Ik heb iets gedaan wat eigenlijk helemaal niet mag. Ik heb vier fijnstemmers op het staartstuk gezet. Ik heb er wel zwarte fijnstemmer op geplaatst, want dan valt het minder op. Ja ik weet het een echte vakviolist doet zoiets niet die zet hooguit één fijnstemmer op het staartstuk, alleen voor de E snaar. Het schijnt het geluid wat te dempen of zo, maar ik heb het toch gedaan. En eigenlijk bevalt het me prima. Ach en ik ben toch maar een keukenviolist met als enige toehoorder mijn hondje Taco, en die kan het niks bommen. Maar waarom vertel ik deze schande eigenlijk. Waarom gooi ik het in de schijnwerper van het forum. Ik denk dat het een soort opbiechten van een zonde is. Ik hoop eigenlijk dat ze nu zeggen dat het niet zo erg is wat ik doe. Maar het kan ook zijn dat het wel erg wordt gevonden en afgekeurd. Maar het kan ook zijn dat niemand het wat kan schelen wat ik met mijn viool in mijn keuken uitspook, en dat ik helemaal geen reactie krijg. Ja eigenlijk hoop ik op dat laatste, dat niemand reageert, als een soort stille goedkeuring.
Ik moet wel reageren, want vier fijnstemmers? Dat kan écht niet! Lees elders op dit forum waaróm dat zo is.
Op mij cello heb ik ook 4 fijnstemers, zou echt niet weten waarom dat niet zou kunnen. Bijstemmen is nu zo gepiept. En Tobias ga jij maar lekker spoken in de keuken, en wie weet jaag je nog iemand de stuipen op het lijf.
De cello is de nachtmerrie van iedere violist. Zwetend wordt hij wakker, maar zijn viool hangt heel vertrouwd met zijn normale postuur aan de muur. Die dikke veel te grote viool, waarvoor hij een kin zou moeten hebben van een reus, was gelukkig maar een nare droom.
Frits, ik kan het niet vinden, maar ben wel nieuwsgierig waarom het niet kan. Kun je me een (iets duidelijkere) hint geven waar ik het kan vinden? Ik heb op "fijnstemmers viool" gezocht en vond toen heel veel, maar niet wat ik zocht
De titel van een topic is "Fijnstemmers". Gestart door Tobias 26 maart 2014. Dit gaat hoofdzakelijk over de gleufjes in de fijnstemmers.
Ik geef je geen hint, maar iets veel beters: een link naar het artikel wat ik bedoel. Het vergt echter wel de beheersing van de Duitse taal.
Ik vind het leuk om aan die grote stemsleutels te draaien (klinkt zo leuk met stemmen), dus wilde ik geen vier fijnstemmers, of zo'n staartstuk waar er vier in zitten. Maar mijn Juf zei dat voor de A-snaar een fijnstemmer wel handig is, om snel bij te stemmen in het orkest. Dus bij mij is het eerlijk verdeeld: twee fijnstemmers, twee niet.
Ik vind het een beetje eng, ben bang dat de snaar breekt en krijg de stemsleutels ook niet goed meer vast. Maar gelukkig speel ik cello en heb ik gewoon 4 fijnstemmers
Bij toepassing van vier externe fijnstemmers op het staartstuk van de cello voeg je niet alleen extra gewicht toe maar de lengte tussen de kam en het staartstuk wordt ook aanzienlijk korter. Dat extra gewicht heeft een hoorbaar negatief effect op de resonantie van de cello. Een kortere lengte tussen kam en staartstuk kan een wolftoon opwekken. Een lichtgewicht staartstuk met een Kevlar lus verbetert in 90% van de gevallen de response. Dat betekent dat de cello sneller en beter aanspreekt. Een Wittner staartstuk (met geïntegreerde fijnstemmers) in combinatie met een flexibele lus (Nylon) voldoet prima.
Volgens mij heb ik zoiets, ik geloof niet dat er externe fijnstemmers op zitten. Op de website van de bas van den broek zie ik wittner staartstukken met fijnstemmers: en dat ziet er zo uit als wat er bij mij op zit. Ik zag ook losse fijnstemmers, die had ik nog niet eerder gezien en dat zit er bij mij ook niet op: Maar ik kan me ook nog niet helemaal voorstellen hoe dat er op een cello uitziet. Maandag maar eens kijken als ik weer tussen de cello's zit of ik het op een cello zie.
Tobias je hebt toch wel van die kogelvrije metalen fijnstemmers genomen hoop ik?? want die kleine zwarte van carbon, die zijn natuurlijk veel te verfijnd voor een viool. Dat dóet men gewoon niet.
Ik heb gewoon de ouderwetse degelijke fijnstemmers van metaal. Allemaal geschikt voor de E snaar. Met een mesje heb ik de gleufjes wat verwijd voor de andere drie snaren. Wel alle vier mooi dof zwart natuurlijk want anders wordt het zo'n kermisviool, met van die zilveren of gouden blinkers. En wat dat kogelvrij betreft, dat zijn ze alle vier net als mijn vest. Want met dat spel van mij wek ik natuurlijk nog wel eens agressie op.
Ik denk dat Tobias zijn viool een veel beter aanzien kan geven met deze fijnstemmer, hoewel niet alles goud is wat er blinkt: En omdat Tobias ons heeft laten weten vier fijnstemmers te gebruiken heb ik ook nog een welkome aanvulling op de eerder getoonde: Dit moet toch in de smaak vallen Tobias?
Even wat serieuzer: er is ook een fijnstemmer (viool) die de helft in gewicht (2,8 g) is ten opzichte van de reguliere metalen fijnstemmers. Namelijk het type vervaardigd uit Titaan, merknaam Pedi. Kostprijs varieert van US$15 tot US$35: wordt op deze manier onder het staartstuk gemonteerd. Voordeel: geen scharnierpunt! Blijkt ook in een goudkleurige uitvoering te verkrijgen te zijn, maar die is dan weer verguld ('gold plated') en weegt 5 gram.