mij wordt aangeraden om een viool te kopen

Discussie in 'Aangeboden' gestart door klaas, 5 mrt 2012.

  1. klaas

    klaas

    Lid geworden:
    1 mrt 2012
    Berichten:
    4
    ik heb woensdag mijn eerste les viool. als 22 jarige ken ik eigenlijk niets van het instrument. eigenlijk ook helemaal niet van andere instrumenten.
    maar daar gaat mijn vraag helemaal niet over.

    ik ben via de muziekschool waar ik de lessen ga nemen bij een vioolbouwer uit het Gentse terechtgekomen om een viool te huren.
    toen ik deze vriendelijke man hierover contacteerde (telefonisch) vertelde hij mij dat hij geen violen meer verhuurt, omdat het de moeite niet meer is.
    hij zei dat ik voor 160 euro al een viool zou kunnen kopen die goed genoeg is om te beginnen.

    nu wil ik die meneer niet in twijfel trekken, maar dat strijd een beetje met alles wat ik hier al heb gelezen. omdat ik er dus helemaal niets van weet ben ik liever dubbel voorzichtig.
    ik zal woensdag ook de mening van mijn leraar eens vragen, maar misschien kan iemand van jullie mij ook al vertellen of dit een betrouwbaar aanbod is? zodat ik donderdag toch een beetje weet waar ik op moet letten.

    bedankt alvast

    groeten
    klaas
     
  2. Carmenlisa

    Carmenlisa

    Lid geworden:
    22 okt 2009
    Berichten:
    62
    ik snap wat de vioolbouwer bedoeld. aangezien je vaak 10 euro per maand kweid ben aan een viool huren. en als je het zeg maar een jaar wil proberen (vaak betaal je les per jaar ) dan ben je voor het huren al 1200 euro kwijt. ik denk dat je ook voor dat geld een leuk viooltje kunt kopen. maar ja als je het maar een maand wil proberen is het verstandig om wel te huren.
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Ik geloof dat hier een rekenfoutje wordt gemaakt: €10,=/mnd. gedurende 12 maanden is totaal €120,= (dus géén €1200,=!!)
    Nu is het mogelijk voor €120,= een instrument aan te schaffen wat een 'viool' zou moeten zijn, maar verwacht er geen wonderen van. Ik zou dan toch maar gaan voor huren, dan heb je wat beters voor dat geld. De meeste vioolbouwers hanteren de regel dat er maximaal een jaar huur gekort kan worden bij aanschaf van een 'eigen' instrument.
     
  4. klaas

    klaas

    Lid geworden:
    1 mrt 2012
    Berichten:
    4
    ik heb ook wel de vraag gesteld of de bouwer het instrument zou terug nemen als ik er na een maand of zo al de brui zou aan geven.
    en dat doet hij ook wel.
    maar toch blijft 160 euro weinig geld voor een viool als ik dit forum mag geloven.

    zelf als ik na een jaar 120 euro heb betaald is het al bijna de moeite om te kopen voor 160 euro.
    maar als ik die gekochte viool na een jaar dan in de vuilbak wil gooien om dat het pruts is... dan ben ik ook al mijn geld kwijt.

    kan een goeie vioolbouwer voor 160 (neem nog 200) euro een viool ineensteken die goed klinkt, althans goed genoeg voor een beginner?
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    De huurprijs is gebaseerd op de waarde van het instrument, namelijk 3% van de waarde. Wanneer een standaard instrument wordt gehuurd geldt een huurprijs van zo'n €15,=/mnd. voor een viool. Dat betekent dat het gaat om een instrument met een handelswaarde van ongeveer €500,= Wil men een beter instrument huren, dan zal de huurprijs navenant stijgen.
    Een vioolbouwer heeft er alle baat bij een redelijk tot goed instrument te verhuren, omdat bij inruil een grote kans bestaat een beter instrument te kunnen verkopen. Zo blijft de klant-relatie behouden. Denk in dit verband ook aan onderhoud en eventuele reparaties.
     
  6. klaas

    klaas

    Lid geworden:
    1 mrt 2012
    Berichten:
    4
    dus als ik het goed begrijp raden jullie mij aan om een andere vioolbouwer te zoeken, die wel nog verhuurt?

    hebben jullie ook suggesties voor in de buurt van gent?
     
  7. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.977
    Homepage:
    Vioolbouwers kunnen er voor kiezen om al dan niet te verhuren. Verhuren is een hoop werk, (niet alleen aan onderhoud maar ook aan administratie en communicatie met jonge en volwassen huurders, veelal beginners), vraagt een zekere specialisatie en een flink volume aan instrumenten en huurcontracten.
    Het argument "dat het niet loont" is natuurlijk flauwekul: als je je best doet en er hard voor werkt is het lonend. Daarentegen als je je klanten liever goedkope prullaria van 160euro verkoopt als zijnde een "viool", "die goed genoeg is om op te beginnen", dan kun je beter een ander bord op de pui spijkeren dan dat van "vioolbouwer" Violendump stel ik voor!
    De docenten van de muziekschool zijn vast wel bekend met meer vioolbouwers in het Gentse dan die ene waarmee u nu contact had.
     
  8. klaas

    klaas

    Lid geworden:
    1 mrt 2012
    Berichten:
    4
    bedankt voor de antwoorden. bert uw vriendelijk geformuleerde en genuanceerde mening wordt ook op prijs gesteld.

    gisteren zoals gezegd mijn eerste les gehad. mijn vragen zijn zals verwacht beantwoord door de lesgever.
    vandaag start de zoektocht naar de geschikte viool.

    tot een volgend probleem!
     

Deel Deze Pagina