Wie weet er meer over deze viool?

Discussie in 'Viool' gestart door Michael van Weert, 22 dec 2013.

  1. Michael van Weert

    Michael van Weert

    Lid geworden:
    16 dec 2013
    Berichten:
    7
    Ietwat verlaat, maar hier de foto's van het viooltje zelf. Graag jullie ongezouten meningen/bevindingen.
    Heb tevens een close-up van het label op de koffer toegevoegd, (her)kent iemand de inleg/afkorting?
    Wederom bedankt.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Ik begrijp eigenlijk niet waarom Zick een staartstuk met vier relatief zware fijnstemmers op deze viool monteert of laat zitten. Daar had beter een Wittner op gezet kunnen worden (met geïntegreerde fijnstemmers). Het ziet er zo patserig uit met dit staartstuk.
    Het kinstuk zou ik hebben vervangen door eentje die vastgezet wordt op c.q. boven het eindblokje.

    Wat mij opvalt is de grote diameter (=dikte) van de stemsleutels waardoor stemmen door de sleutels te verstellen een stuk moeilijker wordt. Deze stemsleutels zitten naar mijn mening ook veel te ver in de sleutelkast. Het kan zijn dat de gaten dusdanig groot waren dat zonder ze te willen verbussen, alleen hele dikke stemsleutels nog passen. Fraai is het niet!

    Het kan ook zijn dat Zick mijn genoemde punten voorstelde om uit te voeren , maar dat de opdrachtgever dat niet wilde. Je weet het maar nooit! :(

    Het beste zou nu zijn dit onderwerp onder een nieuwe titel op te starten, maar dat laat ik aan de Moderator (Willeke) over. (Kan tevens worden uitgetest of de nieuwe software dat toelaat!* ;))

    * Is inmiddels gebeurd!

    Frits
     
  3. Michael van Weert

    Michael van Weert

    Lid geworden:
    16 dec 2013
    Berichten:
    7
    Allereerst, als de titel aangepast kan worden mag het topic uiteraard verplaatst worden, als een nieuw topic handiger is dan verneem ik dat graag :).

    V.w.b. de viool, ik maak uit alle reacties hierboven op dat de 'viool meester-luthier' Zick er toch niet zoveel verstand van heeft dan? De opdrachtgever ben ik zelf, daar ik totaal geen verstand van violen heb ben ik naar Dhr. Zick gegaan vanwege zijn reputatie en heb ik hem het plan de campagne op laten stellen.

    Heb ik nu veel geld geïnvesteerd in een kansloze reparatie/opknapbeurt of is deze viool nog wel wat waard?
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Hendrik Zick zit al heel lang in de vioolbouw. Om op basis van dit concrete voorval nu te zeggen dat hij er geen verstand van heeft gaat mij te ver. Er zal vast en zeker een reden achter zitten waarom het speelklaar maken op deze manier is uitgevoerd. Ik weet ook niet hoe de opdracht tot stand gekomen is en wat er precies is overeen gekomen. Men moet uiteraard rekening houden met de kosten van herstel in verhouding tot de waarde van het instrument, anders kan beter worden overgegaan tot de aanschaf van een nieuw instrument voor hetzelfde geld.

    Of deze viool nog wat waard is kan ik zo van hieruit niet beoordelen. Ik denk dat Zick dat zou moeten kunnen.

    Frits
     
  5. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Ik/wij komen al jaren bij Hr. Zick en tot volle tevredeheid. In al die jaren hebben we 1 keer uets gehad met een stok die hij had verhaard en na een maand of 2 redelijk wat haren had verloren. Daar zijn we mee terug gegaan en hij heeft de stok direct opnieuw (kostenloos) verhaard. Hij wilde niet dat wij met een slecht begaarde stok gingen spelen.

    Ik denk dat een algemeen probleem is wat je moet opknappen aan een viool met beperkte waarde (dit is nu een aanname van mij, ik heb geen idee wat de waarde van de genoemde viool is). Je kunt dan de noodzakelijke dingen doen om de viool speelklaar te maken en zo de prijs zo laag mogelijk te houden...of je kunt hem tiptop in orde maken met ook alles wat er mooier uit ziet maar dan zal de rekening mee stijgen en dat is de viool mogelijk niet waard. Een viool met een waarde van 300 euro kun je wel voor 800 euro opknappen maar de waarde stijgt dan niet naar 1100 euro.
     
  6. Michael van Weert

    Michael van Weert

    Lid geworden:
    16 dec 2013
    Berichten:
    7
    Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf geen enkele twijfel over de kennis en kunde van Dhr. Zick, het gedane werk wordt alleen in twijfel getrokken in een aantal voorgaande posts.

    Om e.e.a. in perspectief te brengen; Heb de viool en de koffer voor €50 overgenomen.
    Dhr Zick heeft €130 gevraagd voor de opknapbeurt en nieuwe onderdelen, de viool is door hem geschat op €600-€700. De koffer zou volgens hem een stuk meer waard zijn.

    De koffer is waardeloos, blijkt uit de eerste reacties. Kan iemand mij in de juiste richting duwen v.w.b. het taxeren van de viool? Wat heb ik nu voor iets in handen? :)
     
  7. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.985
    Homepage:
    Ik denk dat iemand die zelf te kennen geeft weinig van het vak vioolbouw te weten, heel voorzichtig moet zijn met het geven van kritiek op een vioolbouwer die bij vriend en vijand goed staat aangeschreven. Een viool die weinig waard is kan op advies van een vioolbouwer toch voor 600 euro vervangingswaarde verzekerd moeten worden. De echte prijs wordt namelijk vastgesteld op het moment van koop/verkoop en die kan inderdaad ook 100 euro of een paar tientjes zijn. Laten wij dit verhaal maar bijschrijven als het zoveelste van het type
    Gekocht op rommelmarkt/dollartekens in de ogen/alle signalen rooskleurig interpreteren/frustratie wanneer men weer met beide benen op de grond staat.
    En er dan over ophouden!:(
     
  8. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Dhr Zick heeft voor €130,= herstelwerkzaamheden uitgevoerd. In reactie #4 wordt beschreven wat die zijn:

    • stemmechanieken hersteld (zat teveel speling op)
    • de toets gelijmd (zat los), finetuners geplaatst
    • de brug goed vastgezet (zat met een touwtje vast)
    • de hele viool mooi gelakt/gepoetst en van nieuwe snaren voorzien

    Ik denk dat je voor dat geld ook niet meer kunt doen.
    Ik vraag me alleen wel af of hier goede afspraken zijn gemaakt. Is het instrument geheel overgelakt of enkel bijgewerkt of gereinigd en de lak weer mooi glanzend gemaakt? In dat geval heeft Zick niet veel gerekend.

    Ik denk dan toch dat hier beter gecommuniceerd had moeten worden.

    Of Bert bepaalt of ik dit onderwerp ergens moet bijschrijven en erover moet ophouden, gaat mij te ver.
    Het staat hem overigens vrij er over op te houden.
     
  9. Michael van Weert

    Michael van Weert

    Lid geworden:
    16 dec 2013
    Berichten:
    7
    Bert, nogmaals, ik heb geen enkele twijfel over de kennis en kunde van Dhr. Zick, ben dan ook niet voor niets naar hem toe gegaan voor deze reparatie. Christh en Frits waren juist de eerste in deze thread die in meerdere of mindere mate kritiek hadden op de uitleg en werkzaamheden van Dhr. Zick. Geen enkele kritiek vanuit mijzelf dus, alleen maar lof.

    V.w.b. de lak, de viool was ernstig mat en droog toen ik hem kreeg, na de behandeling van Dhr. Zick glom de viool, voelde fijn aan en rook zelfs lekker :) Mijn enige wensen/eisen waren het bespeelbaar maken van de viool, daar de viool bij aanschaf totaal onbruikbaar was. Dhr. Zick had op voorhand aangegeven wat hij ging doen en hoeveel het ging kosten. Toen hij vervolgens aangaf wat de waarde (volgens hem) ná restauratie zou zijn ging ik direct akkoord.

    De dollartekens, voor zover daar over gesproken dient te worden, kwamen pas toen Dhr. Zick over de potentiële waarde van de koffer begon, welke nu dus waardeloos blijkt. De viool en koffer had ik dus al in bezit Bert, ik zag bepaald geen goudmijn toen ik de koffer voor het eerst opende.

    Het enige wat ik wilde weten was dus of ik €130 heb geïnvesteerd in een viool die €60 waard is of inderdaad €600. Nogmaals, niet dat ik Dhr. Zick niet geloof, in tegenstelling zelfs, maar ik wil wel wat extra zekerheid middels jullie opinies daar het bij de koffer (blijkbaar) fout is gegaan.
     
  10. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    778
    € 50 voor de viool is niet duur. Helaas is het een 3/4 die kom je minder snel kwijt dan een 4/4. Al was het een 4/4 viool geweest dan kon je hem redelijk snel op marktplaats verkopen voor €100 of misschien zelfs €150. Ik zou aan Dhr. Zick voorstellen om de viool in commissie te verkopen.
     
  11. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Maar in post#11 meldt Michael dat Dhr. Zick de waarde van de 3/4-viool inschatte op €500- €600. Dan lijkt mij een prijs van €100 - €150 aan de lage kant. Maar goed, verkopen is een hele kunst.
     
  12. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    jaaaa gelukt....topic doorgeknipt en dit deel verplaatst!
     
  13. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.365
    Homepage:
    Ik wist wel dat je het kon!! ;)
     

Deel Deze Pagina