De serie tipboeken is zeer informatief. Uniek, zoveel info er gebundeld is. Musici, bouwers en veel andere deskundigen werkten er aan mee. Tipboek Viool / Altviool, Tipboek Cello en nog meer (Tipbook.com). Verkrijgbaar bij veel vioolbouwers.
Ja, een heel nuttig boek! Ik heb er, naast wat ik hier intussen op het SF heb opgedaan, al veel aan gehad. Bijvoorbeeld bij het klussen aan de Oefenchinees (voorheen: vakantiechinees). Duidelijke uitleg op de vele aspecten van het strijkinstrument! Ik kan het boekwerkje inderdaad iedereen aanraden!
NB: De 3e druk is een uitgebreide versie. Quirine Viersen, celliste, schrijft (op de cover van Tipboek Cello): 'Geweldig: alles over mijn lievelingsinstrument op een rijtje, en er na zoveel jaren spelen ook nog van alles over leren!'. Het begin van het boek lijkt beginnersmateriaal. Maar verderop blijkt het gericht op iedere celloliefhebber (zoals ook blijkt uit reactie van Quirine).
De auteur van die tipboeken Hugo Pinksterboer, schijnt overal verstand van te hebben: zo zijn er tipboeken over saxofoon, zang, E-gitaar, versterkers, piano en vleugel, drums, viool en altviool, cello, muziek op papier etc. etc. Ik heb geen enkel boek van de man gelezen, maar het gaat er bij mij niet in dat je overal verstand van kunt hebben. Dus zal het vermoedelijk een verzameling zijn van wat anderen er ooit eens over hebben geschreven. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, maar ben je dan nog de auteur van het betreffende onderwerp? Mogelijk dat Marcelita daar wat over kan zeggen?
Wie zijn best doet kan hier en daar nog een oude druk vban het Cello-tipboek voor een zacht prijsje vinden in de Internet-ramsj!
Pinksterboer heeft niet alles zelf geschreven, dat staat vast! Niettemin een prima serie v.w.b. de strijkinstrumenten; over de erst kan ik niet zo oordelen.
In het boek (de versie over cello) staat een hele rits namen van musici, leraren, snarenkundigen, vioolbouwers. Hij heeft een mooie club mensen verzameld voor de kennis van zaken en dat vervolgens helder beschreven, samengevoegd.
Ik heb contact met hem gehad over een fout in het boek (Tipboek muziek op papier. 10e bijgewerkte druk)* en een suggestie gedaan voor de volgende uitgave. Ik kreeg de indruk dat hij inderdaad met veel mensen samenwerkt en zo informatie verzamelt, het was in ieder geval duidelijk uit de mail die hij me terugstuurde dat hij dit niet in zijn uppie deed. (*Die fout moet trouwens door alle strijkers hier op te merken zijn, ik ben benieuwd of iemand hem ook heeft aangetroffen....... Leuke puzzel voor op een regenachtige dag. Maar let wel: je toonladders gaan voor!)
Bieb? Je mag hem ook lenen van me hoor. Anders heb je pech. Kan je niet meepuzzelen. Da's natuurlijk niet leuk...
De plaatselijke bibliotheek zijn we wel lid van, maar ik leen hoogst zelden iets. Ik verwacht ook niet dat ze iets hebben van deze serie, maar om dat zeker te weten moet ik eerst gezocht hebben. Wannéér ik aan het zoeken ga weet ik nog niet: beetje druk de laatste tijd.
Precies wat JanHut al aangeeft: Pinksterboer werkt met heel veel deskundigen samen. Ze leveren hem info en kijken ook na of het allemaal goed is verwerkt. Zo is het een helder werkje geworden voor de cello en zo zal hij het ook gedaan hebben voor andere instrumenten. En voor muziek op papier gebruikt hij wellicht voor de volgende uitgave de input van IdB.
Dankjewel, Marcelita en Jan Hut: het klopt wat jullie schrijven. Aan elk Tipboek gaan maanden aan lees- en onderzoekswerk vooraf, waarna ik met deskundigen in gesprek ga om de open eindjes aan elkaar te knopen en de laatste vragen te beantwoorden. Daarbij raadpleeg ik bewust ook deskundigen die er heel verschillende meningen op na houden. Zo lees je in een Tipboek dus nooit het verhaal van één expert, maar maak je kennis met hoe er over allerlei zaken gedacht wordt. Op die manier krijg je de informatie die nodig is om je eigen keuzes te maken. Om fouten te voorkomen wordt elk nieuw Tipboek door een stuk of 10, 15 mensen proefgelezen: experts om de fouten eruit te halen, en beginners om te garanderen dat het allemaal begrijpelijk is wat er staat, ook als het over de ziel van het instrument of stemknoppen met een versnellingsbak (!) gaat. En zelfs die 15 proeflezers lijken nog wel 's over een enkel missertje heen, zoals IdB terecht opmerkte... Heer Oosterhof: de meeste bibliotheken hebben de Tipboek-serie in huis.
Vergeet ik nog iets belangrijks: Tipboek Viool, Tipboek Cello en Tipboek Muziek op papier zijn er sinds kort ook als eTipboek. Ga naar je app store (Android of iOS), zoek 'eTipboek' en maak gratis kennis met een 50 pagina's tellende preview van elk boek. De apps doen het op tablets en (grotere) smartphones.
Wat leuk dat je zelf de moeite hebt genomen hier te reageren! De boeken worden hier veel gebruikt. Het Tipboek Muziek op Papier hangt al met plakband aan elkaar......
Ja, ik zal Irene niet lastig vallen, maar een gang naar de dorpsbibliotheek maken. Al ware het alleen maar om eens te zien hoe de verkrijgbaarheid in de bibliotheek er bij staat.