Lady cello

Discussie in 'Cello' gestart door Charlie, 13 jul 2018.

  1. Charlie

    Charlie

    Lid geworden:
    13 jul 2018
    Berichten:
    4
    Hej iedereen, ik ben nieuw op dit forum. Ik ben zo iemand die leest maar nooit schrijft. Het voorbije jaar heb ik hier veel nuttige topics zien verschijnen maar nu werd het tijd om hulp te vragen. Ik speel intussen 2jaar cello, en ik ben begonnen aan mijn zoektocht om een cello te kopen. Op zich zou 4/4 wel kunnen, maar ik heb soms toch moeite met mijn spreiding van mijn vingers. 7/8 is misschien wel een optie, momenteel huur ik een 7/8 voor enkele maanden om te zien of het mij ligt. Nu was ik vorige week bij de vioolbouwer en die vertelde me dat hij ook lady size cellos verkoopt, welke eigenlijk tussenin zit van maat. Dus de klankkast zou 74cm zijn. Heeft iemand hier ervaringen mee?

    Ik vond dat het wel goed in de hand lag en ik had er een goed gevoel bij. Maar ik ben ook nog niet zo heel ervaren dus twijfel ik soms toch nog aan mezelf.
    Dus ik sta open voor suggesties en opmerkingen.
    Alvast bedankt !
     
    Deanone vindt dit leuk.
  2. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    892
    Welkom Charlie!

    Er worden vooral chinese cello's op ebay aangeboden met deze omschrijving "lady cello", merk yitamusic,
    Antonio "Simpson" Guadagnini Cello 1777 Copy, prijs een kleine € 1000 plus verzendkosten. De foto's zien er mooi uit, maar het is natuurlijk de vraag of je de cello van de foto ook thuisgestuurd krijgt.
    Met de meeste
    Chinese cello's is het toch echt een kwestie van naar de vioolbouwer gaan om het instrument grondig te laten aanpassen (nieuwe snaren, kam en kielhoutje lager maken, soms een nieuwe kam, bijna altijd de stapel verzetten, soms een stapel laten maken die wél past....) Er worden ook wel Duitse cello's aangeboden met die omschrijving.
    Omdat de maten van cello's niet erg precies vastliggen is het de vraag of je van een "tussenmaat" tussen 4/4/ en 7/8 kunt spreken. Je zou ook van een kleine 4/4 of grote 7/8 kunnen spreken. 74 cm is inderdaad een tussenmaat als je naar deze tabel kijkt:
    http://www.aitchisoncellos.com/publ...les/technical-articles-about-the-cello/232-2/
    Er wordt ook gezegd dat de maten 1 cm langer or korter kunnen zijn...

    Als je last hebt van een kleine spreiding van je vingers, is de snaarlengte, ook wel mensuur (of 'scale' in het Engels) genoemd, van belang. Een 4/4 is 69,5-70 cm, een 3/4 63-65 cm, en ook de hoogte van de snaren is van belang; als de snaren te hoog staan wordt spreiden moeilijk. Ik merk bij mijn leerlingen dat als ze gespannen zijn, alles kan verkrampen en dus kleiner worden... daarom is op een kleinere cello beginnen, en als je er handigheid in krijgt naar een grotere maat zoeken best een goede optie. Een paar van mijn leerlinges zijn 160 lang, en die spelen veel gemakkelijker en mooier op een 3/4 dan op een volle cello.
     
    zapling, Charlie en Deanone vinden dit leuk.
  3. Charlie

    Charlie

    Lid geworden:
    13 jul 2018
    Berichten:
    4
    Het zijn inderdaad cello’s uit china zei mijn vioolbouwer. Dit gaat allemaal via hem, hij maakt ze volledig in orde en speelklaar. Prijs start vanaf 2200 euro. Ik heb wel een goed gevoel bij de vioolbouwer, mijn docente heeft me ook naar hem gestuurt dus lijkt me wel betrouwbaar.
    Als ik nu een cello koop wil ik daar dus wel een paar jaartjes goed mee zijn, vandaar dat ik de keuze in maat niet simpel vind

    Bedankt voor de snelle reactie, hier ben ik wel wat mee.
     
  4. marloes s

    marloes s |♫♫|♫

    Lid geworden:
    16 mei 2014
    Berichten:
    2.093
    Gewoon bij je vioolbouwer uitproberen.
    Klank lijkt mij minstens net zo belangrijk.
    Zelf speel ik ook op een hele kleine cello.
    De mijne zit tussen en 7/8 en 3/4 in.
    Hij speelde heerlijk en de klank is geweldig.
    Dus als de klank je bevalt, gewoon op proef mee naar huis nemen en lekker uitproberen.
    Succes en ik ben benieuwd wat je gaat doen.
     
    Charlie vindt dit leuk.
  5. Hubertus Bogaers

    Hubertus Bogaers ♫ ♪

    Lid geworden:
    3 nov 2015
    Berichten:
    892
    Nog een belangrijke factor is hoe gemakkelijk het is om de snaar in te drukken; als de snaar relatief hoog ligt, of het een snaar is met een hoge spanning, is dat meer werk, waardoor de spreiding van de vingers ook moeilijker wordt. Een perlon snaar speelt (bv Dominant) meestal veel lichter dan een snaar met een stalen kern (bv Jargar).

    Daarnaast is de lengte van de klankkast (lengte achterblad) ook belangrijk voor speelcomfort. Het maakt veel uit waar de cello tegen de borstkas rust; en de breedte en hoogte van de klankast maken allemaal verschil... het is lastiger om te zeggen waar je op moet letten, het is een kwestie van uitproberen, als het klikt op zicht meenemen, ook door je docent laten beoordelen, en dan een weloverwogen keuze maken. Een goede bouwer die je kunt vertrouwen is zoveel waard!
     
    zapling en Charlie vinden dit leuk.
  6. Charlie

    Charlie

    Lid geworden:
    13 jul 2018
    Berichten:
    4
    Bedankt voor de tips !
    Ik heb wel vertrouwen in deze vioolbouwer. Ik ga deze tips zeker ten harten nemen, waarvoor dank ;)
    Denk dat ik ook gewoon mijn buikgevoel zal volgen en wat zal moeten uitproberen.
    Ik hou jullie zeker nog op de hoogte over hoe mijn zoektocht verloopt :)
     
    marloes s vindt dit leuk.
  7. Charlie

    Charlie

    Lid geworden:
    13 jul 2018
    Berichten:
    4
    Ik heb sinds een paar dagen mijn gloednieuwe cello in huis! Het is de lady size geworden. Hele mooie klank, en vooral heel handelbaar.
    Ik mag nog een paar weken uitproberen maar denk wel dat dat in orde komt want ik ga geen twijfels krijgen denk ik
     
  8. gevoeligesnaar

    gevoeligesnaar Karin

    Lid geworden:
    17 jan 2014
    Berichten:
    738
    Zo'n gevoel is altijd goed; veel plezier met deze cello!
     

Deel Deze Pagina