droogteproblemen..... bevochtiger???

Discussie in 'Overig' gestart door Violino, 29 dec 2007.

  1. Violino

    Violino Annemieke

    Lid geworden:
    28 dec 2007
    Berichten:
    121
    Toen ik vanochtend mijn vioolkist openmaakte, bleek dat deze keer alle (Niet vreemd, zelfs met bakjes aan de verwarming en met een open waterkoker water koken ed, krijgen we de luchtvochtigheid hier in huis al weken lang niet hoger dan 35-40%) sleutels los waren gesprongen en dat de kam plat lag. De stapel ligt niet om, maar ik vermoed dat ze niet meer helemaal op haar plaats staat. Het instrument is van klank veranderd en speelt niet zo fijn meer als ze deed. De E en A snaar spreken moeilijker aan, de balans tussen de snaren is lijkt foetsie....

    Mijn viool is me voor, ik wilde naar Pot en van Dalen gaan omdat de sleutels (meestal maar 1 tegelijkertijd) vaker losspringen. Misschien dat een bevochtiger in de kist m'n viool en mij weer op weg helpt? Heeft er iemand ervaring mee? Of met luchtbevochters voor in huis. Ik wil het probleem wel blijvend kunnen oplossen, dat is vast iets vriendelijker voor mijn viool.

    Helaas is het kerstvakantie en Pot en van Dalen is de hele kerstvakentie gesloten (gelijk hebben ze ;) ) Wie o wie weet er een bouwer die na 1 januari gewoon weer open is. Anders zal ik tot 9 januari moeten wachten om m'n stapelproblemen op te lossen.

    Vriendelijk groet,

    Annemieke

    --die begint te ontdekken dat praten over violen en vioolspelen bijna net zo leuk is als spelen--
     
  2. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.485
    Samsung levert heel fijne luchtbevochtigers, die, aldus is me verteld, d.m.v. ultrasoon geluid een koude waterdamp doen ontstaan die eruit ziet als mist. Deze bevochtigers kunnen in een niet te grote ruimte de luchtvochtigheid op 60% houden. Je kunt de luchtvochtigheid zelf instellen op 40, 50 of 60 %.Dit type luchtbevochtiger is niet duur en heel wat doeltreffender dan die ouderwetse bevochtigers die alleen maar een luchtstroom bliezen door een papieren, vochtig gehouden, filter. Een nadeel is de grijzige aanslag op de meubels, die eruit ziet als stof en dus ook gemakkelijk weg te poetsen is.

    Of het losspringen van de stemsleutels, nota bene alle vier, te maken heeft met de droogte, lijkt me stug: het vriest niet echt, dus zó droog kan het ook niet zijn. Of heeft Friese lucht een andere samenstelling? Als ze vaker losspringen heeft dat vast te maken met de pasvorm; persoonlijk springen ze bij mij nooit los, ik houd ze soepel lopend met zeep!
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.350
    Homepage:
    Annemieke,

    het hangt een beetje af vanuit welke omstandigheid het instrument komt: was dit onder een RH van zo'n 55 - 60% gedurende lange tijd en zit je nu opeens op 30% of nòg lager, dan heb je toch wel te maken met een behoorlijk verschil.

    Feit is dat een drogere lucht de houtvezels doet krimpen. Bij een sleutelkast werkt dat aan twee kanten: zowel het hout van de stemsleutels krimpt alsook het hout van de sleutelkast, waarin zich de gaten bevinden. Het gevolg is dat ook goed passende sleutels wel eens willen losschieten. Krimpen werkt van twee kanten want het gat wordt een heel klein beetje ruimer en de stemsleutel wordt een heel klein beetje smaller (kleiner in diameter) en dat allemaal door krimp.

    Een ander bijkomend probleem kan zijn, dat wanneer de stemsleutels allemaal weer keurig netjes passen bij relatief droge lucht er mogelijk grote krachten gaan ontstaan wanneer die lucht weer vochtig(er) wordt. Dan gaat het natuurlijk niet om een paar procent, maar echt tientallen. Want dan zetten de vezels weer een beetje uit en kunnen er scheuren ontstaan omdat de sleutels er in feite te vast in zitten. In de praktijk valt het gelukkig allemaal wel mee, omdat tussendoor toch wel weer een paar keer gestemd wordt (mag ik hopen) en dan 'zetten' de sleutels zich wel weer.


    V.w.b. de stapel, zou ik je adviseren eerst eens proberen te achterhalen of die wel opnieuw gezet moet worden. Misschien staat die nog precies zoals die stond voordat de stemsleutels losschoten. Kijk eens door het rechter f-gat om te beoordelen of de stapel haaks staat op beide bladen. Als richtpunt kan een ribdeel van het hoekpunt dienen. Om de andere haakse positie in de langsrichting te kunnen beoordelen moet je kijken door het knopgat en daarvoor moeten alle snaren los, zodanig dat het staartstuk inclusief knop verwijderd kan worden. Als dat is gelukt kan met een goede lichtbron door het f-gat worden gezien vanuit het knopgat of hier het een en ander ‘uit het lood’ staat. Ook hier kan als referentie, richtvlak, de krans dienen.

    Een verandering in klank kan ook zijn ontstaan doordat bij het weer opnieuw opspannen van de snaren de kampositie is gewijzigd t.o.v. hoe die vroeger was. Ook is mogelijk dat de kam, en met name de kamvoetjes, niet geheel goed op het bovenblad staat, kam staat scheef! Maximaal contact met het bovenblad is het beste! Indien nodig: recht zetten (eventueel de spanning van de snaren een beetje verminderen, maar bij weer opspannen kan het zelfde zich herhalen). Dan dient het centrum van de kam precies tegenover de inkepingen van de f-gaten te staan.

    Frits
     
  4. Violino

    Violino Annemieke

    Lid geworden:
    28 dec 2007
    Berichten:
    121
    Welnu, ik heb het instrument weer helemaal opnieuw "opgetuigd". De stapel staat idd nog gewoon recht, maar het is blijkbaar lastig om mijn kammetje weer echt op z'n plaats te krijgen. De klankbalans tussen de verschillende snaren klopt weer grotendeels, maar nog niet helemaal. De e-snaar klinkt niet meer stralend als voorheen en op de a-snaar is een gezond forte moeilijk(er) haalbaar. Nou valt me ook op dat de deze snaar niet meer echt op de kam ligt zoals de andere snaren, maar er meer in ligt. De snaar ligt echt in een gleufje. Nou heb ik helemaal nergens verstand van, maar ik vermoed dat daar wel eens de oorzaak van het probleem zou kunnen liggen.... Geen nood, want de ik moet volgende week toch naar Pot en van Dalen. Het duimleertje op mijn stok is stuk en dat speelt niet fijn.

    Mbt de droogte in huis, ik realiseer me nu wel dat die weliswaar erg laag ligt, maar dat die wel altijd stabiel is. In hoeverre kan droogte kwaad voor je instrument? ......... Liuwe, mijn sleutels lopen als ik ze gebruik om te stemmen eigenlijk altijd wel soepel. Ik gebruik meestal mijn sleutels met stemmen en maar weinig mijn fijnstemmers (die gebruikt mijn leraar meestal :p ) Heeft de manier waarop je je snaren op de sleutels draait nog invloed op het wel/niet losspringen van sleutels?

    hartelijke groet en bedankt voor het meedenken,

    Annemieke
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.350
    Homepage:
    Daar is al heel wat over gediscussieerd. Kijk eens bij: http://www.strijkersforum.nl/viewtopic.php?id=317

    Misschien dat je er wat aan hebt? Zo niet dan horen we het wel ;).

    Frits
     
  6. Violino

    Violino Annemieke

    Lid geworden:
    28 dec 2007
    Berichten:
    121
    Dank je wel! Ik ga eens bijlezen.... (goh, kregen jullie zoiets vroeger in op vioolles, dat is er tegenwoordig blijkbaar niet meer gewoon)

    hartelijke groet,

    Annemieke
     
  7. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.350
    Homepage:
    Niet aardige opmerking gewist!
     
  8. Mezzo

    Mezzo

    Lid geworden:
    19 okt 2007
    Berichten:
    23
    Da's niet aardig!

    Nelleke
     
  9. virtando

    virtando

    Lid geworden:
    24 feb 2008
    Berichten:
    13
    Planten helpen altijd het best die zorgen ook voor een stabiele luchtvochtigheid! Daarom staat mn kamer er bijna vol mee! Geloof me!
     

Deel Deze Pagina