mooi keltisch stuk

Discussie in 'Musicologie' gestart door Gearl, 31 mrt 2006.

  1. Gearl

    Gearl

    Lid geworden:
    31 mrt 2006
    Berichten:
    1
    Hallo,

    Ik ga morgen naar de bibliotheek omdat ik wel weer eens (na een Bach en de nodige Vivaldi's) toe ben aan iets anders. Dus zoek ik een mooi stuk, het liefst keltisch, hoeft niet bekend te klinken.
    Ik speel ongeveer al 6 jaar viool, heb meer dan 10 etudeboeken doorgewerkt en heb ook 6 jaar lang les.
    Iemand leuke suggesties?

    MVG Gearl
     
  2. Lavandula

    Lavandula

    Lid geworden:
    2 okt 2007
    Berichten:
    5
    Hoi,

    Zoek je gewoon 1 stuk? Of een boek met bijv allemaal jigs? Zelf vond ik Jigs Reels and Hornpipes een heel leuk boek. Misschien wel een beetje simpel maar het is wel de bedoeling dat je de jigs en reels snel speelt en dat is wel weer een uitdaging. De ceillidh collection is ook zo'n boek. Volgensmij heb je in die serie ook nog de Celtic fiddler maar dat weet ik niet zeker.
    Als stukken zelf vind ik Lord of the Dance heel mooi, maar dat is niet alleen viool. Je hebt ook de Riverdance dat is volgensmij ook met viool.
    Verder ben ik zelf ook op zoek naar Ierse muziek of iets in die richting, het liefst lekker snel. Weet jij misschien iets voor mij?

    Groetjes.
     
  3. dwarsknarser

    dwarsknarser

    Lid geworden:
    14 dec 2007
    Berichten:
    4
    Je oorspronkelijke vraag was niet van gisteren zag ik, toch nog maar een kleine reactie. Er zijn veel boeken met keltische melodieen. De meeste zijn relatief korte stukjes. Wat veel gedaan wordt is het bij elkaar zoeken van een stuk of 4 tunes die allemaal 3 keer (of vaker) gespeeld worden en goed achter elkaar passen. Daar dan een setje van maken. het "aanbod" in dergelijke boeken bestaat voor het grootste deel uit snelle stukken (reels, jigs, slip jigs, hornpipes). Voor langzamere stukken (slow airs) zijn er relatief minder bronnen, er is vast wel iets te vinden met "slow airs" in de titel. Ik weet niet hoe groot jouw biep is. Misschien zijn die melancholischere stukken meer gepubliceerd in schotse dan in ierse boeken. Een schotse strathspey wordt wat meer "gedragen" gespeeld dan die snelle jigs en reels (zoek bijv. naar materiaal van Rory Dahl, Neil Gow of van William Marshall). Wat m.i. een leuke opbouw van een set is om te beginnen met een of 2 langzame stukken en daarachter een of meer snelle jigs of reels te plakken. Moet wel een beetje vuur in zitten aan het einde dacht ik zo, al verdienen sommige melancholische airs het om met rust te worden gelaten door opzwepende finales.
     

Deel Deze Pagina