Wil (de echte) Oliver Strobel opstaan?

Discussie in 'Beroemde solisten' gestart door Elman, 6 nov 2017.

  1. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Als circa 14 jarige kreeg ik van mijn moeder spontaan een cassettebandje ‘The best of Bach’ cadeau en mijn broer kreeg ‘The best of Mozart’. Gekocht op de wekelijkse zaterdagmarkt waar o.a. een kraam stond met muziek. Ik vond de muziek mooi maar niet dat er direct een vonk oversprong. Het bandje van Mozart vond ik eigenlijk mooier. Met name het vioolconcert wat er op stond (eerste deel vioolconcert no 4). Prachtig gespeeld met een prachtige toon. Onbekend door wie want er stonden geen artiestennamen op het bandje. Deze fantastische violist(e) zou voor mij altijd anoniem blijven.

    Enfin, een paar jaar later sloeg de vonk voor klassieke muziek alsnog over. Toen ik vervolgens als 16-jarige een klasgenote viool hoorde spelen tijdens het vak muziek wist ik het zeker: ik wil ook viool spelen. Een jaar zeuren (mn moeder kon dr oren niet geloven gezien het verplichte blokfluitdrama op de lagere school) en toen als 17-jarige begonnen. Als ik vioolconcert no. 4 van Mozart hoorde in die jaren daarna moest ik vaak nog aan dat cassettebandje denken en dat die uitvoering toch mn favoriet is vanwege het warme, donkere geluid. Een dik jaar geleden kwam ik een cd tegen bij de kringloop ‘The best of Mozart’, dezelfde voorkant als het cassettebandje en ja hoor, dezelfde muziek! Zo blij als een kind natuurlijk. Vioolconcert no 4 beluisterd en ja; inderdaad prachtige warme, ronde volle toon. Nog steeds een mooie uitvoering ondanks dat ik inmiddels de complete Mozart met Grumiaux, Josef Suk en Kavakos in huis heb.

    [​IMG]

    Laat er nou op die cd bijstaan wie de artiesten zijn! (https://www.discogs.com/Various-Wolfgang-Amadeus-Mozart-The-Best-Of-Mozart/release/7081511) Alleen zegt dat natuurlijk niks want op de meeste van die goedkope (Kruidvat) cd’s met klassieke muziek stonden niet bestaande musici en orkesten, vaak namen die lijken op wel bestaande musici. Het zou gaan om Camarata Labacensis o.l.v. Eugen Duvier met Oliver Strobel viool. Google leert al snel dat zowel dirigent als violist niet bestaan. Dit gezien het feit dat ik niks informatiefs over ze kan vinden. Alsnog een anonieme violist van Mozart 4 dus.

    Er was echter bij die niet bestaande musici een dirigent die heel veel voorkwam herinner ik mij (want toen ik klassiek had ontdekt liep dat parallel met de jaren dat Kruidvat als die boxen met klassieke muziek uitgaf). Graven in mijn geheugen: Alberto Lizzio. Daar ooit wat over gelezen herinnerde ik mij op internet. Voila: https://en.wikipedia.org/wiki/Alberto_Lizzio

    Eén van de echte dirigenten achter die Lizzio is dus Alfred Scholz, hij was degenen die achter al die illegale uitgaven zat. Grappig, want die Alfred Scholz komt dus ook op die cd voor met ‘The best of Mozart’. Die naam is dus wel echt. Dan is hij waarschijnlijk niet de dirigent geweest van het vioolconcert anders had hij daar zijn echte naam ook wel aan kunnen verbinden. Google leert mij dat Scholz werkt met o.a. Susanne Lautenbacher (een favoriet van me. Beluister haar!). De onder diverse artiestennamen uitgebrachte Vier Jaargetijden van Vivaldi blijkt meestal de Lautenbacher uitvoering te zijn. Een nepnaam waar Scholz mee werkte is de violist Alexander Permovalsky. Mozart 4 is o.a. uitgebracht met zijn naam ipv Oliver Strobel. Al met al weet ik nog steeds niet wie nou de echte Strobel is. Het zou Lautenbacher kunnen zijn maar als ik haar Mozart beluister (kan alleen no 4 niet vinden!!!!! Grrrr) dan komt de toon niet overeen met de Strobel uitvoering. Dus het is niet Lautenbacher. Er moet dus toch nog een andere naam achter die Strobel zitten. Of is die Strobel wel echt want een beetje google leert mij dat de pianist Leonard Hokanson en dirigent Kurt Redel wel echt hebben bestaan. Waarom dan allen bij track 7 niet bestaande namen gebruiken? Bovendien kan ik op eerder geplaatste link klikken op het orkest en dat heeft dus echt bestaan.

    Wie o wie is Oliver Strobel? Heeft hij echt bestaan? Zo ja, wie was hij. Iig mijn voorbeeld wat betreft toon.Ik ga nog even zoeken. O.a. kijken of Alfred Scholz zelf vioolconcert no 4 heeft opgenomen en zo ja met welke violist of dat één van die andere dirigenten achter de naam Alberto Lizzio het vioolconcert heeft opgenomen.
     
    Laatst bewerkt: 6 nov 2017
  2. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Aanvulling:
    • Concerto For Violin And Orchestra No. 4 In D Major K.218 - AllegroComposed By – Wolfgang Amadeus Mozart Conductor – Alfred Scholz Orchestra – Mozart Festival Orchestra Violin – Dalibor Brazda* Dalibor Brazda heeft echt geleefd maar was componist /arrangeur en geen violist maar fagottist van huis uit. Dus ook een fake violist
    • Vioolconcert no 4 Mozart Festival Orchestra, Alberto Lizzio, Dalibor Lottis.Ook allemaal nepnamen leert google.
    • Nog een bruikbare aanwijzing: Scholz gebruikte opnamen van zijn South German Philharmonic en verkocht die opname met nepnamen. Ik zit te zoeken op opnamen van vioolconcert no 4 met de South German Philharmonic. Orkest is echter ook bekend onder de namen SWR Baden-Baden Freiburg Symphony Orchestra en Sinfonieorchester des Südwestrundfunks. Om het makkelijker te maken zeg maar.... Kom een opname tegen met Grumiaux olv Ernest Bour met dat orkest. Beluisterd: nee, toon is te dun.

    Verder zoeken dan maar.
     
    Laatst bewerkt: 7 nov 2017
  3. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Pffff... van de ene verwijzing van dirigent, orkest kom je in de ander. Niet uit te komen, meeste opnamen zijn het overduidelijk niet.


    Dus Spotify aangezet en 'Mozart 218' ingetypt. Wanneer het de bedoelde opname overduidelijk niet is: volgende. Wel leuk om zo te luisteren. Soms vind ik iets niet mooi (blijkt het Heifetz te zijn...), andere keren juist wel (bleek Zukerman/Barenboim te zijn). Zocht vooral naar jaren 60-80 opnamen uit Oostblok, grootste kans dat de opname namelijk uit die hoek komt.

    Kwam in Spotify opname van label Hungaroton voorbij met o.a. vioolconcert nr 4 door ene Denes Kovacs. Beluisterd: voor 99% zeker dat dit de uitvoering is die ook op mijn cassettebandje staat (vanavond thuis maar eens vergelijken). Mooi is de uitvoering iig.

    [​IMG]

    Mag ik u Denes Kovacs voorstellen, de Hongaarse Theo Olof :)

    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 6 nov 2017
    Marcelita en Cellolina vinden dit leuk.
  4. Cellolina

    Cellolina

    Lid geworden:
    20 jan 2015
    Berichten:
    96
    Wat een fantastische zoektocht. Ik heb je relaas met veel plezier gelezen. :)
    Gelukkig ook resultaat van al dat speurwerk...of toch niet? (hoe denk je er vandaag over?) En hoera voor Spotify.

    Gek, die nepnamen. Nooit bij stilgestaan. En erg eigenlijk ook.
     
  5. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.542
  6. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    705
    Mooi: ook op die cd de beroemde dirigent Alberto Lizzio. De echte violist in die opname is wellicht ook Kovacs of wellicht Susanne Lautenbacher

    Gisteravond de Mozart cd en de uitvoering van Kovacs via Spotify tegelijk aangezet. Bleef keurig synchroon, dus dezelfde opname. Maar dat was me vooraf eigenlijk al 100% duidelijk geworden. Mn vrouw zei: zet maar uit want je kunt overduidelijk horen dat het dezelfde violist is. Dénes Kovács, de violist van mijn jeugd. Hij heeft veel opnamen gemaakt waarvan er diverse via Spotify te beluisteren zijn (de opname van mozart 3 en 5 is helaas niet zo interessant vanwege mindere opnamekwaliteit). Op Youtube zijn diverse opnamen van hem geplaatst. Eén met bewegend beeld waarbij hij Bach speelt. Hier de betreffende opname van vioolconcert nr 4.



    Overigens bespeelde Denes Kovacs een Guarner del Gesu uit 1742. Deze viool is eigendom van de Hongaarse staat en is na de dood van Kovacs uitgeleend aan Barnabas Kelemen.

    [​IMG]

    Die piraatuitgaven van klassiek dat was wat. In de jaren 90 begon Kruidvat met klassieke muziek te verkopen. Dat begon dus met allemaal cd's van bekende werken zoals de Beethoven symfonieën, Watermuziek van Handel, box met vioolconcerten, box met pianoconcerten etc, etc, Zo kon ik voor een appel en een ei klassieke muziek ontdekken. Want ja, youtube, muziek downloaden, het was er allemaal nog niet. Inmiddels zijn deze uitgaven bij mij allemaal de deur uit (kringlopen liggen er vol mee). Later ging men oudere opnamen (jaren 60/70) met bekende artiesten uitgeven, nog weer later werden zelf opnamen gemaakt zoals bijv. deels de complete Bach editie.
     
    Laatst bewerkt: 7 nov 2017
    Marcelita vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina