Hoe jong kun je starten met viool/cello?

Discussie in 'Viool' gestart door Oosterhof Vioolbouw, 8 aug 2012.

  1. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Ik vond deze afbeelding en kreeg daarbij de gedachte, dat je ook weer niet te jong moet beginnen met onderricht. Je krijgt dan "Hoe zat het ook al weer mama?":

    [​IMG]

    Hoe jong moet je dan beginnen? Bij welke leeftijd starten de meeste docenten?
     
  2. MarijnV

    MarijnV

    Lid geworden:
    18 nov 2011
    Berichten:
    21
    Ten tijde dat ik begon met cello spelen was de minimumleeftijd waarop je kon starten aan de Zeeuwse Muziekschool 10 jaar (met uitzondering van AMV natuurlijk). Welke argumenten ze voor die leeftijdsgrens aanvoerden weet ik niet, mijn ouders kregen vóór die tijd alleen een onbeargumenteerd 'nee' te horen.

    Overigens lees ik net hier http://www.zeeuwsemuziekschool.nl/lesaanbod/31/voor-wie/32/jeugd dat de Middelburgse vestiging van de ZMS ook al vioolles volgens de Suzuki-methode aanbiedt. Aanvangsleeftijd 4-5 jaar, twee contactmomenten per week en de ouders worden er intensief bij betrokken. Misschien is zo'n intensieve methode wel een goede remedie tegen 'hoe zat het ook alweer' :)
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Gezien de eerste ervaringen met de Zeeuwse Muziekschool, zou het kunnen dat cellospelen beter gaat wanneer men op latere leeftijd begint dan vioolspelen? Je moet toch ook weer een zekere kracht in de vingers hebben om de cellosnaren in te kunnen drukken. Bij een viool is die kracht wat minder.
     
  4. MarijnV

    MarijnV

    Lid geworden:
    18 nov 2011
    Berichten:
    21
    Dat zou kunnen, hoewel de cello ook z'n voordelen heeft voor beginners. Je mag altijd zitten :)P) en de linkerarm hoeft (denk ik) minder hard te werken. Meer kracht in de linkerhand is wel vereist ja, maar of dat echt een belemmering zou kunnen zijn durf ik niet te zeggen...
     
  5. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Ons dochtertje van bijna 5 jaar heeft met de open dag op de muziekschool verschillende muziekinstrumenten uitgeprobeerd. Ook cello en viool. We hebben uiteraard bekeken wat ze het mooist vond klinken. Snaren met een hoge klank. Of snaren met een lage klank. Nele gaf de voorkeur aan hoog. Ze gaat beginnen met een introductiecursus viool met 2 leeftijdgenootjes. (Nele is over een maand 5 jaar, die 2 anderen nog niet)

    De cellojuf zei dat er voor Nele al wel een goede maat cello was. Dat ze wel op les mag komen. Maar dat ze in het begin waarschijnlijk niet genoeg kracht heeft om de snaren in te drukken. De juf zei het niet echt duidelijk (elke leerling is er een!) maar ik begreep dat Nele eigenlijk beter even kon wachten met celloles.
    Viool kan al wel. Haar motoriek is er al ver genoeg voor. Er moet elke les een ouder erbij blijven zodat de ouder thuis kan helpen met oefenen. Als ouder moet je elke dag je kind laten oefenen omdat het dat niet uit zichzelf doet. Maar zo raakt je kind eraan gewend net als tandenpoetsen. Dat zou het voordeel zijn van jong beginnen. Aldus onze viooljuf.
     
  6. Circe

    Circe

    Lid geworden:
    13 aug 2012
    Berichten:
    8
    Op de muziekschool waar ik les neem kun je met "ongeveer 7 jaar" beginnen, maar ze bieden ook een cursus aan voor vijf- tot zevenjarigen met de nadruk op ritme en spel.

    Overigens wordt ook hier verwacht dat ouders aanwezig zijn tijdens de les.
     
  7. Kimberley

    Kimberley

    Lid geworden:
    3 okt 2012
    Berichten:
    5
    Ikzelf ben begonnen met viool spelen toen ik 6 was.. Ik denk dat als de kinderen jonger zijn dat ze dan misschien al wel kunnen beginnen met ritme en noten lezen.. ;)
     

Deel Deze Pagina