Help!! Ik wil graag verder...

Discussie in 'Viool' gestart door marisa, 11 jul 2003.

  1. marisa

    marisa

    Lid geworden:
    11 jul 2003
    Berichten:
    3
    Ik hoop dat iemand hier me met de volgende vraag kan helpen. Ik zit een aantal weken op vioolles en nu is het vakantie maar ik kan en wil niet een aantal dagen overslaan met oefenen. Ik heb stepping stones en waggon wheels al uitgespeeld. Ik ben nu bezig in fast forward. Hier staan bij nummer 8, weeping willow, opeens puntjes en streepjes onder of boven de noten en er staan bogen in bogen. Weet iemand genoeg van deze methodes om aan de hand van mijn vrij onduidelijke beschrijving te vertellen wat je daarmee moet? De puntjes en streepjes gok ik nu als nadrukkelijk spelen, maar ja... die bogen? Als iemand de moeite wil nemen om deze kennis te delen, heel erg graag. Dan leer ik het mezelf niet verkeerd aan.

    Heel erg bedankt!

    Marisa
     
  2. Gosia

    Gosia

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    6
    Homepage:
    Dag Marisa,

    Ik heb die leerboeken thuis en zal je morgen meer vertellen. Tis nu laat dus ik ga (l)

    groet,

    Gosia
     
  3. Wim

    Wim

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    74
    Homepage:
    Ik denk dat het verstandig is om niet te snel vooruit te willen. Wacht rustig af wanneer dit in je les wordt behandeld. Beperkt je (hoe saai ook), zeker in het begin, tot de oefeningen die je opkrijgt van je viooldocent(e).

    Het kost namelijk veel tijd om een verkeerd aangeleerde techniek weer af te leren.
     
  4. Gosia

    Gosia

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    6
    Homepage:
    Dag Marisa,

    Je bedoelt nummer 10 denk ik. Die heet bij mij Weeping Willow.

    Een boog betekent dat je noten op 1 streek speelt.

    Een noot met een streepje onder een boog betekent dat je die noot gescheiden maar wel op 1 streek moet spelen.

    Heb je opgemerkt dat je in het boek Fast Forward niet altijd de hoge tweede vinger gebruikt (kijk bij de sleutel, soms het je 1 kruis en soms geen)

    Het is eigenlijk niet de beste manier om je dit zo allemaal uit te leggen want zoals Wim als schrijft: je kunt het beter face-to-face uitleggen en oefenen zodat je als leerling direct gewezen wordt op foute zaken.

    Ik hoop dat je er toch iets mee kan en wens je veel succes!

    groet,

    Gosia
     
  5. marisa

    marisa

    Lid geworden:
    11 jul 2003
    Berichten:
    3
    Hallo Gosia en Wim,

    Ik geef jullie groot gelijk, je moet niets verkeerd aanleren. Ik ben ook pas begonnen (misschien 12 lessen gehad) maar het gaat erg goed. Na een moeilijke start -heel veel oefenen op houding, open noten en strijken - ook onverwacht goed. Ik heb hiervoor al 10 jaar gitaar gespeeld -met les- dus ik kan al notenlezen, vingerzetting is me bekend en fis en mol dus ook. Ik wil graag verder, maar zo heb ik ook die weken gespeeld. Ik ben begonnen in het eerste boek, en toen heb ik gewoon verder gewerkt. Wat ik doe en heb gedaan is goed. Ik laat gewoon het liedje horen en mijn lerares speelt dan op de piano en meestal streept ze dan het liedje af. Na de eerste vinger heb ik zelf doorgespeeld met de tweede, derde en vierde vinger. De laatste les heeft ze me even heel kort uitgelegd hoe een boog werkt. Daar heb ik dus in het tweede boek al op geoefend. Fis ging eigenlijk vanzelf want je hoort het wel als het niet goed is. En het verschuiven heb ik ook gezien bv. bij 'harvest ?' van de cis naar de c en dat gaat ook goed. Dus het gaat om de boog in de boog, een kleinere in een grotere en ook om een streepje of puntje onder een noot zonder boog. Ik begrijp nu dat je met een boog met een streepje of puntje eronder deze noot bv. 1 tel aan moet strijken -als dat zo heet- en daarna je bv. 3 tellen moet vullen met bv. 2 andere noten in een streek. Dat lukt wel. Mischien wil je dat van boog in boog nog vertellen, want ik zie niet hoe ik 3 noten moet strijken en dan daarin weer andere noten. Maar misschien is dat heel moeilijk. En een gewoon puntje of streepje? Wel bedankt voor het goede advies. Ik studeer gauw een uur of anderhalf per dag dus ik vind het wel heel erg leuk om ook verder te komen maar ik wil inderdaad niets verkeerd oefenen want ik weet hoe moeilijk het is om af te leren. Wat een verhaal...
    In ieder geval bedankt en misschien wil je die twee dingetjes nog 'even' uitleggen. Of woont er iemand in Almere die zin heeft om een 'lesje' te geven?
    Ik hoor het vast wel weer.
    Groetjes van Marisa.
     
  6. Gosia

    Gosia

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    6
    Homepage:
    Beste Marisa,

    Een kleine boog in een grote boog geldt b.v. voor twee noten van dezelfde hoogte. Ze zijn gebonden over twee maten (dat heet overgebonden). Puntje of streepje onder een noot betekent dat je die noten tegenovergesteld van gebonden (legato) dus gescheiden moet spelen. Puntje (staccato) speel je wat korter dan streepje (portato) wat langer.

    Ik hoop dat je het zo snapt.

    Groet,

    Gosia
     
  7. Spiegelei

    Spiegelei

    Lid geworden:
    17 jul 2003
    Berichten:
    3
    Homepage:
    Die kleine boog in een grote boog is een verbindingsboog, de grote boog is een legato-boog.
    Een verbindingsboog verbindt noten van dezelfde hoogte met elkaar over bv een maatstreep heen en vaak wordt het ook gedaan om de tel in de maat duidelijker zichbaar te maken. Om deze noten te spelen moet je de verbonden noten als 1 noot zien.
    Een legato-boog verbindt noten van verschillende toonhoogten en deze moet je in 1 streek spelen.

    Ik hoop dat je er wat aan hebt, succes!
     
  8. marisa

    marisa

    Lid geworden:
    11 jul 2003
    Berichten:
    3
    Gosia en Spiegelei,

    Bedankt. Ik kan nu weer verder en doe dat dus ook. Ik probeer het eerst zelf en dan controleer ik heel even met de cd of ik het goed doe. Vaak klinkt het hetzelfde. Dus bedankt!

    Groetjes Marisa.
     

Deel Deze Pagina