Linkerarm

Discussie in 'Overig' gestart door ingres, 16 sep 2013.

  1. ingres

    ingres

    Lid geworden:
    16 sep 2013
    Berichten:
    2
    Drie jaar geleden ben ik - veertiger - begonnen met vioolspelen. Omdat het moeilijk was om mijn linkerarm in de juiste houding te krijgen, ben ik er na meer dan veertig jaar achter gekomen dat mijn arm niet goed gezet is nadat ik die als peuter van anderhalf gebroken heb. De breuk zat in mijn bovenarm en met behulp van de huisarts heb ik uitgevonden dat het ondergedeelte iets naar binnen gedraaid staat. Als ik mijn armen los laat bungelen voor de spiegel zie ik rechts de zijkant/duim van mijn hand en links meer de rug.

    Het vioolspelen gaat wel, alleen het spelen van de g-snaar is wat lastig.

    De afgelopen jaren heb ik gespeeld op een beginnersviool, maar ik zou graag een beter instrument willen. Heeft iemand misschien een idee wat gemakkelijker voor mij zou zijn: een grotere viool (ik zou wel wat voelen voor een altviool) of juist een wat kleiner model? Kan een vioolbouwer een instrument speciaal voor mijn "handicap" maken?

    Misschien nog andere tips?
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Eerder een kleiner dan een groter instrument denk ik en als het een alt moet worden, een kleine, maar voordat de discussie hierover op dit forum losbarst, nodig ik u uit om dit in mijn zaak verder te bespreken en verschillende opties uit te proberen of een aanpassing te bedenken. U kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan een goede vioolbouwer met oog voor dit soort problemen en ervaring bij het oplossen ervan bij u in de buurt.
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.278
    Homepage:
    Wanneer de linker arm iets naar binnen gedraaid staat wordt het vioolspelen vooral bemoeilijkt voor de derde en vierde vinger respectievelijk de ringvinger en de pink. Extra moeilijk wordt het om de hand in de gewenste positie te krijgen bij het aanstrijken van de D- en de G-snaar omdat de hand richting G-snaar moet. Dat kan weliswaar verkregen worden door de linker elleboog naar rechts te sturen, maar ik weet niet of dat in uw geval voldoende is. Bouwtechnisch gezien zijn er niet veel mogelijkheden. Het enige wat mogelijk zou kunnen werken is de linker kant van de toets wat hoger te maken, waardoor de afstand voor de derde- en vierde vinger tot de snaren wat afneemt. De toets heeft dan een helling.
    Een kleiner instrument lost het probleem van de positie van de hand niet op want die verandert daar niet door. Ik kan mij daarom niet vinden in het advies van Bert Boon om een kleiner instrument te nemen, ook als het zou gaan om een kleine alt.

    @Bert,
    ik zou het toch bijzonder op prijs stellen wanneer een dergelijke discussie juist wél los zou barsten hier op dit forum, StrijkersForum is immers geen advertentiemedium? Het zou je sieren wanneer je hier meedeelt welke oplossing je denkt te kunnen bieden. Dat is niet alleen ten dienste van de discussie maar ook om andere bezoekers te informeren. Wanneer mensen overtuigd raken van jouw oplossing kan de verdere procedure c.q. transactie buiten het forum om plaats vinden. Je website geeft genoeg toegang, evenals die van mij.

    Frits
     
  4. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Ach Frits, je bent ook een meester in het verkeerd opvatten!
    Uit een lange ervaring met het aanpassen van instrumenten en attributen weet ik dat het een kwestie van zien van de persoon met een instrument in handen is en niet van bespiegelingen op fora. Ik ga daarover niet gissen, dat heeft al eerder tot onverkwikkelijkheden (en verkeerde suggesties, overigens niet van mijn kant) geleid en geef daarom het best mogelijke advies: naar een betrouwbare vioolbouwer ermee die ook ervaring heeft met het aanpassen, voordat deze en gene er zijn ongetwijfeld goedbedoelde mening er weer over geeft: daarmee lijkt Ingres mij niet geholpen.
    Overigens: advertenties heb ik niet nodig, want ik heb ondanks de crisis niet te klagen over werk.
     
  5. ingres

    ingres

    Lid geworden:
    16 sep 2013
    Berichten:
    2
    Heren, heren, rustig toch!

    Uiteraard ben ik van plan een viool te kopen bij een vioolbouwer. Maar voordat ik overga tot de aanschaf van een instrument van minstens 1500 euro (voor mij veel geld) ben ik nu eerst nog in de oriënterende fase, zeg maar, en ik vroeg mij af of dit probleem al eens eerder is voorgekomen.

    Het is inderdaad de pink die wat problemen geeft, maar het is vooral moeilijk voor mij om de linkerelleboog zo ver naar rechts te buigen als nodig is.

    :D
    Nog even een vrolijke smiley op verzoek van mijn dochter!
    Ze speelt beter viool dan ik!
     
  6. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Het is ook mogelijk om allerlei instrumenten te proberen en variaties van attributen te bespreken zonder tot aanschaf verplicht te zijn. Bij een vioolbouwer bent u daarbij aan het goede adres. :cool:
     
  7. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.278
    Homepage:
    "Variaties van attributen?" Wat bedoel je met 'attributen'? Kin- en schoudersteunen? Daarmee compenseer je toch geen verkeerd gezette arm?
     
  8. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Beste Frits, heb jij veel ervaring met aanpassingen aan instrumenten bij beperkingen en lichaamseigen gegevenheden?
     
  9. jos22

    jos22

    Lid geworden:
    8 mrt 2009
    Berichten:
    179
    De viool wordt meestal tamelijk horizontaal gehouden bij het spelen. Dan moet de elleboog vrij ver naar rechts gedraaid en de pols vrij ver richting duim getordeerd. Je zou ook de viool kunnen draaien, zo dat het bovenblad niet naar boven, maar meer naar rechts gericht is. Ik kan me goed voorstellen dat daar wel een speciale schouder- en kinsteun op te bedenken zijn.
     
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.278
    Homepage:
    Jos, ik heb geen beter plaatje kunnen vinden, maar bedoel je zoiets als dit?

    [​IMG]

    Even voor alle duidelijkheid: dit is geen product van mij hoor!! Het gaat om het hebben van een beeld. Zou misschien best kunnen werken?
     
  11. jos22

    jos22

    Lid geworden:
    8 mrt 2009
    Berichten:
    179
    Fijn Frits, zoiets lijkt me inderdaad heel bruikbaar ja.
    Hoe vind jij dat soort dingen toch altijd zo snel?
    Ik hoop van harte voor Ingres dat hij zoiets vindt, en dat het zal werken.
     

Deel Deze Pagina