Dus wel een nieuwe hals, kijk maar eens goed naar de scroll, twee volkomen verschillende stukken hout. Toch een beetje goed nieuws.
"Neck graft" is kennelijk de Engelse benaming voor verhalzing. De Duitse term "Anschafter"en "angeschaft" is onder vioolbouwers ook veel gehoord. Men spreekt overigens ook nooit van "spannersgaten" maar van sleutelgaten of stemsleutelgaten. opnieuw gebust is hier niet de goede uitdrukking. Verbust zijn ze, maar niet opnieuw, aangezien er maar één bus te zien is. Knap Werk Frits trouwens, die verhalzing!
Scroll? Waar heb je het over, Remi? Zo 'n versiering van de hals heet al heel lang een krul. Maar ja, je bent Hagenaar, het zal wel iets met gewichtig-doen te maken hebben. "De kat krabt de scrollen van de trap" ? Ook Haags?..
Luiwe, spèsjaal voâh jou nog even un antwoâhd in ut Haags Ik zal me vôhiguh reactie oveâh duh “scroll” mar even in ut Haags veâhrtalen, weiâh eins wat andeâhrs dan dat Fries. "Wat mè wel opvalt is dat duh sleutelkast al eins veâhrbust is, nâh me mening dus veilgebruikt, en op duh foto van duh achteâhrzèduh is ut beâhroemduh ebbenhoutuh stripje tuh vinden wat vaak ontstaat bè ut veâhrvangen van duh hals/ombouw van barok nâh modeâhrn. Deâhrgelèke dinguh doe je niet met un flut instrument. duh foto’s zèn van zeiâh slechtuh kwalitèt en veilal onscheâhrp, un pâh goeduh foto’s kunnuh denk ik un andeâh beild geven van dit instrument". Remi Toch Hopf? Speciaal voor Willeke en voor de rest van Nederland maar met uitzondering voor Hopf hierbij de vertaling in het Nederlands. "Speciaal voor jou nog even een antwoord in het Haags Ik zal mijn vorige reactie over de “scroll” maar even in het Haags vertalen, weer eens wat anders dan dat Fries. Wat mij wel opvalt is dat de sleutelkast al eens verbust is, naar mijn mening dus veelgebruikt, en op de foto van de achterzijde is het beroemde ebbenhouten stripje te vinden wat vaak ontstaat bij het vervangen van de hals/ombouw van barok naar modern. Dergelijke dingen doe je niet met een flut instrument. De foto’s zijn van zeer slechte kwaliteit en veelal onscherp, een paar goede foto’s kunnen denk ik een ander beeld geven van dit instrument.".
Frits, ik heb het over de krul.hals van de door Stefan geplaatste viool uit #20. de door mij geplaatste krul was bedoeld als voorbeeld hoe de foto genomen moest worden. Remi
Zo, een klein bezoekje aan een vioolbouwer in Zutphen gebracht. Om een lang verhaal kort te maken: echtheid is niet vastgesteld, ook niet dat het een kopie is. Wel is de viool vrij oud (mogelijk 1850) maar dat zijn heel veel violen. Zowel voor de viool als voor de strijkstok geldt dat er wat reparatiewerkzaamheden verricht moeten worden. Ik ga dat niet laten doen, want ik heb geen familieleden die ik blij kan maken met een viool. Dus ik probeer de spullen te gelde te maken. Dus bij deze kan iedereen die het leuk vindt om een oude viool of een strijkstok of de vioolkist op te knappen contact opnemen met mij.
Raar! Niet een echte en ook geen kopie? Wat is het dan wél? Het hangt er vanaf wat de viool moet opbrengen om mijn interesse te hebben. Er moet nogal wat aan gebeuren wil het instrument weer een beetje bespeelbaar zijn. In ieder geval zal het bovenblad eraf moeten en mogelijk dat het achterblad daadwerkelijk een los gedeelte van de lijmnaad heeft, dan moet die ook nog los. Strijkstok en koffer hebben niet mijn belangstelling. Ik stuur wel even een PM (Zie Postvak In van dit Forum).
Het aanbod wat je mijn per PM deed was echt het allerlaagste bod wat ik in al die weken heb mogen ontvangen. Ik twijfelde zelfs of je het serieus meende.