Jacobus Stainer in Absam 1647

Discussie in 'Aangeboden' gestart door Suus Peeters, 8 dec 2007.

  1. Suus Peeters

    Suus Peeters

    Lid geworden:
    8 dec 2007
    Berichten:
    2
    okay, zoals de meest is dit waarschijnlijk een kopie maar dan wel een oude?
    Wie kan mij adviseren wat ermee te doen? Taxatie? Iemand die deze oude viool gaat bespelen? Wat is de reeele marktwaarde? Viool heeft fantastisch geluid volgens zeggen. Graag hoor ik reacties !
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Mijn eerste vraag zou zijn: is de ouderdom bepaald uit het bouwjaar zoals vermeld op het label? Want een label erin plakken met een bepaald bouwjaar is een koud kunstje. Helaas zijn er in het verleden -en nog steeds- heel gemakkelijk vervalsingen te maken. Ook in het antiek maken van hedendaagse instrumenten zijn sommige bouwers heel ver gevorderd. Je moet dan van goeden huize komen om te kunnen onderscheiden, dat het hier gaat om antiek gemaakte lak met alle krasjes en verkleuringen erin aangebracht. Een kunst op zich!

    Ook de karakteristieke vorm van een Stainer laat zich natuurlijk gemakkelijk kopiëren. Karakteristiek zijn de f-gaten en de typische welving van zowel boven- als achterblad.
    Indien er echt aanwijzingen zijn die het vermoeden rechtvaardigen, dat het hier om een authentiek instrument zou gaan, dus een Stainer, dan zou ik toch een gerenommeerd vioolbouwer raadplegen om zekerheid hierover te krijgen.
    Let wel, de kans op een echte Stainer is erg klein. Maar goed, uitgesloten is het niet.


    Frits
     
  3. Suus Peeters

    Suus Peeters

    Lid geworden:
    8 dec 2007
    Berichten:
    2
    Dank voor uw reactie
    okay. de viool is bespeeld door mijn moeder (80) en al vanaf haar 17de in ons bezit. Er is dus niet aan geknoeid de laatste 60 jaar. Maar dat zegt niets. We willen er graag iemand blij mee maken / een bestemming zoals bijv het muziekinstrumentenfonds. In de viool staat een etiket handgeschreven oude stijl (vulpen??) met de volgende tekst:'
    Jacobus Stainer in Absom
    prope oenipontum Ajis ??1647 of
    prope oenipontumt Fis 1647

    De kast etc ziet er nog goed uit. De klank schijnt bijzonder geweldig te zijn. De viool moet opnieuw bespannen en de strijkstok ook.
    Heb wel gegoogeld maar enige waardebepaling is heel lastig. En nou lijkt me dit strijkersforum bij uitstek geschikt voor wat handige tips??
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.354
    Homepage:
    Even zo via het internet bepalen of het hier gaat om een kostbaar instrument is onmogelijk. Een tip die al gegeven is bij het vermoeden van een echte: ga ermee naar een gerenommeerd vioolbouwer om uitsluitsel te geven.

    Wanneer beweerd wordt dat “de klank bijzonder geweldig is” hangt het ervan af wie dit beweert. De verkopende partij zal niet gauw zeggen dat het een slecht klinkend instrument is.
    Aangenomen dat de uitspraak juist is, kan het hier best gaan om een instrument met uitstekende klank maar dat tòch geen Stainer is. Dat is geen ramp, want uiteindelijk bepaalt de klank wat de waarde voor iemand wordt. In de praktijk is gebleken dat mensen niet altijd in staat zijn een goed klinkend hedendaags instrument te onderscheiden van een Stradivarius.

    Een authentieke Jacobus Stainer gebouwd in vermoedelijk 1690, is op 1 november 2004 geveild voor een bedrag van US$ 34.655,=.
    Maar pas op: rekent u zichzelf niet alvast rijk, want de kans is echt heel klein.

    Voor dit forum is het handig en wel aardig, wanneer er een aantal foto’s bij geplaatst zouden zijn. In die zin is dit forum inderdaad de juiste plaatst om meer aan de weet te komen en meningen uit te wisselen.


    Frits
     
  5. peter 43

    peter 43

    Lid geworden:
    8 jun 2008
    Berichten:
    1
    ik ben zelf in bezit van een jacobus stainer met een etiket in jacobus stainer in absam
    prope oenipontum 17..(ik denk 12,met potlood geschreven)
    kan iemand me zeggen of het een copie is of niet,en wat zo een viool dan waard is.
    groetjes peter 43
     
  6. Alexander

    Alexander

    Lid geworden:
    11 mrt 2008
    Berichten:
    470
    Homepage:
    Dit kan je slechts te weten komen via een gerenommeerde vioolbouwer, zoals hier boven al gezegd is. :)
     

Deel Deze Pagina