Het zou kunnen dat Stradivarius zijn Violen bouwden van Maanhout ( Mondholz). Dit hout wordt gekapt tussen Kerstmis en Driekoningen bij afnemende maan ( van het laatste kwartier tot nieuwe maan ). 1 Maart is ook een goede datum, de sappen uit de stam hebben zich teruggetrokken in de wortels, de sapstroom staat stil. Het is bekend dat Stradivarius het hout voor zijn violen uitzocht voor het gekapt was, dus hij zou best ook rekening gehouden kunnen hebben met de tijd van kappen. Zoals iedere Vioolbouwer weet moet goed klankhout voldoen aan de volgende eigenschappen : 1) Het moet langzaam gegroeid zijn boven de 1000 m op de Noordelijke helling. 2) Gekapt worden als de sapstromen stil staan. 3) Zuiver stamhout zijn zonder noesten. 4) Kaarsrecht van nerf. 5) Gelijkmatig van structuur 1-2 mm. 6) Homogeen en spanningsvrij, licht zonder stijf te zijn, laag hars gehalte, Europese spar, en als het dan ook nog Mondholz is, dan moet er een goed klinkende Viool uit voortkomen met een briljante klank. Dit alles bij elkaar geraapt en van het Internet geplukt. Graag de mening hierover van de echte kenners op dit Forum.
Ik heb mijn Fichte van een firma uit Zwitserland die zegt haar hout te kappen bij volle maan. Op hun website staan inderdaad allerlei eisen opgesomd waaraan goed klankhout moet voldoen. Dat de sapstroom stil moet staan kan ik me voorstellen, maar wat de stand van de maan daaraan bijdraagt heb ik me altijd afgevraagd. Maar goed, dat is misschien niet het aller belangrijkste. Het hout wat ik ontving onderscheidt zich van andere leveranciers door dat het zich gemakkelijk laat schaven en gutsen, een zeer fijne nerfbreedte heeft die gelijkmatig is en recht. Als je het beklopt heeft het een heldere klank met een beetje nagalm (delay). Ik vind dit een van de betere firma’s voor de aankoop van Fichte! Kan het aanbevelen.
Als de maan een hele oceaan kan laten stijgen of dalen, dan toch zeker ook zo`n beetje sap in een stam? Zo heb ik ook ooit wel eens gehoord over dat de grond een iets opener structuur zou hebben bij een bepaalde maanstand.
Leuk artikel op de site van "Tonewood", nooit geweten. Ik had wel wat scepsis mbt de maanstanden maar ik snap het beter na het lezen van het onderstaande artikel. Weliswaar Duits, maar het legt de principes goed uit. http://www.heilpraxisnet.de/naturheilpraxis/mondholz-holz-mit-besonderen-eigenschaften-56095.php