Viool én cello (leren) spelen

Discussie in 'Viool' gestart door Solange, 22 mei 2015.

  1. Solange

    Solange

    Lid geworden:
    25 apr 2014
    Berichten:
    154
    Beste leden,

    Graag had ik vernomen of er onder jullie misschien mensen zijn die zowel viool als cello spelen. Ikzelf (volwassene) speel 4 jaar viool en kan vanaf volgend jaar de opstart van een tweede instrument aanvragen.
    Zijn er hindernissen die opduiken door de voorkennis van viool of speelt het net in je voordeel?

    Ik kijk al uit naar jullie reacties.
    Groetjes, Nancy
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Dag Nancy, welkom hier op dit forum.
    Een interessante vraag die ik nog niet eerder gesteld heb gezien. Ik ben in mijn muziekwereldje ook nog nooit spelers tegengekomen die beide instrumenten bespeelden. Maar ja, het zou -theoretisch in ieder geval- natuurlijk best kunnen. De combinatie viool-altviool is een veel toegepaste en heeft veel meer overeenkomst dan de combinatie viool-cello. Ik ben net zo benieuwd als jij of er onder onze forumleden ervaring mee is.
     
    Solange vindt dit leuk.
  3. Heidi Van den Bossche

    Heidi Van den Bossche

    Lid geworden:
    4 dec 2014
    Berichten:
    29
    Hallo Nancy,

    Ik heb ook eerst 4 jaar viool gespeeld,en er zijn toch wat verschillen met de cello hoor. Ik speel nu mijn 2 de jaar cello, en had de grootste problemen met de strijkstok. Omdat je die op een andere manier moet vasthouden,had ik steeds het gevoel dat hij uit mijn handen zou vallen. Ook de noten staan in de fa sleutel, dat is ook effe wennen. Het leren strijken zal wel veel vlotter gaan,omdat die beweging er al in zit. Maar mijn leraar spreekt toch van een zekere " violitis" dat er niet uit wil gaan ☺. Toch heb ik geen spijt dat ik overgeschakeld ben, je mag ook niet vergeten als je inderdaad twee instrumenten leert bespelen, dat je altijd 1 instrument zal voortrekken en dat is ook niet zo goed. Daarom ben ik met viool gestopt , en steek nu al mijn tijd in de cello.

    Groetjes, Heidi.
     
    Solange vindt dit leuk.
  4. ducky

    ducky Daphne

    Lid geworden:
    7 jul 2005
    Berichten:
    327
    Ik heb overwogen om viool naast de cello te blijven spelen. Hierbij heb ik les in cello en zou ik gewoon af en toe de viool pakken om even iets te spelen. Mijn cello docent heeft me dit echter uitdrukkelijk afgeraden! Ik speel nu zo'n 12 jaar cello en nog steeds krijg ik van mijn docent te horen dat ik er af en toe nog viool dingentjes in heb zitten (met name in het strijken). En dat terwijl ik maar van mijn negende tot mijn zestiende (7 jaar dus) vioollessen heb gehad.

    Uiteraard pak ik nu heel af en toe de viool nog wel eens (ik bouw zelf een viool, dus ik wil wel iets kunnen spelen), maar dat is niet vaker dan een paar keer per jaar. En toch... Volgens mij is het ook heel moeilijk om de strijktechnieken van elkaar te onderscheiden als je beide instrumenten speelt, dus ik zou het afraden.

    Hopelijk heb je hier iets aan. Alleen is het niet het positieve antwoord dat je gehoopt hebt. Ik heb trouwens geen moment spijt gehad van mijn switch naar de cello!
     
    Solange vindt dit leuk.
  5. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Hallo Nancy,

    Leuk dat je erbij bent gekomen!
    Wat ik over overstap van viool naar cello weet, is niet veel, maar wat ik wel weet is dat het vibrato anders gaat.
    Violisten die naar cello overstappen, hoorde ik van een docent, blijven nogal eens in polsvibrato hangen en dat is het recept voor blessure aan je pols.
    De vioolsleutel kun je intussen wel goed lezen en dat komt ook weer van pas bij de hoge tonen van de cello en de andere sleutels is gewoon wennen. Maar overkomelijk!

    Veel plezier verder aan en op dit forum!
    groetjes, Marcelita
     
    Solange vindt dit leuk.
  6. Solange

    Solange

    Lid geworden:
    25 apr 2014
    Berichten:
    154
    Bedankt Heidi,
    Wat heeft je destijds na 4 viooljaren overtuigd om voor cello te gaan? Dat van die 'violitis' kan ik best begrijpen. Ik sta bij het strijkorkest naast de celli en de liefde voor de klank is stilaan gegroeid. Mis je je vioolspel niet?
    Bedankt voor je reactie.

    Groetjes, Nancy
     
  7. Solange

    Solange

    Lid geworden:
    25 apr 2014
    Berichten:
    154
    Bedankt Daphne,

    Een eerlijk antwoord en minder positief maar toch ... Het helpt in het maken van de keuze.
    Groetjes, Nancy
     
  8. Solange

    Solange

    Lid geworden:
    25 apr 2014
    Berichten:
    154
    Bedankt voor je warme welkom Marcelita,

    Ik hou jullie zeker op de hoogte van mijn beslissing. Het zal hoe dan ook een goed uitgangspunt blijven om, voor mezelf dan, niet steeds te vergelijken maar het echt als een ander gegeven te zien. Het beginnen met een onbeschreven blad heeft theoretisch gezien wel een grotere slaagkans maar zal niet haalbaar zijn in de praktijk, vrees ik.

    Groetjes, Nancy
     

Deel Deze Pagina