wanhopig

Discussie in 'Viool' gestart door dennis26, 4 mrt 2013.

  1. dennis26

    dennis26 dennis

    Lid geworden:
    16 jun 2012
    Berichten:
    26
    Beste allemaal.

    Ik weet dat er al veel is besproken over het probleem vingerzetting - maar helaas niks waar ik iets mee kan .
    Ik speel nu ongeveer een half jaar viool en ik loop steeds tegen dezelfde 3 problemen .
    Probleem 1: als ik een derde vinger moet gebruiken in eerdste positie . Bv de G op de D snaar terwijl mijn 2de vinger al op de F# staat (vlak boven 3de vinger) plaats ik mijn 3de vinger telkends net iets te ver , de G klinkt net iets te hoog . Hoe kan ik mijn 3de en 2de vinger nu meer tegen elkaar krijgen om de juiste noot te raken? .

    Probleem 2 : ik krijg mijn 4de vinger en 3de vinger niet ver genoeg uit elkaar , als mijn 3de vinger op goede plaats staat heb ik moeite om mijn 4de vinger op de juiste plaats te plaatsen en deze klinkt dan snel te laag. Andersom als ik mijn 4de vinger goed heb, dan heb ik al snel dat mijn derde vinger niet goed staat (verschuifd) en deze dan te hoog

    3de probleem . Als ik vaak snaar moet wissellen merk ik dat heel langzaam maar zeker per wissel mijn vingers steeds hoger neerzet (waarschijnlijk verschuif ik mijn hand) en dan kan het gaan voorkomen dat niet alles steeds hoger en valser gaat klinken maar dat ik dus ook in een andere positie terechtkom .

    Hoop dat u mij hier kunt helpen omdat ik niet weet wat ik hier aan kan doen . Dit speeld al maanden

    Vriendelijke groet . Een hopeloze newby
     
  2. jaap

    jaap

    Lid geworden:
    22 feb 2007
    Berichten:
    131
    26x gelezen en nog o reacties......
    Daarom nu een reactie van mij al heb ik eigenlijk ook geen oplossing voor je problemen, het enige wat ik er over weet te zeggen is dat je genoemde problemen relevant zijn aan het leren vioolspelen, geen reden tot paniek.
     
  3. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Je speelt pas een half jaar viool, gebruikt al 4 vingers op alle snaren en hoopt dat alle problemen wat betreft zuiverheid zijn verdwenen? De meeste violisten doen daar een paar jaar over....ik denk dat je heel veel te snel wil gaan...viool leren spelen is een proces van heel veel jaren...dat leer je niet zo snel.
     
  4. pleunie

    pleunie

    Lid geworden:
    29 sep 2004
    Berichten:
    152
    hee wanhopige Newby ;)
    eens met vorige reacties. De kunst van het leren is ook niet alles ineens willen. Wat wij vroeger als kind weleens van de viooljuf als spelletjes meekregen om te doen als je niet je viool in je handen hebt (maar bijvoorbeeld tijdens een saaie les, en tegenwoordig tijdens een saaie vergadering.. :/ ) is om stipjes op papier te zetten op de afstanden zoals je vingers op je viool staan, met en zonder kruisen en mollen, en daar vervolgens je vingers precies op te zetten. Wij deden dat dan steeds sneller in verschillende volgordes en wie als eerste zijn vingers naast het stipje zette verloor dan het rondje. Ik merk dat ik tegenwoordig ook weleens mijn vingerzettingen op mijn pen oefen tijdens overleggen of in de trein etc. Wellicht helpt het om je vingers te trainen onafhankelijker van elkaar en op grotere afstand van elkaar te bewegen.

    Succes!
     
  5. Lizette

    Lizette

    Lid geworden:
    3 mei 2012
    Berichten:
    18
    Homepage:
    Zonder te zien wat je precies doet is het lastig iets te zeggen over hoe je dit kunt oplossen. En ik ben het helemaal met Willeke eens, zuiver spelen kost tijd!
    Maar toch een paar tips, die mogelijk kunnen helpen:

    Voor probleem 1) Kantel je vingers een beetje in de richting van de krul, dan kan je 3e vinger nog dichter tegen de 2e aan.

    Probleem 2) (misschien heb je dit al gedaan als ik je verhaal zo lees, maar voor de zekerheid): Plaats eerst de pink en zorg dat die zuiver is. Daarna pas de andere vingers. Op deze manier 'naar beneden' rekken gaat makkelijker dan de pink rekken.

    Probleem 3) en helpt ook voor 2) let op de positie van de duim. Zorg dat deze in de eerste instantie stabiel is. (soms is verplaatsen nodig, maar aangezien je nu te veel verplaatst, probeer de duim eerst stabiel te houden.) En kijk verder waar je duim staat: de duim tegenover de 2e vinger geeft veel meer mogelijkheden om de pink te rekken, dan wanneer de duim tegenover de 1e vinger staat of zelfs nog lager.

    Succes!
     
  6. dennis26

    dennis26 dennis

    Lid geworden:
    16 jun 2012
    Berichten:
    26
    Beste mensen .
    Dank voor het reageren en excuses voor het late reageren van die van mij , hen prive het nogal druk gehad met veel problemen .

    @jaap: dank u voor uw reaktie. Dat het een beginners probleem is wist ik al , maar het is wel een probleem die heel vaak voorkomt en ik gek van word :p

    @willeke: ik hoop zeer zeker niet dat alle zuiverheid problemen meteen zijn verdwenen . Ook heb ik het idee dat u mij aan het aanvallen bent, verbeter mij als het niet zo is .
    Ik oefen per dag minstens 3 tot 4 uur en wil natuurlijk dan ook wel iets van vorderingen hierin terugzien . het is niet zo zeer dat ik te snel wil. maar meer dat ik na alle uren oefenen graag ook iets wil hebben dat werkt .

    @pleunie.: nu klopt het fat ik de basis tog wel eens door wil hebben zeker wat betreft het erge valsspelen aangezien mijn haren overijnd gaan staan als ik een noot hoor die tog wel (naar mijn idee) ver ernaast zit, kon als kind zijnde al niet tegen valse noten voelde voor mij als een tik op de vingers.
    Bedankt voor de tip , zal zeker dat spelletje eens een kans geven .

    @lizette: dank u voor de tips en zal dat inderdaat zeker gaan probeeren .
    Vooral de duim aangezien ik het idee krijg dat ik dat fout doe . Houd hem tegenover de 1ste vinger en krijg laatste tijd ook vaker pijn aan de zijkant van mijn duimnagel waar deze tegen de hals licht .

    Hoop dat iemand mij kan vertellen of de pijn in mijn duim aan zijkand van mijn nagel ( zie mijn reaktie op lizette) normaal is of dat ik iets fout kan doen

    Vriendelijke groet dennis
     
  7. Maurien Bart

    Maurien Bart Maurien Bart

    Lid geworden:
    2 jan 2013
    Berichten:
    280
    Homepage:
    Tips die ik kreeg bij het zelfde probleem:

    (Waarschijnlijk ligt de Oorzaak in een kleine hand)

    - Probeer duim tegenover de middelvinger te houden bij het gebruik van de ringvinger of pink.
    - Houd ruimte tussen hals en vingers, doe er desnoods een zakdoek tussen bij het oefenen om te voelen of u de hals raakt met de binnenkant van uw hand, dat moet u zien te voorkomen.
    - Kantel de pols iets meer weg van de viool af zodat je vingers als kleerhangers op de snaren leunen. De pols is in een ontspannen houding in lijn met de onderarm (in de 1e positie bij de D en A snaar).
    - Voor het spelen uw arm ontspannen langs uw lichaam laten hangen (eventueel uw vingers soepel maken door er lichtjes aan te trekken)
    - De viool moet een iets naar voren staan gericht en niet volledig zijwaarts, dat komt de stand van de pols niet ten goede, wat weer effect heeft op de stand van de vingers en resulteert in kramp.
    - De linker elleboog iets naar voren (een soort van voorbij uw rugwervels in een denkbeeldige lijn).
    - Tijdens de toonladder oefening uw elleboog laten slingeren als een klok (oefening).

    Bij een extreem kleine hand zijn er misschien wel andere mensen die tips kunnen geven over een ander instrument.

    Eventuele aandachtspuntjes;
    - Rug recht, schouders naar achter, bekken naar voren kantelen, leun op linker been en kijk vooruit met uw gezicht, niet naar toets, uiteraard mag u met uw ogen naar de snaren kijken.
    - Druk niet op de snaren, oefen het verminderen van druk door de duim tijdens het spelen vrij van de hals te laten komen.
    - De nek-steun moet links niet hoger zijn dan rechts, dit komt de stand van de viool en uw nek niet ten goede.
    - Let op uw rechterhand, op deze zou in gedachte op de vlakke bovenkant iets moeten kunnen staan.
    - Kom met uw rechter elleboog niet boven uw strijkstok uit, dit is en vermoeiend en maakt de beweging minder vloeiend.
    - Gebruik de volledige stok omwille van de druk op de snaar overal gelijk te hebben te oefenen (sowieso zonde van de stok als u hem maar voor 1/4 gebruikt).
    - enz. (neem les, heb ik nu ook na overtuigd te zijn door forum leden)
    Verder zullen er in deze post van mij wel wat foutjes zitten, maar die zullen onherroepelijk worden hersteld door mede forumgebruikers, alvast bedankt.
    Succes er mee.
     
  8. SelahRocks

    SelahRocks

    Lid geworden:
    21 apr 2013
    Berichten:
    5
    Hoi Dennis26,

    Ik ben net nieuw op het forum en eveneens nieuw binnen het bespelen van een viool.
    Ooit in een grijs verleden heb ik wel een aantal maanden viool gespeeld, vond het geweldig en afgelopen jaar heb ik een eigen viool gekocht.
    Het is gewoon een goedkope beginnersviool, maar het is goed genoeg om mee te beginnen en te bekijken óf ik het nog altijd zo leuk vind als ik toen vond.

    Ik herken veel van je problemen met het vioolspel, maar zoals de anderen ook al zeiden is een viool niet gemakkelijk om te leren spelen, kost het velen enkele jaren om de viool enigszins te leren kennen en ik maak mij op dit punt nog niet al te druk over de vingerzetting van de snaren.
    Voor mij persoonlijk zit ik op de eerste 2 snaren(E en A) met oefenen en soms lukt het me om de vingers "goed" neer te zetten, soms lukt het niet.
    Zolang de vingerzettingen geen gewoonte worden zou je dit in een iets later stadium kunnen afleren.
    Voor mij is het belangrijkste soms om een liedje/melodie in te studeren zoals het hoort qua klank.
    Het strijken en het pakken van de juiste toonhoogte is soms al een opgave.
    Als ik het liedje/melodie dan een beetje ken en voldoende beheers op de viool probeer ik te werken bij dit lied aan de vingerzetting.
    Zo voorkom ik dat ik een voorkeur overhoud in mijn vingerzetting bij een lied, maar vraag ik toch niet teveel van mijzelf.

    Voor mij is het belangrijkste het feit dat ik plezier beleef aan het spelen.

    Succes!

    Gr, SelahRocks
     
  9. Maurien Bart

    Maurien Bart Maurien Bart

    Lid geworden:
    2 jan 2013
    Berichten:
    280
    Homepage:
    @ SelahRocks

    Welkom op het forum, leuk dat je mee denkt, echter er schuilt een gevaar in de door u gewezen richting, zie hiervoor het topic: uit het hoofd spelen? o.a. #9 maakt duidelijk waarom u daar mee zou moeten oppassen.


    @niet voor iemand persoonlijk
    Verder zijn de vingerzettingen wel degelijk van belang, zij vormen een vaste referentie in en tijdens het vioolspelen, mensen met 1 vinger zullen ongetwijfeld ook kunnen leren vioolspelen, maar zolang we ze allemaal hebben is het aan te raden ook de pink te gebruiken (op een lagere snaar) in plaats van een open snaar.

    Als iets moeilijk is, wil dat niet zeggen dat we het uit de weg moeten gaan.
     
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.405
    Homepage:
    Nee, dat ben ik niet met je eens Maurien! In lang niet alle gevallen is het raadzaam geen open snaar te gebruiken. Het ligt er maar net aan wat de notenstructuur is en wat de meest logische vingerzetting is. Je moet iets niet onnodig ingewikkeld maken omdat er geen losse snaar gebruikt zou mogen worden.
     
  11. Maurien Bart

    Maurien Bart Maurien Bart

    Lid geworden:
    2 jan 2013
    Berichten:
    280
    Homepage:
    Zo ver als het boek 'speel viool' deel 1 gaat met noten, is het denk ik wel goed om de pink te oefenen (in mijn geval) ongetwijfeld dat het met moeilijkere stukken niet haalbaar is dat toe te passen. Mijn opmerking is dan ook als oefening bedoeld, sorry voor de geringe onduidelijkheid.

    Wel eens met dat de vingerzetting belangrijk is Frits?
     
  12. SelahRocks

    SelahRocks

    Lid geworden:
    21 apr 2013
    Berichten:
    5
    @Maurien Bart,

    Ik speel op basis van noten, maar bedoelde ermee dat ik ook oefen op basis van gehoor en dat ik bij het kijken naar de noten niet constant kijk naar mijn vingerzetting omdat juist dat(vanwege de hulplijntjes die ik op mijn viool gezet heb) me teveel leert spelen op hulplijntjes ipv op gehoor en gevoel.
    Ik speel al sinds 1989 instrumenten variërend van blokfluit, altfluit en dwarsfluit tot gitaar, drums, accordeon en trompet.
    In 1994 stond ik op het punt om een toelatingstoets te doen voor het conservatorium, maar door omstandigheden is dit er niet van gekomen.
    Wat ik bedoel is dat ik gedegen kennis van de bladmuziek heb en dat het mij dus niet ging om het puur en alleen op gehoor en gevoel te spelen, maar juist de noten als basis te nemen.
    Overigens is het niet zo dat men alleen kan spelen wanneer men op noten kan spelen.
    Het spelen op basis van gevoel en gehoor is net zo goed belangrijk wil men niet alleen noten kunnen naspelen, maar ook zelf een muzikaal oor ontwikkelen en de mogelijkheid om dmv gehoor en naspelen zelf een stuk van een muziekstuk te kunnen opschrijven op notenschrift wanneer men dit wenst.
    Noten lezen is dus niet mijn grootste prioriteit, maar wel 1 die ik zeker weten ten grondslag leg aan hetgeen ik probeer in te studeren.
    Ik speel eveneens uit "Speel viool deel 1" omdat dit als zelfstudiemiddel de beste keus was volgens de muziekboekenhandel.
    Ik merk dat ik het boek onpraktisch vind in gebruik omdat het heel erg lijkt op de basis van de basis in notenschrift.
    Voor de juiste lichaamshouding, strijkhouding, vingerzetting en de juiste noten bij de juiste vingerzetting is het boek redelijk goed geschikt naar mijn mening, maar ik mis diepgang en uitdaging in het boek.
     
  13. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.405
    Homepage:
    Ja en nee.
    Ik bedoel met ja, wanneer er een moeilijke passage in een bepaald stuk voorkomt die je eerst goed met verschillende vingerzettingen moet uitproberen. Komt bij dat een bepaalde zetting voor de ene violist wel prettig kan zijn, maar voor de ander weer niet. Kan heel lastig zijn, wanneer je in orkestverband samen aan één lessenaar zit en dus ook uit één partij speelt. Soms moet je dan een vingerzetting aanleren die voor jou niet helemaal optimaal 'loopt', maar vooruit dan maar.

    Nee, in het geval het notenschrift een beetje 'rechtuit recht aan' is. Daar bedoel ik mee, dat het ondoenlijk is -en daarmee niet gebruikelijk-, om bij iedere noot een vingerzetting neer te zetten. Op een zeker moment is iemand dusdanig ver gevorderd dat soms/meestal geen enkele vingerzetting meer nodig is. Die vaardigheid wordt opgebouwd met routine of zo je wilt, vordering in het vioolspel. Aanleg valt ook niet te onderschatten, je moet gevoel hebben waar een noot 'zit'.

    Frits
     
    Maurien Bart vindt dit leuk.
  14. Maurien Bart

    Maurien Bart Maurien Bart

    Lid geworden:
    2 jan 2013
    Berichten:
    280
    Homepage:
    @SelahRocks,
    Fijn dat u zo'n brede kennis heeft "music was mine first love" :D
    Gelukkig dat u er dus al van doordrongen was dat notenschrift kennis erg belangrijk is, en daar geen moeite mee heeft.
    Mee eens betreffend 'speel viool', fijn dat ik daar dus niet de enige in ben.

    Betreffend de pink, als u die later moet gaan gebruiken in uw spel en er dan pas achterkomt dat uw pink verkrampt, komt u er te laat achter dat de houding van uw arm/ pols/ vingers niet goed is. Vandaar mijn advies deze toch regelmatig te betrekken bij uw oefeningen. Het kan anders zijn dat het erg gaat tegenvallen de aangeleerde houding af te leren.

    @Frits,
    Bedankt, Ik was bang dat ik me het verkeerd zou aanleren als ik het viool spelen niet via die vingerzetting zou leren zoals in boek vermeld. Even lekker op gevoel spelen, zonder bekende vingerzetting, is dus niet erg? Het is toch wel van belang die vingerzetting(en) te leren, of kan ik maar beter een ander viool methode er bij pakken zonder vingerzettingen? En begrijp ik hier uit dat er verschillende zettingen zijn?
     
  15. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.405
    Homepage:
    Wanneer je verschillende uitgevers hebt van dezelfde muziek, en ik doel dan op de bekende vioolconcerten e.d. zul je zien dat er verschillende vingerzettingen bestaan. Iemand die nog maar net begint met het vioolspel, heeft veel steun aan een bepaalde vingerzetting, maar naarmate de vaardigheid toeneemt is de leerling in staat om de voor hem of haar beste vingerzetting uit te zoeken. Een bepaalde vingerzetting is dus niet bindend, men kan een andere zetting veel fijner vinden. In het algemeen zullen de verschillen klein zijn, want de vingerzettingen die door de diverse uitgevers worden gehanteerd zijn afkomstig van gerenommeerde vioolpedagogen.
     
  16. Geert

    Geert Geert

    Lid geworden:
    30 sep 2004
    Berichten:
    1.000
    Als je er zo over denkt kan ik alleen maar aanraden om vioolles te gaan nemen. (en dat advies geldt eigenlijk voor iedereen die dit boek gebruikt als "zelfstudie methode")

    Er is op dit forum al zo vaak over gescheven dat ik eigenlijk geen zin heb om dit nog een keer te zeggen, maar ok, daar komt ie nog een keer:
    "Met zelfstudie leer je jezelf de basis verkeerd aan en veel verder dan de basis zal je niet komen."

    (Waarmee ik absoluut niet wil ontkennen dat je veel plezier kan beleven aan zelfstandig leren en uitproberen, iedereen is daar natuurlijk vrij in. Maar om goed te leren vioolspelen heb je echt les nodig.)
     
  17. dennis26

    dennis26 dennis

    Lid geworden:
    16 jun 2012
    Berichten:
    26
    Mischien een stomme vraag maar ... Als ik speel trek ik mijn vierde vinger te ver weg van de vingerbord , niet een beetje maar tot het niet meer kan. Dot vooral als ik van vierde vinger naar derde vinger ga , lijkt wel alsof ik derde vinger pas op kan tillen als ik de vierde vinger helemaal naar achterren trek waar ik btw geen controle over heb . Heefd iemand nog tips of oefeningen voor mij om dit op te lossen? Het staat namelijk snel spelen in de weg .
    Vriendelijke groet
     
  18. vanezcha

    vanezcha

    Lid geworden:
    16 aug 2011
    Berichten:
    274
    Laatst bewerkt door een moderator: 2 dec 2013
  19. Lein

    Lein

    Lid geworden:
    17 mrt 2013
    Berichten:
    34
    Hoi Dennis,
    een paar kleine en eenvoudige oefeningen die je overal kunt doen:

    Uit Vioolspelen voor dummies, blz 165
    maak steeds een V-tje tussen de verschillende vingers.
    Dus 1V234 en 12V34 enz.

    Ook kan je je handen plat op tafel leggen en steeds een andere vinger optillen. dan worden je vingers meer geoefend, soepeler, sterker (of misschien gaat het wel gewoon om de motorische oefening).
    Ik hoop dat je hier wat aan hebt, succes,
    Lein
     
  20. Lizette

    Lizette

    Lid geworden:
    3 mei 2012
    Berichten:
    18
    Homepage:
    Goede oefening, maar dan wel met de vingers gebogen, zoals je ook zou doen met pianospelen/typen (als je dat tenminste met 10 vingers doet ;) Want als je viool speelt zijn je vingers ook niet plat.

    Succes!
     

Deel Deze Pagina