Cd gezocht

Discussie in 'Musicologie' gestart door Marathon, 5 dec 2012.

  1. Marathon

    Marathon

    Lid geworden:
    1 dec 2012
    Berichten:
    6
    Hallo,

    Ik studeer nu het boek Pleyel, 6 easy duets Opus 8, ed 673 van uitgever Schott. Het zijn duetten waar ik de 1e violist speel en mijn leraar de 2e violist.
    Helaas heeft het boek geen cd. Vooraf weet ik niet hoe het stuk klinkt. Alleen tijdens de les krijg ik een indruk van hoe het lied gaat, dan nog klinkt t niet zoals t zou moeten vwb mijn aandeel dan.
    Kan iemand me helpen aan een cd met zowel de 1e als 2e violist apart en samen? Eventueel maken? Kosten worden vergoed. Er wordt op een ander forum geopperd om naar YouTube te kijken (als de liedjes al te vinden zijn) maar daar hoor ik niet goed wanneer de 1e of 2e violist speelt. Ik hoop dat iemand me kan helpen.

    Groet,
    Marathon
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    Duo's voor viool. Dat zijn toch geen 'liedjes'?
    Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom u daar zo graag een CD van wilt hebben. Ik heb vroeger de meeste -zo niet alle- duo's van Pleyel met mijn broer gespeeld en nooit een CD gebruikt, om dat die er in mijn tijd niet waren. Ik denk dat u uw gehoor moet inschakelen om er achter te komen wat er (nog) niet goed is aan uw spel. Dat moet u trouwens ook als u wél een CD ter beschikking zou hebben: analyseren wáár het anders moet.
     
  3. vanezcha

    vanezcha

    Lid geworden:
    16 aug 2011
    Berichten:
    274
    Hoe ging het dan met vorige lessen? Altijd met een cd? Bent u echt slecht in noten lezen? Kunt u echt niet spelen als er geen cd is? Volgens mij moet u hierover met uw leraar bespreken want die noten op het blad staan niet voor niks.
     
  4. Marathon

    Marathon

    Lid geworden:
    1 dec 2012
    Berichten:
    6
    Ik heb geen broer om samen mee te spelen en wat jammer dat de cd niet bestond in uw tijd en ja ik ben slecht in noten lezen. Zonder cd kan ik wel spelen, het maakt het leren alleen wat makkelijker. Als werkende alleenstaande moeder van 2 kleine kinderen kan ik alle hulpmiddelen wel gebruiken voor de geringe tijd die ik heb om te oefenen. Wat een vileine opmerkingen allemaal. Vandaag heeft mijn leraar eindelijk ook ingezien dat hij Pleyel opus 8 beter niet had kunnen geven (minder dan 2 jr les, 1xp.wk 20mn.) en ga ik over op Robert Pracht opus 15.
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    Een CD kon ik in mijn tijd niet gemist hebben, want die bestond toen niet.
    Ik trek het nut van zo'n hulpmiddel echter in twijfel en denk ook niet dat het ook maar iets toevoegt aan het gemak van het spelen, zoals u veronderstelt. U moet dit niet boosaardig opvatten want mijn antwoord is bedoeld om uzelf aan het denken te zetten of een CD wel zo handig is.
     
  6. vanezcha

    vanezcha

    Lid geworden:
    16 aug 2011
    Berichten:
    274
    U kunt het zeker wel! step by step, niet haasten. Ik ken wel alleenstaande moeder die ook net viool speelt, ze heeft ook niet veel tijd. Hoe moeilijker het stukje is hoe langer de tijd. Ik bedoel, ik vind wel namelijk normaal als mens veel tijd nodig heeft om 1 stukje te leren spelen. En mijn mening is, omdat noten kunnen lezen niet in een keer gebeurt, is het aan te raden om te leren zonder CD.

    Pleyel duo's zijn wel een beetje lastig. Al dan hebt u de CD, het samen spelen met iemand is toch nog even wennen, hoor.....ik heb op 8 duo 1-4 (ik weet niet meer of het tot duo 3 of 4 was...) gespeeld met mijn leraar, ging ook niet in één keer goed. Elke keer als ik mijn leraar viool 2 partij hoorde spelen, raakte ik in de war en vergat ik te tellen....op 48 heb ik alleen duo 1 gedaan met hem.

    Pleyel op 8 duos zijn nog in 1ste positie, robert pracht op 15 bevat etuden in 2de en 3de posities. Ik raad u wel aan etuden van Wohlfahrt opus 45. Ik denk dat http://imslp.org deze etuden ook heeft voor gratis download. Anders kan ik de pdf ook versturen via email als u het wilt.

    Ps: van uw andere bijdrage, weet ik de niveau niet, zoals Willeke ook al vermeld heeft dat het volledig aan de student afhangt. U speelt viool langer dan ik....
     
  7. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Ik ben wel van mening dat spelen met een cd bijdraagt aan het leren viool spelen. Niet iedereen heeft direct een goed gehoor en de meesten moeten dat ontwikkelen. Als je dan naar de cd luistert met meespeel-viool kun je horen hoe het moet gaan klinken. Als je daarna zelf speelt heb je vergelijk in toonhoogtes. Ook speel ik stukken soms met cd met meespeel viool mee om te controleren of mijn toonhoogtes hetzelfde zijn als op cd (en dus zuiver zijn). Verder kun je dagelijks meespelenen niet alleen op les of met iemand anders die ook een instrument bespeelt en zo beter tempo en ritme houden. Dat kan natuurlijk ook met een metronoom maar dat is lang niet zo leuk als met een cd.

    Ik merk aan mezelf als ik een stuk uit een boek of concertje met cd heb, ik meer op die stukken oefen dan wanneer ik een concertje zonder cd heb.

    Helaas is dus niet iedereen gezegend met een prima gehoor, maat en ritme gevoel, en is het zeker voor die leerlingen een hele goede en bruikbare oplossing om sneller vooruit te gaan.

    Denk dat dat ook een reden is dat alle moderne methodes en speelboeken met cd worden uitgegeven. In de praktijk bewijst het zijn nut. En zeker met de huidige cultuur (alles moet leuk zijn en 100 droge etudes in 1 saai boek wordt door de jeugd niet als "leuk" ervaren) is het denk ik noodzaak om met cd's te werken. De paar talenten die echt viool willen leren en er mogelijk hun beroep van willen maken komen er ook wel met etude boeken....maar de hordes leerlingen die voor hun hobby viool willen spelen (en meestal ook op een goed niveau) ga je daarmee niet meer bereiken.

    De oude taal en reken boeken van de lagere school zijn ook al jaren lang vervangen door moderne boeken en computers en ondanks dat vele "oudere" vinden dat de jeugd an tegenwoordig niet meer kan schrijven en kan rekenen zijn er ook genoeg die dat wel kunnen maar die zitten niet bij de AH aan de kassa.
     
  8. Neeltjuh

    Neeltjuh

    Lid geworden:
    5 mei 2008
    Berichten:
    224
    Als ik naar mezelf kijk, probeer ik ook altijd cd's op te zoeken, omdat ik het dan ook veel fijner vind werken. Bij mij gaat het niet per se om de toonhoogtes, maar meer om het ritme.. Met een metronoom kan ik ook niet zo goed overweg, dus dan vind ik een cd altijd veel gemakkelijker. En ik ben het ook wel mee eens met wat Willeke_D zegt dat meespelen met een cd bijdraagt aan het leren vioolspelen. Je hebt zo wel een handig voorbeeld, en je mag er ook vanuit gaan dat dit klopt met wat er in het boek staat..
     
  9. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.363
    Homepage:
    Wel een CD of juist niet, feit blijft dat het gehoor uiteindelijk bepaalt of het goed of niet goed wordt bevonden. Dat moet de bespeler zélf doen. Voor die beoordeling moet je je muzikale gehoor ontwikkelen ook al heb je een CD er bij. Je moet het eerst horen en daarna -indien nodig- corrigeren.
    Wat wél een hele nuttige aanvulling kan zijn om een tweede partij te hebben hetzij een piano of een tweede viool of zelfs een heel orkest is die CD! Dat maakt het vioolspel en het studeren veel aantrekkelijker.
     
  10. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Dat klopt helemaal maar met een cd erbij met het voorbeeld erop kun je je eigen gehoor beter ontwikkelen. Net als een klein kind dat leert praten...die luistert naar anderen en gaat het na doen. Zo ook met tonen...je kunt luisteren hoe het moet gaan klinken en het daarna na gaan doen.

    Uiteindelijk moet je het natuurlijk nog steeds zelf doen maar het helpt wel in je ontwikkeling.
     
  11. vanezcha

    vanezcha

    Lid geworden:
    16 aug 2011
    Berichten:
    274
    voor iemand die bijna 2 jaar speelt en al stukjes van Ignaz Pleyel ging doen? nou, dit stukje is geen twinkle twinkle little stars, ik geloof dat haar leraar Pleyel Duo's had gegeven omdat zij al weet waar zij haar vingers moet zetten. Deze duo stukjes zijn toch niet voor iemand die nog moet zoeken waar de noten zijn?

    bijvoorbeeld toen ik stukje moest doen, browse ik youtube om te luisteren hoe het stukje moest klinken, ik had wel deze voorbeelden:

    - dat ik wel lange noot hoorde, maar wist niet waarom ik lang moest strijken (en nee, het was geen volle noot of zo). later ondekte ik pas ik moest wat langer strijken omdat er een tenuto was bovenop de noot.

    - dat ik wel afhankelijk werd van youtube video en dus ik lette niet zo goed op wat op het blad eigenlijk stond, totdat mijn leraar het aangaf van hoe ik moest strijken/spelen.

    - dat ik me besefte dat het noten lezen van blad is letterlijk noten lezen van blad, wat opgelet moet worden op bijvoorbeeld: de symbolen van staccato, tenuto, wanneer ik sautille moet doen, of spiccato. en dynamiek: piano, mezzopiano, forte, fortissimo, enz.

    - waarom ik juist sneller of langzamer moet gaan spelen? Oh ja....de tempo is Allegro! Of juist Largo.

    - dat ik wel op moet letten dat bijvoorbeeld een 1/16 noot, 1/8 noot, sneller zijn dan een volle noot. en de time signature, 3/4, of 4/4, of 6/8, enz. Als u deze kent, weet u toch wel hoe u ongeveer moet spelen?

    metronoom helpt wel :p

    oh ja, niet alle etuden zijn saai/droog. Mazas zijn melodieus en uitdagend. Er zijn ook etuden van Robert Pracht die wel melodieus zijn. ik ben wel een etuden freak of ze nou saai zijn of niet.
     

Deel Deze Pagina