Duettenboek

Discussie in 'Musicologie' gestart door danielle1990, 11 dec 2009.

  1. danielle1990

    danielle1990

    Lid geworden:
    6 apr 2008
    Berichten:
    28
    Wie weet er mooi duettenboek om samen met je leraar te spelen?
    Niveau is ongeveer gemiddeld. Ik heb de 1e en 3e positie goed onder de knie.
    Alvast bedankt!
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Ik heb vroeger de onderstaande duo’s gespeeld (Mijn broer speelde ook viool). Dit is maar een greep, er zijn nog veel meer duo’s te krijgen.

    Mazas: zijn er een hele serie van. Eenvoudig tot pittig.
    Pleyel: zijn ook meerdere van, maar: "6 duos opus 24" vind ik een van de mooiere
    Kaliwoda (Jan Václav Kalivoda 1801-1866): prachtig (weet zo het opusnummer niet)
    Mozart: 12 leichte Duos K.V. 487
    Telemann: sech kanonische Sonaten (is in canonvorm gecomponeerd, heel bijzonder om eens te doen en.... beide partijen zijn even moeilijk!)

    Frits
     
  3. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Je zou eens kunnen kijken naar de volgende duo's.

    C. Ph. Telemann:
    Drei Duette für 2 Melodie Instrumente

    F. Mazas:
    12 Duos op. 38 II (6-12)
    Duos op. 61

    Ch. Dancla:
    Trois Duos op. 32
    Trois Duos op. 60

    B. Bartók:
    44 Duos: I (1-25)
    44 Duos: II (26-44) (ook in eerste positie speelbaar)

    P. Bormann:
    Violinduette der Frühklassik I-II
     
  4. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    769
    Ik ben nu zelf bezig met:

    Beriot 12 kleine leichte duette op 87
    Gebauer Op 10
     
  5. danielle1990

    danielle1990

    Lid geworden:
    6 apr 2008
    Berichten:
    28
    Bedankt voor jullie reacties! :)
    Ik ga even via youtube kijken wat voor duo's het allemaal zijn, en misschien dat ik diegene die me wel aanspreken ga kopen :)
    Ook Franz bedankt voor de duo's via het mailtje ;)
     
  6. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    704
    Gisteravond werd ik een beetje depri. Vioolspelen weer aan het oppakken en overal mn oude vioolboeken aan het opsnorren. Kwam o.a. duetten van Mazas tegen. Speelde ik destijds na paar jaar vioolles, ik kan me alleen nog herinneren dat ik het niet echt leuke muziek vond. Ik speel het nu en klinkt prima. Wat als ik sinds die tijd gewoon altijd was blijven lessen/spelen.... :oops:

     
  7. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Hoe herkenbaar!
    Het leven bestaat uit meer dan alleen musiceren; waarschijnlijk waren er toch andere dingen waar je je prioriteit aan hebt gegeven en waar je (levens)wijzer van bent geworden.
    Verder is discipline natuurlijk ook gewoon een menselijk 'dingetje'.

    Ik heb met een violiste weleens uit een eenvoudiger duettenboek van Mazas stukjes gespeeld. Ik octaveerde mijn partij toen naar beneden. Had wel een grappig effect, maar ik snapte wel dat Mazas zoiets niet voor ogen had.
     
  8. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    704
    Sja, ik filosofeerde ook dat ik wat viool betreft e.e.a. opnieuw zou willen doen met de levenswijsheid van nu. Ik ben destijds overgestapt op altviool omdat de e-snaar mij enorm begon tegen te staan. Mede door positiespel.

    Nu denk ik: daar heb je diverse dempers voor die het oefenen vele malen dragelijker gemaakt zouden hebben (inmiddels geen last meer van die hoge noten - puberprobleempje denk ik). Jammer dat ik dat (goedkope) advies destijds niet kreeg. Overgang naar altviool verlies je toch tijd mee (overschakelen ), je speelt veel minder makkelijk even mee i.v.m. die vermaledijde alt-sleutel.
    Daarnaast gaf ik destijds geld uit aan alles en nog wat: nu achteraf denk ik; waarom spaarde ik niet door voor een betere viool? Dat was wellicht ook beter advies geweest dan altviool. Of: huur een betere viool als probeersel.

    Met internet ben je tegenwoordig een stuk wijzer dan ik als beginneling in de jaren 90 zonder internet.
     
    Marcelita en Deanone vinden dit leuk.
  9. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Ja, met de mogelijkheden van nu waren keuzes in het verleden nogal eens anders genomen.
    Soms zou je gewoon even de klok willen terugdraaien (alleen niet de mogelijkheden van nu, alhoewel...)

    De mogelijkheden van nu maken ook wel dat veel jongeren veel tijd kwijt zijn aan hun smartphone en daar hadden de generaties ervoor geen last van.:) Die hadden echt meer tijd over, maar die deden er weer wat anders mee en achteraf kijk je daar met een volwassen blik op terug.

    Maar wat betreft die alt-sleutel: bestaat er dan geen boek voor violisten die vooral gericht is op het thuisraken op de altviool? Voor cellisten is er wel aanbod aan lesmateriaal specifiek om de tenorsleutel te automatiseren. Dat gaat mooi per toonladder. Je ziet dan de noten in de vertrouwde sleutel en daar pal onder hetzelfde in de tenorsleutel. En dan krijg je een oefening en daarna een muziekstuk in de te leren sleutel. Het kost wel even tijd 'het' in je hoofd te programmeren en mocht je zoiets als dyslectie hebben, dan wordt het weer iets lastiger.

    Maar voor lekker bij de piano spelen is een viool misschien ook wel gunstiger, want ik denk dat er ook minder gecomponeerd is voor specifiek altviool-piano. Je hebt nu meer keuze.
     
  10. Elman

    Elman ♫ ♪

    Lid geworden:
    4 sep 2007
    Berichten:
    704
    Wat betreft die altsleutel. Toen ik destijds overstapte was er natuurlijk een speciaal boek om te leren over te stappen van viool naar altsleutel. Dat gaat verder ook prima. Alleen moet je het niet door elkaar gaan spelen. Wanneer ik even een vioolstuk van blad heb gespeeld en ga daarna altstuk spelen van blad dan raak ik absoluut in de war.

    Nadeel van alt is meer dat je niet even je instrument kunt pakken en meespelen omdat je betreffende stuk eerst moet omzetten naar altsleutel. Viool pak ik er zo bij als m'n vrouw piano aan het spelen is met m'n dochtertje (dwarsfluit).
     
  11. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Ja, dat begrijp ik. Maar er kan natuurlijk een moment komen waarop je de in g-sleutel genoteerde stukken op een andere manier gaat lezen, dus meer dat je het nootbeeld gelijk aan de klank koppelt en die klank op je alt weet te vinden.

    Ik moest in het begin ook aan de f-sleutel wennen, en dat terwijl ik dus al heel lang piano speelde. Het was nu het probleem dat ik melodieën in de f-sleutel ging spelen en dan raak je in het begin ook de weg kwijt. Nu kan ik vrij moeiteloos schakelen tussen de sleutels en ontdekte dat ik dat deed doordat ik niet de noten benoemde maar weet welke klank erbij hoort.

    Dus misschien toch gewoon doorzetten met die alt. Op gegeven moment weet je zo goed de weg dat de problemen zich vanzelf oplossen.
     
  12. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Dan had je zoals veel andere violisten nu gedacht: "goh wat is die altviool van de buurman toch ook erg mooi. En hij (zij) bespeelt zowel de altviool als de viool. Wat als ik vroeger toch ook al had geleerd om die altvioolsleutel te lezen. Dan zou ik nu ook beide kunnen" en "al die tijd die ik in die viool heb gestoken, en ik klink nog steeds bij lange na niet als Janine Jansen. In die tijd had ik ook heel veel andere dingen kunnen doen met vrienden en met dat geld van die lessen zoveel leuke dingen kunnen kopen"

    ;):):D
     

Deel Deze Pagina