Kyrie Eleison

Discussie in 'Musicologie' gestart door SatouSei, 1 mrt 2007.

  1. SatouSei

    SatouSei

    Lid geworden:
    1 mrt 2007
    Berichten:
    2
    Hallo,

    ik ben zelf helaas niet zo bekend met klassieke muziek dus hopelijk kunnen jullie me helpen. Ik ben op zoek naar een mp3'tje van Kyrie Eleison in d mineur van Mozart, omdat ik dat momenteel zelf zing met mijn koor. Nou heb ik al meerdere pogingen gedaan om het te downloaden, maar elke keer krijg ik weliswaar hetzelfde nummer, maar niet hetgene wat wij met ons koor zingen! Wat ik gedownload heb is Kyrie Eleison uit het Requiem in d mineur. Maar dat is dus niet wat wij zingen. Hoe kan dat nou?
     
  2. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    SatouSei,

    De oplossing is naar de muziekbibliotheek te gaan en daar eens rond te neuzen, als dat niet lukt kun je b.v. met limewire eens kijken of je wat kunt vinden.

    Kyrie Eleison staat gewoon op internet, o.a. bij Rapideshare maar ik zou gewoon naar de muziekbibliotheek gaan en voor een of twee euro de CD huren.

    Wil je de CD kopiëren/rippen dan gaat dat super makkelijk met Audiograbber. Deze is gratis te downloaden. http://www.audiograbber.nl/
    Dan heb je in ieder geval wel een MP3 die helemaal compleet is.

    Remi
     
  3. SatouSei

    SatouSei

    Lid geworden:
    1 mrt 2007
    Berichten:
    2
    Maar is er ook iemand die toevallig weet of er uberhaupt verschillende versies van Morzart's Kyrie Eleison zijn, en zo ja, wat dat verschil dan is?
     
  4. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Er is natuurlijk maar een versie van het door Mozart gecomponeerde Kyrie E. er zijn echter honderden zo niet duizenden uitvoeringen.
    Vandaar mijn advies naar de bieb te gaan.

    Remi
     
  5. Violino

    Violino Annemieke

    Lid geworden:
    28 dec 2007
    Berichten:
    121
    Het Kyrie is in feite een onderdeel van de latijnse mis (samen met het Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei en Ite Missa Est) het is een deel van het ordinarium. Het ordinarium is een vaste reeks gezangen die wordt uitgevoerd tijdens de mis. Het Kyrie komt uit het Gregoriaans (reeks kerkgezangen die onder paus Gregorius I werden verzameld/gebundeld) Onder Gregorius was het, dat er een gestandaardiseerde versie van de mis kwam waarin alle gezangen hun eigen plaats hadden.

    Zoals je misschien weet werd een mis vroeger vaak gezongen. Het vormt het begin van een gebed en wordt vaak in wisselzang uitgevoerd. (ook wel responsoriaal gezang) De voorganger zingt voor en het koor of de goegemeente zingt na. Kyrie Eleison betekend zoveel als "Heer, ontferm u over ons".

    Omdat er veel componisten zijn die een of meerdere missen hebben geschreven, bestaan er dus voor het Kyrie vele, vele melodien. Vandaar de verschillen ;)

    hartelijke groet,

    Annemieke
     

Deel Deze Pagina