Ijkpunten bij zelfstudie/algemene tips

Discussie in 'Overig' gestart door Apollo, 19 feb 2012.

  1. Apollo

    Apollo

    Lid geworden:
    19 feb 2012
    Berichten:
    4
    Hallo iedereen,

    Ik lees al een poosje mee op dit forum en vind het geweldig om te zien dat er zoveel waardevolle informatie wordt gegeven aan geïnteresseerden met vragen. Leuk!

    Mijn eerste post is dan ook meteen een vraag. Ik ben 16 jaar oud en sinds een jaar of twee erg geïnteresseerd in klassieke muziek. Piano spelen doe ik al langer, maar helemaal nieuw is de altviool die ik in bruikleen heb. Die laatste bespeel ik nu een maand fanatiek, minstens een half uur per dag. Inmiddels zijn er best wel wat deuntjes die ik kan spelen en het lezen van muziek gaat me ook goed af (al is die altsleutel even wennen). Super om te merken hoe snel je met zoiets vooruit kan gaan.

    Op dit forum komt vaak voorbij dat vioolles onmisbaar is. Dat vind ik erg jammer, want daar heb ik absoluut geen tijd voor. Het komt bij mij dus echt aan op zelfstudie. Om niet in de rondte dingen te gaan leren, denk ik dat ik ijkpunten nodig heb. Een soort meetpunten, vaste mijlpalen waar ik naartoe kan werken in de vorm van stukken die ik na zoveel weken/maanden zou moeten kunnen spelen.

    Hebben jullie suggesties voor stukken die ik bijvoorbeeld na twee, drie, vier maanden zou moeten kunnen spelen of algemene tips voor zelfstudie (vibrato-oefeningen enz)?

    Ik hoor het graag!
     
  2. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Beste "Apollo",

    Leuk om te lezen dat je als 16 jarige interesse hebt in klassieke muziek en ook nog ALTVIOOL wil gaan spelen :eek:

    Mijn advies, als dat is wat je wil dan moet je het goed doen of niet doen. Als je geen tijd hebt om les te nemen dan heb je toch ook geen tijd om een half uur per dag te spelen? :rolleyes:

    Zoek alsjeblieft een docent, al is het maar voor één les per twee weken, dan zal je goed leren spelen en je zal het jezelf ook niet verkeerd aanleren om vervolgens vast te lopen.
     
  3. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    @Geert,

    AMEN ;)
     
  4. Apollo

    Apollo

    Lid geworden:
    19 feb 2012
    Berichten:
    4
    Heren, hartelijk bedankt voor de antwoorden!

    Het is helaas wel echt zo dat ik geen geld en tijd heb om vioolles te nemen, anders had ik me al ingeschreven. Zullen we dat (voor nu) buiten beschouwing laten? (dat betekent niet dat ik het niet belangrijk vind)
     
  5. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Beste Apollo, op een piano kan een leek al snel met wat gefrutsel een deuntje spelen, immers, je hoeft een toets maar in te drukken en er komt geluid!

    Maar een (alt)viool houd je op een specifieke manier vast, net als de strijkstok: hoe kom jij dan aan de informatie om de houding van instrument èn strijkstok goed aan te leren? Van een foto? Van een YouTube-filmpje? Heb je een kinhouder? Een schoudersteun? Kun je al een snaar volgens de regels van de kunst vervangen? Hoe gaat het stemmen in kwinten?

    Je schrijft dat je al een aantal deuntjes kunt spelen: wat moet ik me daarbij voorstellen? Heb je er een altviool-etudenboek bij? Een strijkinstrument is een zéér specialistisch instrument, dat doe je er niet zomaar even bij, of je moet met weinig tevreden zijn! Het kost de gemiddelde leerling een jaar of vier, vijf voordat je een behoorlijk goede toon kunt maken.
    Als er niemand is die je op je fouten wijst (en fouten maak je beslist als je zonder docent een instrument onder de knie wilt krijgen!) leer je je volstrekt verkeerde dingen aan, waar je later spijt van zult hebben. Overschat jezelf niet, neem les!
    :)
     
  6. Apollo

    Apollo

    Lid geworden:
    19 feb 2012
    Berichten:
    4
    Beste Liuwe,

    Gelukkig heb ik me van tevoren een beetje ingelezen! Ik heb me ook laten informeren bij de plaatselijke muziekwinkel, waar ik een fatsoenlijk blokje hars, een setje snaren (waarvan ik er vorige week al een vervangen heb) en een Wolf schoudersteun aangeschaft heb. Als ik oefen met mijn houding, doe ik dat inderdaad bijna altijd aan de hand van een YouTube-filmpje. Stemmen in kwinten lukt me ook al een beetje, mijn muzikaal gehoor is gelukkig door alle valse noten onaangetast gebleven :lol:

    Ik begrijp dat vioolles echt onmisbaar is en zodra het mogelijk is, ga ik me inschrijven. Toch heb ik in de tussentijd wat hulp nodig..
     
  7. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Het beste zou zijn om te wachten totdat je les kan nemen en de altviool nog niet aan te raken maar dat doe je vast niet :p

    Probleem is een beetje dat je interesse hebt in klassieke muziek en dat is nou juist het soort muziek waar zelfstudie niet goed werkt.
    Misschien kan je een conservatorium student vinden die je kan begeleiden tijdens je zelfstudie?

    En je zal, hoe dan ook, toch iets van een methode of lesboek zal moeten gebruiken. Ik durf het hier in deze context bijna niet te zeggen maar je zou Suzuki Viola School 1 kunnen gebruiken. Voorspelers op YT zijn er genoeg.

    &feature=results_main&playnext=1&list=PL7A78F339FBC1E759
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  8. selkie

    selkie

    Lid geworden:
    28 mrt 2010
    Berichten:
    12
    Hoi Apollo, ik heb mezelf ook altviool leren spelen. Muzikaal gezien kom ik er wel uit, net als jij blijkbaar. Toch heb ik na een paar jaar een aantal lessen genomen waardoor mijn techniek veel beter is geworden. Een paar aanwijzingen maakten enorm veel verschil! Je kan aan een leraar ook vragen of je 1x per maand les kan nemen, of gewoon wanneer het je uitkomt. Voor mij ideaal, voor jou misschien ook :)
    groetjes, Selkie
     
  9. Apollo

    Apollo

    Lid geworden:
    19 feb 2012
    Berichten:
    4
    Ik zie ineens dat ik nooit iedereen heb bedankt voor de reacties! Bij dezen dus: hartelijk bedankt :)

    Sinds mijn laatste post heb ik wat contacten gelegd en ik hoop binnenkort een paar lessen te nemen om in ieder geval mijn houding te verbeteren. Ondertussen is het me niet gelukt de viool te laten liggen... Maar dat betekent wel dat ik het lezen van de altsleutel inmiddels aardig beheers en ik kan zelfs een aantal Bachcantaten meespelen. (ja ja ja ik zie de reacties al aankomen.. :p )

    Bedankt en I'll keep you posted!
     
  10. johannes

    johannes

    Lid geworden:
    18 apr 2008
    Berichten:
    92
    mooi om te zien, apollo. die gretigheid herken ik. alleen, ik ben 3,5 jaar geleden begonnen op mijn 43e op de altviool. sinds 2 jaar heb ik les van een zeer goede docent, eens per 2 weken. Ik heb het erg druk met mijn werk en ik moet moet het ook hebben van 1/2 uurtjes tussendoor, maar feedback heeft me echt iets gebracht. ik kan mij nu orienteren op waar ik van gedroomd heb, maar niet verwacht: meespelen in een amateur kamer- of symfonieorkest, dat wordt de uitdaging voor dit najaar. Dat was me zonder feedback, etc. niet gelukt. succes ermee.
     
  11. violonist

    violonist

    Lid geworden:
    21 mrt 2012
    Berichten:
    51
    Hallo Apollo.

    Er zijn heel veel goede reacties op jouw vragen geweest.
    Gewoon volhouden. Als je geen geld hebt voor lessen, gewoon doorgaan.
    Ook in een bestaand ensemble spelen is goed, ook al studeer je pas een jaar of zo.
    Speel maar eerst de noten die je kan pakken...
    Moet je wel contributie betalen.
    Zo nu en dan een leraar raadplegen lijkt me ook gunstig.
    Op zoek gaan naar etudes en voordrachtstukken (op jouw nivo natuurlijk).
    Hoe je de viool en stok vasthoudt, zijn er een aantal basishoudingen, waarna je je eigen houding gaat zoeken.
    Er zijn mensen met grote/kleine /brede/smalle handen. Dikke/dunne/lange/korte vingers; kortom 100 mensen hebben 100 verschillende houdingen.
    Wist je dat Istzak Perlman veel te grote handen en lange, vlezige vingers heeft om viool te spelen..... In de 1e positie geen problemen, maar hogerop moet hij zwaar aan het werk. Is niet te horen in zijn spel.

    Je moet dus wel aan het werk.
    Succes.
    Peter.
     

Deel Deze Pagina