Viool 'upgraden' of een beter instrument kopen?

Discussie in 'Viool' gestart door Femke Viool, 5 dec 2015.

  1. Femke Viool

    Femke Viool

    Lid geworden:
    5 dec 2015
    Berichten:
    13
    Hallo,

    Ik ben splinternieuw op dit forum en heb me aangemeld op zoek naar wat advies.
    Ik speel zo'n 30 jaar viool: les van 8 tot 19 jaar, daarna wegens studie/andere interesses zo'n 7 jaar niet gespeeld, en een jaar of 10 geleden weer gaan spelen in orkesten (geen les). De laatste paar jaar speel ik steeds meer en ik word merkbaar beter. Mijn niveau is denk ik C/D - leuke amateur. Ik zit meestal tussen de 1e violen en krijg telkens mooiere muziek voor m'n neus.

    Ik speel op een eenvoudige viool: Franz Sandner, 1989, West-Deutschland (toen nog). Deze heb ik in 1991 gekregen van mijn ouders. Ter indicatie: de viool kostte toen inclusief strijkstok, kist, snaren, schoudersteun en andere toebehoren fl. 1.800,- (en nee, ook die bestaan inmiddels niet meer :)).

    Nu merk ik dat ik bij hoge passages (5e positie en hoger op m.n. e-snaar) niet pp of zachter kan spelen. Het geluid valt domweg weg. Vanaf flinke p of zachte mf doet het instrument het weer. Ook op de g-snaar is pp spelen moeilijk. Druk op de strijkstok geeft teveel volume en te weinig druk geeft een 'glasklank'. Er lijkt niets tussen te zitten. Een mooie klank is ofwel luid ofwel niet aanwezig.

    Mijn vraag is eigenlijk: kan ik met aanpassingen (andere snaren, andere manier van strijken, andere hars o.i.d.) mijn eigen viool verbeteren zodat ik hoog en laag echt goed kan spelen of is het verstandiger om een beter instrument aan te schaffen?
    Ik ben er lang geleden mee naar Zick in Eindhoven geweest en zo'n anderhalf jaar geleden naar Paardekooper in Den Bosch. Aan de viool zelf kunnen zij niets verbeteren maar naar andere opties heb ik helaas vergeten te vragen.

    Ik ben benieuwd.
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Welkom op dit forum Femke,

    als ik het zo lees, is denk ik het moment aangebroken om eens op zoek te gaan naar een ander instrument. Andere snaren kunnen wel wat doen , maar niet een schelle E opeens warm en zachter maken. En naar het zich laat aanzien biedt optimalisatie van het instrument volgens andere vioolbouwers niet veel soelaas. Er is een voordeel dat je precies weet en kunt formuleren wat het instrument moet bieden. Dat maakt de zoektocht gemakkelijker.
    Ik zou dus op zoek gaan.
     
  3. Femke Viool

    Femke Viool

    Lid geworden:
    5 dec 2015
    Berichten:
    13
    Bedankt voor je reactie Frits. Ik vermoedde zelf ook al dat het tijd wordt voor een beter instrument en had al het plan om er het komende jaar naar te zoeken, maar stel zo'n second opinion wel erg op prijs.

    Nu heb ik weinig verstand van violen maar ik weet wel wat ik wil en wat ik mooi vind.
    1. Veel dynamisch bereik (dus zowel ppp als fff kunnen spelen op elke toonhoogte
    2. Een heldere, frisse klank. Ik houd van een 'clean' geluid, niet te omfloerst of te 'ruizig'. Algemeen genoeg om gemakkelijk te mengen met anderen in een ensemble en toch helder genoeg om een solo er echt uit te laten springen.

    Heb je misschien tips v.w.b. bouwers, land van herkomst of andere zaken? Lijkt me handig om te weten in welke richting ik moet zoeken.
     
  4. gevoeligesnaar

    gevoeligesnaar Karin

    Lid geworden:
    17 jan 2014
    Berichten:
    738
    Welkom Femke! Ik verheug me nu al op een leuk verslag van de zoektocht naar jouw nieuwe viool!
     
  5. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Beste Femke, ook welkom. Aan de Sandner is wellicht inderdaad niet veel te verbeteren. Inruilen bij een vioolbouwer die het nog kan gebruiken als beginners- of huurinstrument is wellicht een optie: dan kun je een wat grotere sprong maken voor een nieuw instrument. Succes!
     
  6. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Ik denk niet dat het zin heeft om te selecteren op een land van herkomst zoals Duitsland of Frankrijk. Misschien dat er mensen zijn die aan de klank kunnen horen waar een instrument gebouwd is, maar ik kan dat niet. Je kunt eventueel met veel ervaring en kennis instrumenten onderscheiden op hun bouw en die toekennen aan een bepaald land. Ook dat is niet iedereen weg gelegd. Bovendien: wat maakt het uit? Het gaat immers om de klank?
    Het komt er dus op neer dat je op zoek moet naar een instrument dat voldoet aan jouw klankideaal. Waar de viool dan gebouwd is zou ik me niet druk om maken, behalve dan heel kritisch zijn wanneer het uit China komt, hetgeen best goed kan zijn.
    Ik heb geen idee welk gebied in NL je zit, dat bepaalt mede de mogelijkheden.

    Stuur anders even een PM (via 'Conversaties' in je Profiel)
     
  7. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Gezien ze bij Zick in Eindhoven en bij Paardekooper in Den Bosch is geweest....gok ik op het zonnige zuiden :).

    Bij beide vioolbouwers kun je uit een uitgebreide selectie violen kiezen in de prijsklasse tussen pak hem beet 2000-4000 euro (neem aan dat je in die richting iets gaat zoeken).

    Vergeet bij je zoektocht niet om ook een goede stok mee te nemen. Het maakt een groot verschil of je een stok van waaibomenhout of een goede stok gebruikt.

    Veel plezier met je zoektocht.
     
  8. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Nu ja is niet zo'n kunst hoor, zoveel ervaring heb je niet nodig :p (#Herfstquiz)

    Ik zou inderdaad lekker gaan zoeken en de tijd nemen. Misschien eventueel een tijd zelfs huren! Mijn eerdere potentiële koopviool mocht ik lange tijd huren van JW Paardekooper. Ik vond het wel wat moeilijk hem uiteindelijk terug te brengen en hem te vertellen toevallig een viool via een particulier te hebben gevonden. Was niet de opzet.... Ik had min of meer al afspraken gemaakt om andere violen bij hem te gaan proefspelen...
     
  9. Femke Viool

    Femke Viool

    Lid geworden:
    5 dec 2015
    Berichten:
    13
    Ik zit inderdaad in het zonnige zuiden en heb me inmiddels behoorlijk ingelezen op dit forum. Leuke manier om wat meer te weten te komen over een instrument dat je al jaren bespeelt. Nooit geweten dat ik een kielhoutje in huis had :).

    Ik ga begin volgend jaar een afspraak maken, als eerste bij Paardekooper, uitleggen wat ik zoek en instrumenten proberen. Als ik alles zo lees, is het vooral een kwestie van trial & error. Gewoon blijven zoeken totdat ik het juiste instrument vind. En die stok en een paar andere toebehoren neem ik zeker mee in de zoektocht.

    Overigens ruil ik mijn simpele Sandner niet in. Heb hem op mijn 13e van mijn ouders gekregen en er 24 jaar op gespeeld, dus enige emotionele waarde heeft die viool wel voor mij. Bovendien handig om te houden voor buitenfestivals of als backup bij materiaalpech.

    Bedankt voor de tips!
     
  10. Jacky van Dulmen

    Jacky van Dulmen

    Lid geworden:
    17 dec 2015
    Berichten:
    2
    Beste Femke,
    Ik heb je bericht gelezen en heb een mooie viool te koop. Ik heb 25 jaar geleden vioolles gehad van de heer Jung, hij speelde bij het Brabants Orkest en heeft ook mijn viool in Den Haag gekocht. Hieronder staat de specificatie.
    Zeer goed viool 4/4. Gebouwd naar model Carlo Antonio Testore, bouwjaar begin 1900 in Duits Saksisch grensgebied, Neurenberg. Viool is onlangs voorzien van nieuwe snaren, staartstuk met 4 fijnstemmers bij Vioolbouwmeester Hendrik Zick in Eindhoven. Gemaakt van mooi gevlamd esdoornhout, achterbladen en zijkanten, bovenblad Fichtenhout. Mooi vol geluid, speelklaar inclusief kist en strijkstok. Ik heb een hersenkneuzing opgelopen en kan ook echt geen viool meer spelen, terwijl ik zeker 8 jaar les gehad hebt. Heel vreemd, ik heb het instrument gehouden, omdat ik er toch aan gehecht ben. Maar het is voor de viool beter als hij wel gebrukt wordt.
    Ik woon ook in het zuiden van het land, je bent welkom om een keer te komen kijken en spelen als het je wat lijkt.
    Met vriendelijke groeten,
    Jacky van Dulmen
     

    Bijgevoegde bestanden:

  11. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Jacky, verder graag afhandelen via PM (= Conversaties) en niet 'en public'.
     
  12. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Heej, zit er een Liempds luchtje aan die viool?
     
  13. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Komt 'ie je bekend voor? :(
     
  14. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Volgens mij wel...
     
  15. Jacky van Dulmen

    Jacky van Dulmen

    Lid geworden:
    17 dec 2015
    Berichten:
    2
    Klopt helemaal, gezonde Liempdse lucht
     
    Muzirene vindt dit leuk.
  16. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Wel heel zuur om door een hersenkneuzing niet meer viool te kunnen spelen! Hoop dat je desondanks nog steeds van vioolmuziek kunt genieten!
     
  17. Femke Viool

    Femke Viool

    Lid geworden:
    5 dec 2015
    Berichten:
    13
    Hallo Jacky,
    Ik wil mijn zoektocht graag beginnen bij Paardekooper omdat ik in eerste instantie meerdere instrumenten wil kunnen horen en bespelen. Wanneer ik precies weet wat ik zoek en ik heb het instrument nog niet gevonden, wie weet ga ik het dan vinden bij een particulier. Om te beginnen vind ik vooral ruime keuze belangrijk om mijn eigen voorkeur te kunnen bepalen.
     

Deel Deze Pagina