strijken gaat 'zwaar'

Discussie in 'Cello' gestart door elise, 21 sep 2015.

  1. elise

    elise

    Lid geworden:
    9 jan 2015
    Berichten:
    7
    Hoi allemaal,

    Ik ben op dit moment (nog steeds) op zoek naar een Cello waar ik helemaal verliefd op wordt. Nu heb ik er dit moment twee in huis staan die beide mooi klinken. Alleen strijkt de ene veel zwaarder dan de andere. Nu is het wel zo dat die ene die veel zwaarder strijkt, wel een oude set snaren heeft, en de andere cello een complete nieuwe set snaren.

    Ik ben nu benieuwd of dit 'zwaardere' strijken kan liggen aan de snarenset, of dat dat niet uit te sluiten is.

    groeten,
    Elise
     
  2. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.439
    Hoi Elise,
    Aanspreekbaarheid van de cello kan wel verschillen van de andere. Maar aan snaren kan het inderdaad ook liggen. Afhankelijk van het merk, het materiaal en de sterkte vragen sommige typen snaren om forse druk op de stok, terwijl andere snaren een lichte streek kunnen hebben.
    De snaren die lichtere streek kunnen hebben: als ze oud zijn is dat vaak nog steeds zo; alleen de klank wordt dan minder.
     
    elise vindt dit leuk.
  3. elise

    elise

    Lid geworden:
    9 jan 2015
    Berichten:
    7
    Dank voor het snelle antwoord! :D
    Het is een cello met jargar snaren van ong. 8 jaar oud die vrij zwaar speelt. Weet je zo of die onder 'lichte' of 'zwaardere' strijk vallen? De 'lichtere' snaren zijn van een voor mij onbekend merk, ze hebben een witte met een groen lijntje omwikkeling onderaan.
     
  4. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Lijkt mij lastig om een goede keuze te maken als de snaren zo oud zijn.
    Oude snaren geven een mindere klank.
    Succes ermee!
     
  5. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.918
    Homepage:
    Het instrument, de halshoek, de hoogte van de snaren boven de toets en mogelijk ook nog in laatste instantie de snaren zijn in deze bepalend. De snaren met wit-groene wikkeling bij de kogel zijn mogelijk Chromcor of Chromcor-plus snaren, die van hetzelfde type (staal met chroomstaal omwikkeling) als Jargar zijn. Je kunt de verkoper vragen de oude snaren te vervangen dan nieuwe. Jargar gaat lang mee, maar na 7 jaar zitten ze ruimschoots in blessuretijd. Een set nieuwe zou al heel veel verbetering kunnen geven.
     
  6. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.439
    Naast de grote kans met nieuwe Jargar snaren (#5): bij de chroomstaal omwikkeling zijn de G- en C-snaar wat dikker, waar sommige cello's stug op reageren. Snaren met het zwaardere wolfraam als omwikkeling (Larsen medium en anderen) zijn dunner en spreken vaak beter aan. Bij zo'n 'zwaar' spelende cello wordt wel vaker gekozen voor Larsen (of bijv. Evah Pirazzi).
     

Deel Deze Pagina