linkshandig

Discussie in 'Overig' gestart door pflipp, 27 jan 2008.

  1. pflipp

    pflipp

    Lid geworden:
    27 jan 2008
    Berichten:
    11
    Hoi allemaal,

    Ben nieuw hier en nogal een buitenbeentje want euh… ik speel geen strijkinstrument!! :D Heh

    Ik heb een smoes, dan wel: hindernis, waaruit voortvloeit: een enkele vraag, want: ik ben linkshandig.

    Nu weet ik dat de consensus is dat linkshandigen rechtshandig leren spelen. Dat weet ik omdat een google query op "linkshandige viool" wel helemaal VIER hits oplevert, waarvan twee automatisch vertaald uit het Engels zijn en in ééntje het gebrek aan linkshandige violisten slechts zijdelings als argument gebruikt wordt, om aan te geven dat er ook geen linkshandige gitaristen zouden moeten zijn.

    Er zijn wel meerdere pagina's over linkshandig vioolspelen in het Engels. (Mogelijk, naast de uiteraard grotere taalbasis, onder invloed van de folkmuziek, waarbij de concertopstelling en formele traditie van ondergeschikt belang zijn.) Zoals alle goede dingen, komen ook de suggesties op deze pagina's in drieën:

    1.: het loont de moeite niet, hier krijg je alleen maar last van: ga rechtshandig spelen/ doceren
    2.: span een rechtshandig instrument om/ laat het ombouwen
    3.: koop een linkshandig instrument

    Suggestie 1 staat zeker genoteerd. Uiteraard zijn er ook weer tegenargumenten. (In mijn geval: ik speel van nature linkshandig gitaar en heb daar ook mijn motoriek in ontwikkeld, en zou bovendien bij lange niet dezelfde motivatie hebben om iets "tegennatuurlijks" te doen als ik zou hebben om "op mijn manier" te leren spelen.)

    Laten we, teneinde zichzelf herhalende discussies hierover te voorkomen, aannemen dat het afwegen van de voor- en nadelen iets persoonlijks is, en eerst en vooral verder het volledige veld verkennen.

    Suggestie 2 lijkt de voordelige keuze. Ik vraag mij slechts af of het meer/ specialistischer werk is dan bij een gitaar, waar het doorgaans volstaat om de kam links en rechts wat bij te vijlen, en soms dat zelfs niet hoeft. De meeste bronnen suggereren in ieder geval dat de omgedraaide locatie van stapel en basbalk in de praktijk slechts een minimaal effect hebben op geluidskwaliteit, en in ieder geval bij de kleinere strijkinstrumenten het geheel niet doen breken ofzo. Heeft iemand ervaring met het omspannen van een viool, alt of zelfs cello?

    Was suggestie 2 de "voordelige keuze", dan moet 3 volgens Consumentengids-traditie de "beste koop" zijn. Maar ook direct degene met de meeste vragen. Want tsja, waar vind je zoiets? Ik begrijp dat er alleen al in Nederland een goed aantal vioolbouwers zijn. Zijn deze vioolbouwers bereid zoiets te bouwen? En zo ja, betreft het dan nog wel een studieviool, of althans de prijsstelling daarvan? Of is een linkshandige viool per definitie een instrument in de exclusieve prijsklasse, want gemaakt in opdracht? Hoe zit het met bouwers in het buitenland, en de importeurs daarvan?

    Zoals gebruikelijk kun je als linkshandige niet gewoon even een muziekwinkel binnen stappen of bij andere muzikanten langsgaan en flirten met het idee om een snaarinstrument te gaan bespelen: precies de reden waarom ik als linkshandige gitarist praktisch nooit een elektrische gitaar in mijn handen heb gehad. Des te belangrijker is de juiste informatie: weten wat je kunt doen en waar je wél terecht kan. Ik hoop dan ook dat mijn vraag bij kan dragen aan informatie over linkshandig vioolspelen binnen het Nederlands taalgebied. Ikzelf zal in ieder geval een gretige afnemer zijn :) . Of het ooit echt tot spelen komt is een tweede vraag, maar de informatie stel ik zeker op prijs!
     
  2. Violino

    Violino Annemieke

    Lid geworden:
    28 dec 2007
    Berichten:
    121
    Ik zie niet in waarom een linkshandig persoon niet op een "gewone" viool zou kunnen spelen. Wat je doet met vioolspelen is zo anders dan je dagdagelijkse bezigheden en je moet dusdanig een iedere hand/arm zijn eigen nieuw bewegingspatroon aanleren, dat links- of rechtshandig zijn volgens mij heel weinig uitmaakt.

    Echter, dit zeg ik met nog maar weinig jaren op de teller. Waarschijnlijk kunnen de meer ervaren violisten hier een beter antwoord op geven. Maar misschien is dit meer een onderwerp voor in de rubriek spel?

    hartelijke groet,

    Annemieke
     
  3. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.031
    Homepage:
    Wie niet gedwongen is linkshandig te strijken, b.v. door het (deels) ontbreken van vingers aan de linkerhand, kan het best gewoon rechtshandig een strijkinstrument bespelen. Een strijkinstrument naar linkshandig ombouwen is geen sinecure en is niet vergelijkbaar met het ombouwen van een gitaar.
    Een strijkinstrument stelt zowel aan de linkerarm en -hand flinke senso-motorische eisen (wanneer er een bewegingswetenschapper of neuroloog meekijkt mag die me corrigeren!)
    Dat er weinig over te vinden is, komt m.i. doordat het een nogal uitgediscussieerd is; dat linkshandigen in principe gewoon rechtshandig moeten strijken is tot op grote hoogte algemeen aanvaard.
     
  4. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    Voor degene die geïnteressert is in het linkshandig vioolspelen op een niet-omgebouwde viool, is hier de verwijzing naar een andere ‘draad’, uiteraard ook op dit Forum:


    http://www.strijkersforum.nl/viewtopic.php?id=626


    ga om het filmpje te zien naar de aangegeven link in posts #4.



    Frits
     
  5. pflipp

    pflipp

    Lid geworden:
    27 jan 2008
    Berichten:
    11
    Ja, de man met 1 arm, had ik gezien ja :). Gelukkig heb ik er nog 2, dus dat kan wachten…

    Evengoed ben ik toch geïnteresseerd naar wat de opties zijn als je toch zo gek bent om links te willen spelen. Dat het misschien überhaupt geen goed idee is, is geheel duidelijk.

    Ik probeer echter zo goed mogelijk de discussie van "wel of niet" te scheiden van het "hoe dan wel". Ik ben gewoon benieuwd of er mensen zijn die ervaring hebben met het ombouwen, dan wel linkshandig kopen of importeren, of die een suggestie kunnen doen van hoe zoiets dan in de praktijk te werk zou kunnen gaan.

    De redenen waarom je zoiets gewoon zou moeten láten, zijn op zich ook wel interessant, maar die informatie is in het Engels uitgebreid te vinden. Wat je zou moeten doen als je tóch zo gek bent en je woont in Nederland, dat is niet te vinden. (Let wel: ik heb hierin nog geen enkel besluit genomen, ben alleen benieuwd naar de mogelijkheden.)
     
  6. Violino

    Violino Annemieke

    Lid geworden:
    28 dec 2007
    Berichten:
    121
    Ik denk dat over "hoe dan wel" niet veel te vinden/vertellen valt, simpelweg omdat linkshandig zijn voor pakweg het leeuwendeel van de strijkers niet zo'n issue is.

    hartelijke groet,

    Annemieke
     
  7. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    Neen, niet de man met één arm!! :/


    Wanneer mijn laatste post goed gelezen wordt, gaat het juist om een twee-armige violist, die 'gewoon' viool speelt, maar dan linkshandig gestreken.

    Dus: toch nog maar een keertje goed doorlezen en dan de juiste YouTube-clip openen? Voor het gemak (om te voorkomen dat het wéér misgaat :)) zal ik de directe link maar even geven:

    http://nl.youtube.com/watch?v=xt8ksq4LQss

    Dan is er een gerede kans dat het nu goed gaat.


    Frits
     
  8. Violino

    Violino Annemieke

    Lid geworden:
    28 dec 2007
    Berichten:
    121
    Dat die man kan strijken met zo weinig haar op z'n stokkie....!

    hartelijke groet,

    Annemieke
     
  9. pflipp

    pflipp

    Lid geworden:
    27 jan 2008
    Berichten:
    11
    Oh ja, nu zie ik het inderdaad! Bevestigt mijn vermoeden weer een beetje dat als het ergens op zijn eigen manier gaat, dat het dan in de folk-hoek is. Is ook wel gaaf zo. Het probleem van de kinsteun heeft-ie gewoon omzeild door er geen te hebben.

    Necessity is the mother of invention. Zo spande Jimi Hendrix zijn Fender al om, wat op zich belachelijk is om juist met een Stratocaster te doen, aangezien de body normaal gesproken ruwweg is gevormd naar het lichaam van de bespeler. Tegenwoordig worden er zelfs speciale lefty Fenders uitgegeven voor rechtshandige Hendrix-fans, heel bizar allemaal. Dick Dale nam de moeite niet om de boel om te spannen en sloeg gewoon de bassnaar als onderste aan, wat leidde tot zijn karakteristieke surfmuziek-geluid.

    Ik kan me dan ook goed voorstellen dat er meer zijn zoals de man uit het filmpje, die het instrument gewoon in de andere hand neemt. Maar make no mistake, er zijn ook meerdere volledige lefties hoor. Zie bijvoorbeeld dit boekske, of, hehe, deze knutselaar. Maar ze zijn ook te koop (mét kinsteun) en er zijn ook mensen die ze omzetten. Alleen is dat allemaal buitenland.

    Mogelijk zou een ondernemende geest al veel voor elkaar kunnen krijgen door bij een muziekwinkel of bouwer aan de bel te trekken, maar dan moet je eigenlijk al heel serieus zeker weten wat je wilt denk ik.
     
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    Wel, als ik het zo doorlees dan zijn er die er geen enkel probleem mee hebben de hele zaak om te zetten. Een beetje de kam aanpassen en klaar is Kees. Dan zijn het wel fiddlers en geen violisten, want die zouden dat denk ik niet zo maar doen.

    Ik vind een viool in spiegelbeeld –zoals de firma Gliga ze aanbiedt- dan een betere optie, hoewel die nagenoeg alles ‘bouwt’ als het maar verkoopt! Hier is ook de krul mèt stemsleutels plus kinstuk gespiegeld en da’s heel wat consequenter dan het fiddle-concept.


    Frits
     
  11. pflipp

    pflipp

    Lid geworden:
    27 jan 2008
    Berichten:
    11
    Hmm, en dan worden dit soort topics vervolgens interessant, me dunkt.
     
  12. Lise

    Lise

    Lid geworden:
    17 okt 2007
    Berichten:
    236
    In mijn beleving is een strijkinstrument niet links- of rechtshandig, maar 'tweehandig'. Zoals hierboven al is aangegeven is de strijkarm net zo belangrijk en vereist die ook heel wat van je motoriek.

    Daar komt nog bij dat het heel ingewikkeld wordt als je met andere strijkers gaat samenspelen en je bent de enige die op een zgn. linkshandig instrument speelt. Je opstreek gaat dan precies de andere kant op als die van de andere strijkers. Het argument van de esthetica speelt dan een rol ('Het is toch geen gezicht als de stokken niet dezelfde kant op bewegen!'), maar daarover kan je van mening verschillen. Het is ook gewoon niet praktisch omdat je regelmatig in stokgevechten terecht zult komen. Je kan dan wel al jouw streken omdraaien, maar er is een reden waarom veel streken op een bepaalde manier worden genoteerd aangezien een op- of afstreek ook de klank bepaalt of voortkomt uit de interpretatie van een stuk.

    Maar misschien ben je helemaal niet van plan om met andere strijkers te gaan musiceren. Dan is dit allemaal niet van belang. Van Charlie Chaplin is overigens bekend dat hij op 'linkshandige' cello en viool speelde (http://www.wimmercello.com/charlie.html).
     
  13. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    In orkestverband zie ik ook geen mogelijkheden, tenzij je een orkest opricht van linkshandige strijkers! :) Zijn die er trouwens?

    Het enige wat dan nog overblijft is een solocarrière, maar of je dan binnen de reguliere symfonieorkesten aan de bak komt betwijfel ik. Want een vioolconcert spelen als solist is toch een serieuze zaak en zo'n optreden als linkshandig solist wordt toch al gauw gezien als een clowneske vertoning. Misschien dat een figuur als Nigel Kennedy een kans maakt?


    Groet,

    Frits
     
  14. Lise

    Lise

    Lid geworden:
    17 okt 2007
    Berichten:
    236
    Met een beetje googelen kwam ik op deze pagina: http://home.tiac.net/~cfiddle/lefthandedbook.html

    Als je per se op een linkshandige viool wil spelen, is dit boek misschien interessante lectuur voor je.
     
  15. nielsblaoe

    nielsblaoe

    Lid geworden:
    8 feb 2008
    Berichten:
    1
    Hoihoi,

    Ik ben zelf hardstikke rechtshandig alleen ik moet gitaar en viool linkshandig spelen omdat ik mijn biceps links niet kan aansturen door een ongeluk. Ikke dus op zoek naar een linkshandige viool.

    En nee, alleen snaren en kam omzetten is totaal niet genoeg - de zangbalk zit aan de foute kant, en de stapel ook niet, en de welving van de toets moet ook andersom zijn. Vooral de zangbalk aan de andere kant zetten blijkt echt nodig te zijn want anders klinkt het voor geen meter, begreep ik van meerdere mensen.

    Ik heb uiteindelijk vier alternatieven gevonden, allemaal voor 100% linkshandige violen. Eentje is een mevrouw hier uit Utrecht die een bestaande (goedkope) viool wilde ombouwen, kosten 700 euro. Een ander alternatief is een vioolbouwer die zegt dat het zinloos is om een bestaande viool om te bouwen, want voor die prijs heb je een nieuwe van een goed Duits merk, tenminste als je ze even vraagt om ze linkshandig te bouwen - dat bleek mogelijk te zijn en de kosten waren of 700 euro of 1500 voor een flink betere variant. Derde optie is via internet een fabriekje in China, voor 300 euro, en de vierde is een el cheapo via internet voor 50 euro.

    Die laatste optie werkte niet, die wilden alleen in Amerika leveren. De optie in China heb ik gekozen, en daar kwam een super mooie viool van terug. Ik heb hem nu laten bespelen door een aantal vrienden, en die zijn er allemaal heel erg over te spreken, een ontzettend mooi ding die echt prima klinkt en zeer goed te bespelen is. De klank is echt heel erg goed. Ik was eigenlijk van plan om na een jaar ofzo met optie twee in zee te gaan, maar nu denk ik erover om deze viool mooi te houden. Ik heb zojuist mijn eerste vioolles gehad, en dat gaat natuurlijk uitstekend, zolang je maar alles (echt alles) in spiegelbeeld leert. Gewoon doen dus!

    Groet,
    Niels
     
  16. pflipp

    pflipp

    Lid geworden:
    27 jan 2008
    Berichten:
    11
    Toch benieuwd naar linkjes en/ of naampjes bij deze opties dan... ?
     
  17. NoName#2

    NoName#2

    Lid geworden:
    23 jun 2008
    Berichten:
    404
    Wil wel een puntje noemen waar mensen die linkshandig een viool bespelen mee zitten... orkestspel!

    Op het moment dat je in een orkest gaat spelen, is het lastig (bijna onmogelijk) om tussen de rechtshandige violisten te zitten. Je zou dus extra ruimte moeten krijgen, want op sommige podia niet mogelijk is. Ook iets voor de overweging...
     
  18. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    Dat "puntje" is al een aantal malen genoemd (postst #12 e.v.) ;)

    Ook het oprichten van een linkshandigen-orkest is al aan de orde geweest! :(


    Frits
     
  19. Ciotog

    Ciotog

    Lid geworden:
    16 apr 2008
    Berichten:
    8
    Ik ben ook een 'lefty', omdat ik door een kleine handicap aan mijn linkerhand niet rechts kan spelen. Bij mij zijn slechts snaren en kam omgedraaid, verder niets. Het klinkt eigenlijk erg goed. Mij werd toen ik deze viool kocht (zo'n 15 jaar geleden) zelfs afgeraden om hem helemaal om te laten bouwen 'omdat je nooit weet wat je er voor terug krijgt en de klank nu goed is'.
    Ik speel voornamelijk folk (een beetje a la Ashley MacIsaac, de fiddler in het filmpje op youtube dat eerder ter sprake kwam in deze discussie). Klassieke leraren wilden mij als kind zelfs geen les geven, vanwege de punten die ook al eerder in deze discussie zijn genoemd. Ik heb daar zelf verder nooit een probleem van gemaakt en ben gewoon mijn eigen weg gegaan en dat bevalt mij uitstekend. Ik ben heel blij dat ik gewoon lekker muziek kan maken.
    Ik ben echter ook wel erg benieuwd naar de link naar de site van linkshandige violen uit China! Ook naar het goede Duitse merk ben ik wel nieuwsgierig. Zou iemand die links kunnen plaatsen???
     
  20. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    Ciotog schreef:

    ......"Bij mij zijn slechts snaren en kam omgedraaid, verder niets. Het klinkt eigenlijk erg goed. "......


    Hoogst merkwaardig, dat het dan allemaal nog even goed c.q. mooi klinkt!
    De zangbalk zit dus onder de E-snaar terwijl de stapel in de buurt van de G-snaar staat? Wonderbaarlijk dat er dan nog geen scheuren zijn ontstaan!


    Frits
     

Deel Deze Pagina