feb 2012
    Berichten:
    3
    Ik ben op mijn 70 ste begonnen mel vioollessen.
    Als je het leuk vind en er voor gaat komt het goed hoor.

    Fleurtje
     
  15. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Deze jongeman is iets eerder begonnen dan de meeste van ons:

    [​IMG]

    Zou dit nou Suzuki (Japan) zijn of is dit Lapsang-Su-Chong (China)?
     
  16. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    @Frits,
    Suzuki, ok, maar wat is Lapsang-Su-Chong ?
     
  17. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Ik dacht dat dat de Chinese versie van de Suzuki-methode was. Maar ik kan het ook mis hebben, want mijn kennis van het Kantonees gaat niet verder dan die van een Chinees restaurant.
     
  18. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Volgens Wikipedia:

    Lapsang souchong (正山小种 of 烟小种) is een zwarte theesoort uit China.

    Lapsang souchong komt oorspronkelijk uit de provincie Fujian. Na oxidatie wordt deze thee in bamboemanden gedroogd boven brandend naald- of cypressenhout. Hierbij wordt een sterke rooksmaak ontwikkeld.

    Een legende verhaalt dat deze manier om thee te prepareren bij toeval is ontdekt. Tijdens de Qing-dynastie hield een legereenheid een kampement in een theefabriek. Nadat de soldaten eindelijk waren vertrokken realiseerden de theefabriekarbeiders zich dat ze te weinig tijd hadden om de thee op de gebruikelijke wijze te drogen en daarom droogden ze de thee boven het vuur. De nieuwe smaak was een sensatie.

    Deze thee is zeer sterk van smaak, velen vinden dat deze thee het beste tijdens winteravonden kan worden gedronken of gecombineerd met zout of sterk gekruid eten of sterk smakende kaassoorten of gecombineerd met het drinken van single malt whisky.
     
  19. koffienee1

    koffienee1

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    298
    en dat onder het genot van een vioolconcert?
     
  20. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Nee, andersom: een vioolconcert onder het genot van een kop thee! Dat laatste zou jou moeten aanspreken, gezien je gebruikersnaam. ;)
     

Deel Deze Pagina