Kwartet/Orkest/duo groep zonder klassieke muziek.

Discussie in 'Overig' gestart door Mira, 1 mei 2018.

  1. Mira

    Mira

    Lid geworden:
    14 jun 2016
    Berichten:
    25
    Hallo allemaal,

    Ik heb een beetje het idee dat ik een beetje loop te spelen met een taboe onderwerp.
    Maar de titel zegt het al.
    Kort samen gevat is dat ik niet zo heel verzot ben op klassieke muziek in het algemeen. Ik heb mijn favorieten natuurlijk. Maar toch is het meeste niet iets wat ik zelf graag speel.
    Ik heb twee keer mee gespeeld met een amateur orkest. Mijn lerares raadde mij dit aan. Maar ik vond het helemaal niks. Ik voelde niks bij de muziek die gespeeld moest worden. Ik heb bij mijn lerares al eens een paar non-klassieke stukken meegenomen, maar ik had een beetje het idee dat het niet vriendelijk werd ontvangen.
    Nu zat ik bij mezelf te denken. Ik kan toch niet de enige zijn? Kan ik zelf niet een groepje (of al is het maar één ander individu) bij elkaar trommelen en een kwartet/duo beginnen?
    Maar ik heb het idee dat het idee op zich zelf niet zo welkom is.
    Iemand hier ervaring mee? Ik ken zelf niemand die een instrument bespeelt.
     
    zapling vindt dit leuk.
  2. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Ik heb een paar jaar bij Ravelijn gespeeld.
    Dat is een orkest/groep muzikanten die allerlei wereldmuziek speelt.
    Ze repeteren 1 keer per maand in Utrecht.
    Het zijn echt hele aardige mensen en je wordt snel in de groep opgenomen.
    En ze spelen bepaald geen klassieke muziek:D.

    Misschien kun je contact opnemen met Marcelita die ook op dit forum rond struint. Zij speelt bij Ravelijn.
     
  3. MarjoleinG

    MarjoleinG

    Lid geworden:
    2 aug 2012
    Berichten:
    175
    Wat mij betreft geen taboe-onderwerp, ik heb hetzelfde. Enkele klassieke stukken vind ik wel mooi, maar heel veel niet. Wat voor muziek vind jij wel leuk Mira?
     
    zapling vindt dit leuk.
  4. Snelviooltje

    Snelviooltje

    Lid geworden:
    25 sep 2014
    Berichten:
    170
    Hoi Mira, nee hoor je bent zeker niet alleen of de enige. Het is wel inderdaad ook mijn ervaring dat mensen uit de klassieke orkesten lang niet allemaal open staan voor andere muziek. (net zo goed als mensen uit de popmuziek lang niet allemaal open staan om eens te luisteren naar klassieke muziek)
    Het is alleen net wat minder makkelijk om in contact te komen met groepen die andere muziek spelen dan dat je een orkest vindt. Ik weet niet waar je dan wel van houdt, maar musicalverenigingen zoeken vaak strijkers voor een live orkest. Ook hebben de meeste grote steden wel verschillende 'scenes' voor bijv folk, pop en rockmuziek. Ga naar die muziekcafe's en je hebt zo contact en ontmoet mensen waar je mee kunt spelen. Ook op facebook heb je verschillende groepen voor kamermuziek volgens mij, daar kun je een oproep doen. Ik speel nu net in een gelegenheids-strijkkwartet en er is veel popmuziek voor strijkkwartetten voorhanden (we hebben ondertussen veel te veel haha)

    Over je lessen: ik kan me voorstellen dat je lerares wel wilt dat je alle (klassieke) vaardigheden onder de knie krijgt. Dat is zowel goed van bladmuziek leren lezen als alle viooltechnieken. Dat is zelfs haar 'plicht' als lerares. Maar dat kan net zo goed met ook andere muziek, er is genoeg beschikbaar de laatste jaren. (overigens vind ik het ook niet meer dan normaal dat je tegenwoordig ook improvisatie en andere muziekstijlen leert dan alleen klassiek, vind ikzelf ook een 'plicht' eerlijk gezegd want daar word je als muzikant zoveel beter van. Maar dat is een andere discussie) Als je lerares je echt niet tegemoet wil komen in het spelen van andere muziek dan zou ik snel iemand anders zoeken eerlijk gezegd! Ik heb meerdere goede docenten gehad die daar prima mee uit de voeten konden.

    succes!
     
  5. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.031
    Homepage:
    "Klassiek" is ook maar een etiket dat mogelijk pas in de loop van de tijd op een conglomeraat van muziekstijlen is geplakt. Er zijn vele stijlen, culturen, subculturen, stromingen, genres enz. die allemaal deel uitmaken van het begrip muziek: de een niet beter dan de ander. Basisvaardigheden op een instrument zoals viool of cello worden wel "klassiek" genoemd, feitelijk zijn het meer handigheden om een toon uit een instrument te krijgen. Als je die een beetje beheerst kun je evengoed voor Bach als voor Bulgaarse volksmuziek, U2, H6 of Death Metal kiezen, al hoor ik dat laatste niet veel op viool of alt.
     
  6. Mira

    Mira

    Lid geworden:
    14 jun 2016
    Berichten:
    25
  7. JosHuis

    JosHuis

    Lid geworden:
    5 dec 2015
    Berichten:
    54
    Prachtig wat je van plan bent, Mira (zoals de filmpjes laten horen).
    Ik ben ook jaren bezig geweest met wat niet onder klassiek valt (hoewel ik verzot ben, meer en meer, op barok en eigentijds). Helaas kan ik er geen ensemble bij hebben .... .
     
  8. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.151
    Homepage:
    Leuk van je dat je dit noemt! Inderdaad, ik speel hier nog steeds met veel plezier! Het was ook een fijne tijd met jou daar samen cello te spelen!
    Ik geniet vooral van het spelen van diverse stijlen. Die favorieten van jou klinken mij ook fijn in de oren. Voor mij is het dus niet uitsluitend één bepaalde stijl. Zo kon het ook gebeuren dat ik naast folk, tango's en wereldmuziek (klezmer, latin, oosteuropees en Arabisch) ineens weer behoefte had aan een sonate van Vivaldi! Heerlijk!

    En zo hoort op speciale voorkeuren (of juist niet-voorkeuren) geen taboe te liggen, in ieder geval beleef ik het niet zo. Misschien inderdaad dat in bepaalde kringen ietwat krampachtig wordt gedaan wordt over wat men pas echt muziek vindt (en dan gaat het over klassieke muziek). Ik mis dan het gevoel voor iets van hoe de muziek zich in het algemeen ontwikkelt (over een tijdje is wat nu moderne muziek is, ook klassiek; denk eens aan de revolutionaire stijl van Beethoven in de 18e/19e eeuw waar destijds ook in bepaalde kringen verzet tegen was!).

    Ik oefen voor cello o.a. een etudenboek die mij net zo goed opleidt voor het klassieke werk als voor andere stijlen (Neue Etüden-Sammlung, van Joachim Stuchewsky).

    Maar mocht je eens willen komen meespelen bij Ravelijn, dan ben je van harte welkom! Neem dan contact met mij op via de 'conversatie' en we regelen het verder wel.
     

Deel Deze Pagina