Ik speel nu minder als 3 weken viool en heb elke dag gesuis in mijn oren, dacht eerst dat het door vermoeidheid kwam. Ik speel 1 - 3 uur aan 1 stuk om te oefenen (lang leve de snipperdagen), maar nu ik oordopjes tijdens het spelen in doe, is het over na het spelen. Is het normaal dat een viool zo veel geluid maakt dat: - Je gesuis in je oren krijg? - Je kin er van gaat trillen? - Je tintelende duim en wijsvinger (rechter hand) krijg? - Linker hand groefjes in vinger toppen komen?
Nou volgens mij is dat allemaal niet normaal, alleen het laatste, groeven in de vingers van de linkerhand komt bekend voor. Maar het moet niet erg worden hoor! De groeven worden minder door eelt kweken op je vingertoppen, maar ook door niet te hard te duwen met de vingers. Trillende kin en tintelende duim en wijsvinger klinkt als te hard knijpen. Oorsuizen heb ik geen ervaring mee, dus daar kan ik niets zinnigs over zeggen. Maar 3 uur spelen aan 1 stuk door is ook niet gezond! Ik zou echt heel erg oppassen hiermee, want een blessure ontstaat snel en verdwijnt langzaam. Eigenlijk zou je na max. 45 min spelen een flinke pauze moeten houden, dus ik zou proberen de studietijd te verdelen over de hele dag. Zeker als het toch een snipperdag is
Hmm, mijn dochter (3 jaar les) zei ook al dat ik de strijkstok losser moest vasthouden, maar ik heb nu nog maar 36 haren op mijn strijkstok en er komt dus gewoon alleen maar gefluit uit als ik niet stevig de stok vast hou, hoef ook maar een fractie scheef te strijken en het is een gegil vanjewelste (dat leer je dus heel gouw af). Arme ik. had ik maar meteen een goede viool gekocht i.p.v. zomaar 1 van een handelaartje op het net. Afijn, dat word dus sparen, heb nu echt er even geen geld meer voor. Snif, had net nog 37 haren er op zitten Er horen er tussen de 150 en 200 op te zitten
En dan komen we weer terug op het huren van een fatsoenlijke viool bij de vioolbouwer... En wat betreft de lichamelijke reacties...die zijn op de groefjes na niet normaal en wijzen op overbelasting. Voor een beginner zijn dit ook geen normale tijden om iets op te bouwen. Als je nu toch tijd over hebt, probeer dan eens 3 x 1 uur verdeeld over de dag of oz. Ja, je strijkarm/hand moet ontspannen zijn...37 haren? Misschien dan de (te korte) stok van je dochter lenen?
Snif 36 nu Met die stok van haar kan ik nog niet eens 1 toonladder (hele noten) in 1 beweging mee doen. Is 7 uur violen op 1 dag te veel? 3x 1 uur, heb je net dat ding gestemd ben moet je weer stoppen (geintje) Stillenacht kan ik met gemiddeld 2 foutjes (niet van muziek, kan nog geen noten lezen), idem met herders uit het oosten. Voor de rest foutloos tal van kinderliedjes zoals de "kop van de kat was jarig", en als ik lekker bezig ben let ik echt niet op tijd. En ja je heb gelijk moet mezelf pauze gunnen, maar als ik moet werken kan ik hooguit van 19:00 tot 21:00 spelen, dan 1/2 uur uit lesboek noten leren spelen en dus nog maar 1,5 uur vrij fiedelen, dus neem ik het er nu lekker van.
Is de kinstuk van plastiek? Het is wel mogelijk als uw kin trillt als de kinstuk van plastiek is. Ik heb wel eens meegemaakt: mijn viool werd gerepareerd, kreeg een viool te leen van vioolbouwer, en kinstuk was van plastiek. Ik gebruik zelf ebbenhouten kinstuk op mijn viool. Ik heb ook rosewood (palissander?) kinstuk, maar deze gebruik ik zelden. En ook dat ik tussendoor moest hoesten omdat mijn nek trillde (aanraking met de end button). Erg vervelend is dat. En dat zonder vibrato.... Groet, Vanessa
Nee, ik denk dat er niet echt iets fatsoenlijks tussen het kinstuk en het bovenblad zit, naar mijn idee, het lijkt wel een stukje dik plakband wat er tussen zit. Hoort daar geen vilt of zo tussen? Kinstuk is duidelijk van ebbenhout, misschien wat acupunctuur nodig Afijn, ik ga even zoeken wat er tussen hoort, dit kriebelt mij wat te veel.
Gesuis in de oren, Heb ik laatste jaren veel last van gehad. Mijn audicien legde uit: Kijk naar een belangrijke voelbalwedstrijd. De grasmat is overal mooi groen. De verbrande plek in het gras wordt zelden waargenomen. de hersenen bedenken het groen er automatisch bij. Wellicht werkt dit ook voor geluidswaarneming. De hoge tonen die je niet meer hoort worden door de hersenen zelf erbij gemaakt. Gevolg suizen, pieptonen. Na het gebruik van goede gehoorapparaten met flinke versterking in het hoge gebied werden de oren en hersenen weer echt geprikkeld door bestaand geluid. (ik hoorde weer vogels en krekels) en nam het automatisch suizen af. Nu resteert nog een geperuttel waarvan ik hoop dat die restverschijnselen ook nog verdwijnen. Succes
Was dat gesuis continu of alleen na het spelen? Bij mij alleen na het spelen. Tijdens het spelen heb ik het niet door. Hmmm, ik ben 33 jaar, heb nooit harde pop muziek op gehad of op festivals geweest, luister vrijwel alleen klassiek in vrije tijd, maar werk wel vaak in de herrie (zowel betreffend muziek als omgevingsherrie)... Heb veel keyboard gespeeld (op gevoel) met koptelefoon hard aan. Een erg aannemelijke verklaring waar ik eigenlijk helemaal niet blij mee ben. Zal zaterdag eens in de stad bij een gehoorspecialist langs gaan, vind dit wel iets serieus wat je nu aansnijdt.
Door mijn keuringsarts is mij aangeraden om te spelen met gehoorbescherming. Het is bekend dat vioolspelers minder gehoor hebben in hun linker oor. Viool kan meer dan 80 dB produceren en dat op centimeters van jouw oor, alles boven de 80 dB leidt tot beschadiging. Iets wat ik als piloot me niet kan veroorloven en dus heb ik goede oordopjes gekocht die het geluid niet vervormen.
Een beetje boven de 80dB kan een oor wel een tijdje aan. Het is gewoon die 3 uur die er niet goed aan is. Als je nog maar net speelt wel, volgens mij moet je echt wel wennen aan een viool. De houding is niet echt natuurlijk. Op topniveau is 7 uur studeren normaal
Ik ben nu weer aan het werk en kom nu maximaal aan 2,5 uur per dag, maar dat zullen mijn kinderen en vrouw niet waarderen. Afijn ik ben nu bij de fis op de D en cis op de A snaar (in 4 weken) dit schiet niet op, kan al redelijk wat kinderliedjes spelen op gevoel, maar noten kan ik nog niet. Eigenlijk is dit de grote motivatie om noten te leren lezen geweest, ik zit op koor en dan is het wel handig dat je noten kan lezen, maar om dat te leren op keyboard, schiet niet op... ik speel daar al zo'n 8 jaar op (op gevoel), dan moet ik daar niet "un dun dik" op gaan oefenen of een ander duf liedje. Vandaar viool, dat klinkt tenminste al mooi met één enkele noot (als je redelijke strijkbeweging maakt).
Wat ook heel veel scheelt is een goede stok... Nu nog een goede kam, goede stapel, goede plaatsing van snaren en een goed kielhoutje Bedankt Frits. Apart dat deze ingeharste stok zo weinig stuift, wat voor hars is daar voor gebruikt?
Hoewel het niets met het onderwerp 'suisoren' te maken heeft, toch maar even een reactie op de opmerking. (Als je het wegvaagt Willeke, heb ik er alle begrip voor): de hars die ik gebruikt heb is Bernardel.