Hallo allemaal, Als beginnende cellospeler ben ik nu bezig met de vierde vinger. Met mijn kleine handen en korte pink (ten opzichte van ringvinger) ervaar ik toch wel behoorlijk wat moeite met het neerzetten van de pink. Ik moet mijn vingers mooi met de ronde toppen op de snaren zetten maar dat lukt me nauwelijks met de vierde vinger erbij. Ik heb bij de violisten gelezen dat het een kwestie van souplesse en van oefening is. Klopt dat bij de cello ook? Verder merk ik dat ik in mijn cello-les degene ben die het minst snel de dingen oppikt. Ik ben bijna 57 en mijn medeleerlingen studenten. Ligt dat daar aan? Ik word er wat onzeker van. De docente zegt dat ik me er niks van moet aan trekken maar dat is niet zo eenvoudig... Graag hoor ik reacties! groeten van beginneling Marianne die heel graag mooi cello wil leren spelen.
Tja, dat is 1 van de nadelen van een groepsles. Niet iedereen gaat even snel vooruit en voor de snelle leerling is dat vervelend omdat die steeds moet wachten op de rest maar voor de langzame leerling is dat net zo vervelend omdat die zich onzeker gaat voelen. En of dat aan leeftijd, aanleg of studie-tijd ligt is niet altijd te zeggen maar feit is natuurlijk wel dat iemand van 19 sneller dingen op pikt dan iemand van 57. Andersom heb jij misschien meer tijd om te oefenen thuis. Enige oplossing daarvoor is om privé les te nemen. Wat betreft je 4e vinger is het zo dat bij altviool (dat ik speel) het veel ontspanning in de hand, souplesse en techniek is en de rek er vanzelf in komt. Vooral ontspanning van de hand doet heel veel...maar of je daarmee je kort pink kan compenseren is een vraag die je het beste aan je docent kan stellen. Zij ziet de afstand en de lengte van jouw pink en kan inschatten of dat goed gaat komen. Een andere optie (maar daar heb je nu nog niets aan) is om veel in hogere posities te gaan spelen als dat mogelijk is. De afstanden zijn daar kleiner.
hallo Marianne, Welkom bij de cellowereld! Het is inderdaad ook bij cello een kwestie van souplesse en training, ontspanning is ook heel belangrijk. En inderdaad, jongeren pikken dingen vaak wat sneller op dan ouderen. Leg je daar bij neer en ga lekker in je eigen tempo aan het werk. Als je echt kleine handen hebt, zou je een 7/8 cello kunnen overwegen. Dat kan je met je leraar bespreken. Even relativeren: mijn oudste beginnende leerling is 72. je kan nog jaren vooruit. veel plezier met je cello! Cordula
Hallo dames.. bedankt voor de reacties.. !... iemand van 72 die les heeft genomen.. leuk! Ik blijf gewoon oefenen met mijn kleine handjes.. Ik heb al een 3/4 cello en had eigenlijk over had willen gaan naar een 7/8ste. Maar daar wacht ik maar even mee. Ik had even een steuntje in de rug nodig. Thuis gaat het vaak wel redelijk met het spelen maar in de les soms helemaal niet en dat motiveert niet... Inderdaad heb ik al eerder overwogen om privéles te nemen maar ik kon niemand vinden. Nu lukt me dat wel al is het wel heel prijzig, daar moet ik wel iets op verzinnen. Het is wel wat minder gezellig maar ik denk dat het voor mij wel goed is. Na de zomer wordt dat dan waarschijnlijk. En als ik er aan toe ben ga ik zo snel mogelijk iets zoeken om met anderen samen te spelen.. Maar dat is nog toekomstmuziek! Ik hoor trouwens ook nog wel graag reacties van anderen met kleine handen en korte vingers(pink). Bovendien vraag ik me af hoe kinderen dat doen? Of hebben die sowieso soepeler handen? Dit was het weer even. Bedankt maar weer en groeten van Marianne
Ik ben vorig jaar, op mijn 52ste begonnen met cello spelen. Mijn handen zijn niet heel klein, maar ook niet groot en ik vond het in het begin ook best moeilijk om ver genoeg te komen met mijn pink. Elk moment dat ik in de auto zat heb ik op mijn stuur geoefend met het spreiden van mijn vingers en ze tegelijkertijd goed rond houden. Om meer kracht in mijn vingers (en vooral de pink) te krijgen heb ik zo'n handtrainer gekocht (http://www.fysiomed.com/nl/category/products/exercise-equipment?page=22). Inmiddels heb ik met mijn linkerhand geen moeite meer, nu vind ik de rechterhand veel moeilijker .
Hallo Marjolein, bedankt voor je tip... ik was ook al een beetje aan het oefenen met het spreiden van mijn vingers en zo'n apparaatje helpt daar vast bij. Is het dat zwarte dingetje waar je je vingers door moet steken? Ik heb trouwens ook soms moeite met de rechterhand, dwz op de A snaar, dan lijkt het of mijn arm te kort is. (klein maar fijn zeggen ze altijd, ook nooit last van gehad.. nu wat puzzelen met mijn net geen 1.60 cm)
PS : ik ben een paar dagen aan het oefenen met de vierde vinger en het gaat al wat beter. Alleen verschuif ik dan de eerste vinger soms teveel mee naar onderen en als ik dan bijv. meteen erna een E op de D snaar of een A op de G snaar moet spelen dan is die toon te hoog. Mijn handbreedte van wijsvinger tot pink, aan het topje en gespreid gemeten is trouwens 14 cm. Maar ja ik denk ook: kinderen kunnen ook cello spelen dus waarom ik dan niet? Hoe gaat het trouwens met het cello-spelen Marjolein? Hoever ben je en heb je er plezier in? Ik kwam er gisteren achter dat er van 9-12 mei een cello festival is in Dordrecht. Concerten, maar ook 's morgens lessen in een groep op je eigen niveau. Bij de lessen wordt rekening gehouden met het tijdstip van de concerten. Ik denk dat ik dat ga doen, lijkt me leuk om gelijkgestemden te ontmoeten en van mijn eigen lessen ben ik dan twee weken vrij, dat wordt dan mooi opgevuld. http://www.cellofestivaldordrecht.nl/Cellofestival_Dordrecht/Cellofestival.html Ook is er nog een cellofestival in Zutphen (net van de ondergang gered begreep ik)dat is in augustus, maar daar kan ik verder inhoudelijk niet veel over vinden. Mocht er iemand nog een leuke tip hebben voor een cello-vakantie met lessen (ook) op beginnersniveau.. (een weekje bijvoorbeeld, niet al te ver weg) dan houd ik mij aanbevolen.
Hoikes Zelf zegt mijn leraar dat iedereen zijn tempo heeft. Het voordeel van volwassen zijn is dat wij heel goed weten waarom we aan cello begonnen zijn. Kinderen weten dit soms niet direct of zijn gestuurd door hun ouders. Ook zegt mijn leraar dat wij dan vlugger zaken opnemen ivm theorie dan kinderen, omdat we die assocaties vlugger kunnen leggen. Zelf volg ik les aan de muziekschool (België) en daar hebben wij notenleer en instrumentles. De vierde vinger is bij soms ook een probleem, zeker nu ik verplaatsingen dien te maken (mol en kruis). Nu leer ik om mijn vingers op 2 snaren te zetten (verschillende noten) zodat het spelen gemakkelijker gaat. Maar ook dit zal tijd nodig hebben, want praktisch is dit niet zo makkelijk... Veel succes en laat je niet ontmoedigen!!!
Hoever ik ben met cellospelen vind ik lastig aan te geven. We hebben de eerste, de vierde en de halve positie en de grote greep gehad. Plezier heb ik er zeker in. Je zult ook zien dat de dingen die je nu heel moeilijk vindt, straks een stuk beter gaan (en dan zijn er weer andere dingen die moeilijk zijn ) Voor mijn linkerhand gebruik ik dat blauwe knijpapparaatje, maar dat is vooral om wat kracht in je vingers te krijgen. Voor het spreiden zou dat zwarte ding misschien wel handig zijn.
Ik ben kort geleden met cellolessen begonnen op mijn 49e. Graag zou ik willen weten wat je bedoelt met een handtrainer. Wat is dat voor een apparaat en waar kan ik die kopen? Heb namelijk ook best veel moeite met de spreiding van mijn vingers. Alvast bedankt p
Ik ben dus ook later begonnen met cello spelen, mét kleine handen (dat was dus eigenlijk vooral lastig bij piano met van die grote accoorden), maar mijn leraar legde mij uit dat het met cello vooral om de breedte van je hand gaat. Mijn handjes waren ineens hele goede cellohandjes. Niet dat ik dan ook gelijk goed ging spreiden en dan heb ik ook nog eens een kromme pink (komt nogal voor in onze familie). In de loop van de tijd door het doen van de oefeningen uit mijn lesboeken, heb ik eigenlijk geen spreidingsproblemen meer. Eerlijk gezegd lees ik met enige huiver over die handtrainer. Doet me ook een beetje denken aan pianisten die kurkjes tussen hun vingers duwen om een grotere spreiding te krijgen. Kortom: doe mij maar de natuurlijke weg van het steeds beter spreiden. Heb geduld met jezelf en gun je de tijd voor de oefeningen. Doe die ook niet te fanatiek en te krampachtig. We hoeven ons toch niet op te laten jagen door een strenge beroepsopleiding tot cellist die van ons een snelle progressie eist? Ik kan me voorstellen dat iemand onder die omstandigheden wanhopig naar dit soort hulpmiddelen grijpt. Wij hebben toch de luxe dat we ons eigen tempo mogen bepalen. En uiteindelijk willen we mooie stukken kunnen spelen, al dan niet samen met anderen.
Bedankt voor je reactie. Ik ben het wel met je eens alleen wil ik de beginfase graag sneller achter de rug hebben dan wellicht mogelijk is. Hoopte dat zo'n handtrainer me daar bij zou kunnen helpen... Inderdaad gewoon blijven oefenen en geduld. Ik ga ervoor!! Nog even een andere vraag voor dit forum; Kent iemand een Vedeldocent(e) in omgeving Zwolle? Of een amateur gezelschap in omgeving Zwolle, die iemand kan gebruiken die vedel speelt?
Vaak helpt het ook om je handen te ontspannen. Gespannen handen hebben minder spreidingscapacitietdan ontspannen handen. wat betreft je vraag over de vedel, ik zou hiervoor een nieuw onderwerp maken in de categotie Overig bij Spel. De kans dat het hier verdwijtzonder dat mensen het lezen is erg groot.