Mijn Marktplaatsviool heeft een mooi etiket, maar dat zegt niet veel begrijp ik. Is het zo dat er uiteindelijk niet echt te zeggen valt of deze viool nu echt door Rambaux gemaakt is of dat iemand anders er een fraai etiket in plakte? De vioolbouwer zei dat hij nooit echt kon zijn omdat ik er niet veel voor betaald heb... Maar het is zeker geen slechte viool.
Dat je niet veel voor iets betaald wil nog niet zeggen dat het geen waarde heeft. Maar het lijkt me dat een vioolbouwer toch wel kan zien of het een waardeloos instrument is of niet. Vanaf deze fotootjes is er moeilijk iets van te zeggen, alleen dat de viool wel een schoonmaakbeurtje kan gebruiken.
Ik sprak alleen de assistent van de vioolbouwer, die zei wel dat ik er een goede koop aan had gedaan maar tegelijkertijd dat het dus niet echt kon zijn, op basis van de prijs die ik er voor betaald had. De verkoper had zich echter niet werkelijk in de oorsprong verdiept. Ik weet dat er een hoop valse etiketten zijn, tja wie zal zeggen wie deze viool gemaakt heeft... Je vindt ze wel terug op internet, maar allemaal als 'labeled as...' Maakt allemaal niet uit hoor, hij klinkt heel mooi! (als een ander er op speelt dan hè ) Ik heb hem opnieuw laten besnaren en een snarenhouder met fijnstemmers op laten zetten, want dat stemmen met stemsleutels is echt moeilijk. Nu las ik op dit forum over Viol, ik denk dat ik dat maar ga aanschaffen om de boel een beetje op te poetsen. Hij is inderdaad erg vies, en je kunt daaraan ook zien dat de kam een hele wereldreis heeft gemaakt over de viool voordat hij gisteren weer op de juiste plek terecht kwam!
Het zou fijn zijn als je wat goede fotootjes zou sturen van de achterkant van de Krul, en ook van de Hoeken van de zijkanten.
Dat het stemmen met de sleutels niet lukt komt denk ik ook omdat de oude stemsleutels er nog inzitten. Je hebt nu wel een moderne snarenhouder met vier fijnstemmers maar waarschijnlijk geen goed lopende stemsleutels. Die uitstekende punten zien er ook niet uit. Heeft de vioolbouwer daar niets over gezegd of aan willen doen?
Nee, niets over die sleutels gehoord... Wat stom, ze hebben immers nieuwe snaren opgezet dus die sleutels er helemaal uit gehad neem ik aan? Dus eigenlijk zou ik terug moeten daarvoor, nu ja dan zoek ik eerst wel naar een vioolbouwer die er wat meer zin in heeft... Hierbij nog wat plaatjes voor Tobias:
Ik begin ook benieuwd te worden welke reacties hier zullen volgen. Op dit forum zijn nog meer kenners en bouwers actief; wie weet is er op basis van de foto's toch nog meer te zeggen?
Bedankt Chrish, nu moet ik blijkbaar toch gewoon doorwerken tot mijn pensioen... Maar ik ben er nog net zo blij mee hoor, hij klinkt mooi en heeft vast al een en ander meegemaakt zo te zien. Daar hou ik van!
Het is gewoon een mooie doorleefde viool, echt een viool om van te gaan houden. Het voordeel dat hij niet heel duur is, dat is dat je hem niet behoeft te verzekeren, en dat je hem ook fijn zelf kunt houden zonder je portemonnee tekort te doen, ga er maar lekker van genieten.
Het doet mij denken aan het verhaal van Gavriel Lipkind. Op zoek naar een hoogwaardig instrument was hij bij de vioolbouwer. Terwijl zij bezig waren zag Gavriel in de hoek een cello staan en vroeg: 'en die cello, wat is dat?'. Vioolbouwer gaf aan dat deze geen geschikte voor hem zou zijn, niet bijzonder. Gavriel is de cello toch gaan bekijken en bespelen. Nu zijn al zijn optredens en CD's met deze cello en hij bleek ook nog uit de 18e eeuw. @Nejlika , de tijd zal het leren; misschien hoef je geheel niet meer te sparen als de klank voor jou bijzonder blijft.
Probeer in ieder geval de kam met duimen en wijsvingers zó rechtop te zetten dat de kant van de kam die naar het staartstuk wijst (staartstuk=waar je snaren aan vast zitten) loodrecht op het bovenblad staat. Anders trekt je kam krom.
Ja, heb je goed gezien Liuwe! Het lijkt wel alsof die kam al is krom getrokken. De voetjes lijken aan te sluiten, dat wel, maar hij staat wel scheef.
Bedankt voor de tip! Ik heb niet opgelet of hij recht stond toen hij bij de vioolbouwer vandaan kwam (dat moet haast wel) maar inderdaad staat hij nu alweer krom. Ik moet moet hem nog flink bij stemmen dus dat zal de oorzaak zijn.Hij (zij?) zakte meer dan een halve toon dus toch maar het grove werk met de stemsleutels gestemd. k zal eens kijken of ik hem recht durf te zetten, en anders mag de juf het proberen volgende week...
Als je hem recht zet eerst de snaren ontspannen. Voordat je de snaren dan gaat stemmen, is het verstandig de kam iets schuin achterover te zetten, dus naar de snarenhouder toe. Bij het aanspannen van de snaren, komt de kam dan vanzelf recht te staan. Mocht de kam als de viool gestemd is toch nog iets voorover staan dan kan je het best de snaren iets ontspannen met de sleutels, en op goede stemming brengen met de fijnstemmers.
Dat lijkt me de verkeerde methode. NIET eerst de snaren ontspannen, anders krijg je die kam nooit recht! Ook niet beginnen met een scheef staande kam, dan druk je een kant van het kamvoetje in de lak en krijg je beschadigingen.
Volgens mij moet je zorgen dat snaren een beetje over de kam kunnen glijden, beetje grafiet/potlood of evt. beetje droge zeep in de kam-groeven. Dan is de kam veel gemakkelijker recht te zetten en bij het stemmen trekt ie niet mee. Kam recht zetten, fijnstemmers zonodig wat terugdraaien, stemmen met de knoppen, dan fijnstemmen. Nog een keer controleren of de kam recht staat. Bij het rechtzetten van de kam moet de achterkant van de kam een rechte hoek maken met het bovenblad.