Tips? naslagwerk vioolbouw voor de leek

Discussie in 'Boeken en publicaties' gestart door Marloes, 7 jan 2016.

  1. Marloes

    Marloes

    Lid geworden:
    10 okt 2012
    Berichten:
    48
    Weet iemand van jullie wat een goed naslagwerk is om mee te beginnen als je graag wat meer zou willen weten over vioolbouw?
    Ik heb het altijd ontzettend interessant gevonden maar weet eigenlijk veel te weinig van het onderwerp af en zou me er graag eens wat meer in verdiepen.

    Ik heb al wat gezocht op verschillende websites en het forum maar kwam er niet helemaal uit en ben benieuwd wat jullie aanraden.
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Die Kunst des Geigenbaues, Otto Möckel isbn 3.582.00100.8 (er schijnt daarvan ook een goedkope uitgave te zijn)
    The Secrets of Stradivari, Simone Sacconi (in Eng vertaling, is ook Duitse vertaling van. Oorspronkelijke tekst is in het Italiaans)
    Er is ook een handboek van de gebroeders Millant, maar dat is nergens meer te krijgen, zowel de oorspronkelijke Franse tekst als de Duitse vertaling die naar ik meen "Handbuch für Geigenbau" heet en een heel praktische inslag heeft. Wellicht antiquarisch?
     
    Marloes vindt dit leuk.
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Marloes,

    je hebt dit forum ook gebruikt voor je zoektocht, zo schrijf je. Misschien over het hoofd gezien, maar hier worden ook een aantal boekwerken over vioolbouw aanbevolen. Misschien ter aanvulling?
     
    Marloes vindt dit leuk.
  4. Marloes

    Marloes

    Lid geworden:
    10 okt 2012
    Berichten:
    48
    Ha, nou had ik nog niet heel uitgebreid gezocht maar dat die niet boven kwam in de zoekresultaten.. (Ik vond wel de thread 'tipboek' maar dat was toch iets heel anders.)

    Bedankt voor jullie informatie! Dat boek van Möckel lijkt me een prachtig naslagwerk; ik heb er alleen nog geen goedkope versie van gevonden. Ha, en die thread biedt ook veel voor de verlanglijst.
    Als ik op bol.com zoek, zie ik veel wat ik nog wel aan kan schaffen als ik een beetje opspaar maar ik kan dus niet beoordelen of het iets is of niet. Komt iets in dit lijstje jullie bekend voor dat jullie aan zouden kunnen raden? http://www.bol.com/nl/s/boeken/zoek...archContext/media_all/sc/books_all/index.html
     
  5. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Hoewel ik ze nu niet zelf op de plank heb (wellicht ooit in gebladerd op een beurs) lijkt mij Barker en Johnson/Courtnall iets dat ik zelf eventueel zou aanschaffen. Op het boek van Osman schijnt nogal wat kritiek te zijn geweest, maar dat heb ik zelf niet ingezien. Frits wel volgens mij.
     
    Marloes vindt dit leuk.
  6. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Ja, Ossman heb ik hier op de plank. Ik heb er inderdaad hier op SF wel eens kritiek op geuit en dat ging over de stand van de stemsleutels die volgens de auteur haaks op de wang van de sleutelkast zouden moeten staan.
    Verder mooie foto's maar dit boek is naar mijn mening niet om te gebruiken als naslagwerk voor het bouwen van een instrument: veel te algemeen en hier en daar onjuist. Om een indruk te krijgen hoe de bouw in z'n werk gaat kan het een dienst bewijzen, maar dan kun je evengoed een exemplaar (of eentje van de eerder genoemde) via de bibliotheek laten aanleveren c.q. reserveren. (Kun je er voor eigen gebruik ook nog kopieën van maken als je dat wilt).
     
    Marloes vindt dit leuk.
  7. ducky

    ducky Daphne

    Lid geworden:
    7 jul 2005
    Berichten:
    327
    Het boek van Juliet Barker heb ik als een van mijn eerste boeken over vioolbouw gekocht. Een mooi boek om veel te leren over vioolbouw. Ik blader er graag nog in. Maar als je het wilt gebruiken als naslagwerk om een viool te bouwen, dan is het onvoldoende gedetailleerd. Om te lezen en een beter beeld te krijgen van vioolbouw is het wel een aanrader. Veel foto's, waardoor je ook duidelijk krijgt wat ze bedoelen, ook als je nog niet zo in de bouw zit.

    Millant (duitse versie) blader ik ook af en toe door. Is heel gedetaillerd op sommige verhandelingen.

    Ossman was ik geen fan van. Wel veel plaatjes.

    Het boek van Edward Heron-Allen heb ik ook, maar daar durf ik nog niet te veel over te zeggen. Ik heb de structuur nog niet helemaal door, al zegt dat waarschijnlijk meer over mij dan over dat boek.

    Verder in de boekenkast: Otto Möckel en Geigenbau und Klangfrage (Konradt Leonhardt), maar die gebruik ik echt als naslagwerk... Geigen Verbesserer (Alexander Buchner) heb ik ergenlijk nog nauwelijks open gehad, daar ben ik nog niet aan toe... En nog een boekje genaamd Stradivarius. Leuk boekje, niet meetr dan dat.

    Zo heb ik in de loop van de tijd best wel wat verzameld.

    Daphne
     
    Marloes en Marcelita vinden dit leuk.
  8. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Dat is wel een aardige bibliotheek! Kom je nog wel toe aan vioolbouwen?
     
  9. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    'Geigenbau und Klangfrage' van Gustav Leonhardt heb ik ook. Als naslagwerk minder geschikt vind ik. Gaat niet echt over de bouwtechniek, maar meer over wat het effect is van verschillende variabelen op de klank. Ik heb hier en daar bedenkingen bij hun opzet van de tests: je kunt nooit een stapel op exact dezelfde positie zetten met een evengrote spanning. Er wordt daarom een nieuwe variabele geïntroduceerd en die wordt buiten beschouwing gelaten!
    Wel interessant vond ik de beschrijving van de lichtdoorlaatbaarheidsmethode om een gelijkmatige dikteverdeling van de bladen te krijgen. Hoewel daar toch ook een aspect over het hoofd gezien werd m.b.t. de egaliteit van het oppervlak die een behoorlijk effect teweeg brengt op de lichtverstrooiing, waardoor een ernstige fout wordt introduceert in de beoordeling van de dikteverdeling! Oppassen geblazen dus.
     
  10. ducky

    ducky Daphne

    Lid geworden:
    7 jul 2005
    Berichten:
    327
    @ Frits, ik bedoelde eigenlijk dat ik Geigenbau und Klangfrage nu vooral gebruik om even iets kleins op te zoeken (nagaan wat er in de verschillende boeken over gezegd wordt). Ik heb het boek nog nooit als geheel doorgelezen. Misschien toch eens gaan doen. Het is allemaal wel interessant, maar dus ook goed om kritisch te blijven!

    Daphne
     
  11. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Morgen ga ik naar de bibliotheek in Amsterdam om eens te snuffen in het volgende boek:
    De violoncell: haar bouw; geschiedenis en ontwikkelingsgang
    Geschreven door: Willem Mirandolle
    142 paginas
    Kent iemand dit boek?
    Ik ben heel erg benieuwd
     

Deel Deze Pagina