Overtuigen ouders

Discussie in 'Viool' gestart door Sofía, 15 okt 2018.

  1. Sofía

    Sofía

    Lid geworden:
    15 okt 2018
    Berichten:
    7
    Hallo allemaal,

    Advies gevraagd: Ik ben nieuw hier op het forum en ik ben er zeker van dat ik viool wil spelen. Het enige probleem is; van mijn ouders mag dit niet en een viool kopen en de lessen betalen is echt te duur. Hebben jullie advies over hoe ik mijn ouders kan overtuigen of andere opties om viool te bespelen?

    Alvast bedankt!
     
  2. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Welkom Sofia,

    ik kan uit je reactie niet opmaken of je misschien in België woont of in Nederland. Je woont nog bij je ouders dus als er lessen gevolgd gaan worden moeten zij die betalen. Hier in Nederland zijn subsidiemogelijkheden. Ik geef je hier en hier de sites die meer informatie geven over wat er aan subsidie mogelijk is.
     
  3. gevoeligesnaar

    gevoeligesnaar Karin

    Lid geworden:
    17 jan 2014
    Berichten:
    738
    Welkom Sofia!
    Misschien is het leuk als je iets over jezelf vertelt: hoe oud ben je, inderdaad zoals Frits zegt; woon je in Nederland of België? Waar ongeveer, misschien in of in de buurt van een stad met een conservatorium?
    Waar is je belangstelling voor viool door ontstaan en hoe lang wil je dit al? Heb je al eens muziekles gehad, bijvoorbeeld op een ander instrument?
    Misschien kunnen we je wel wat tips geven!

    O wacht, ik zie in je profiel dat je 13 bent en uit Duiven komt.
    Helaas is er volgens mij geen vakopleiding viool meer in Arnhem, anders zou lesnemen van een conservatoriumstudent een mogelijkheid zijn.

    Dan heeft Duiven natuurlijk een eigen muziekschool.
    Ik weet natuurlijk niets over jullie financiële situatie, maar mocht die beperkt zijn, dan kan gebruik worden worden gemaakt van diverse subsidiemogelijkheden.
    Voor gezinnen in de bijstand is er de Gelrepas waarmee je ongeveer voor de helft van de normale prijs kunt lessen, voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen (maar wat meer dan de bijstand) is er Stichting Leergeld de Liemers en het jeugdcultuurfonds.

    Een viool kopen is sowieso niet (meteen) nodig en zelfs niet verstandig; je kunt het beste een viool huren. Dan kan je rustig één of zelfs enkele jaren ontdekken of vioolspelen wat voor je is, zonder dat je aan hoge aanschafkosten vastzit. Dat is alvast iets wat je aan je ouders kunt voorleggen.

    Mochten je ouders gewoon meer argumenten nodig hebben, dan is het aan jou.
    Allereerst een link die je kan doorgeven waarom het zo goed voor jou is:
    https://www.muziekenmeer-digitaal.nl/ontwikkeling-kinderbrein-met-muziek
    Daarnaast moet je natuurlijk zelf ook wat doen:
    houd vol, niet steeds zeuren maar herhaal van tijd tot tijd je wens en zet die kracht bij door bijv. steeds goed je huiswerk te maken (zodat je aantoont dat je daar de tijd voor hebt) en eens een handje bij te steken (nergens praat je zo goed als tijdens de afwas...). En ik weet niet hoeveel andere hobby's je hebt, maar alles tegelijk kan niet natuurlijk. Dan moet je bereid zijn een keuze te maken.

    Succes en laat je het ons weten?
     
    Laatst bewerkt: 15 okt 2018
    Hennetje en Deanone vinden dit leuk.
  4. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.439
    Wat sommigen ook doen, @Sofía , als het echt niet haalbaar is: een eenvoudiger, goedkopere tussenstap nemen. Spelen op een blokfluit of keyboard om zo de muziek en het noten lezen al wat te kennen.
    Gaandeweg kan duidelijk worden of je ouders overtuigd raken. Of dat je zelf met bijbaantjes een studieviooltje bij elkaar spaart ... enz..
    Overigens: hadden je ouders vroeger iets wat ze heel, heel graag wilden?
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Dat is nou ook wat: wil iemand heel erg graag viool leren spelen, raad jij ze een keyboard of blokfluit aan!
    Nee, een viool moet het wezen! Niets anders!
     
    Hubertus Bogaers vindt dit leuk.
  6. Sofía

    Sofía

    Lid geworden:
    15 okt 2018
    Berichten:
    7
    Het spijt me voor de wat onduidelijke reactie. Ik woon in Duiven (gelderland) en bij ons zijn er (voor zover ik weet) geen financiële problemen. Ik zal wat verder onderzoek doen om te weten of het in mijn situatie ook mogelijk is om subsidie te krijgen.
     
  7. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Sofia,
    Welke argumenten hebben je ouders om je geen vioolles te laten volgen?

    Onze zoon wilde als kind graag op drumles en wij stemden daar niet mee in omdat we niet wisten waar een drumstel neer te zetten en ook voor het geluidsoverlast. Maar die argumenten zijn met viool niet aan de orde.
     
  8. Sofía

    Sofía

    Lid geworden:
    15 okt 2018
    Berichten:
    7
    Het is inderdaad een goed idee dat ik iets over mezelf vertel. Mijn naam is Sofía, ik ben 13 jaar oud en zit in het tweede jaar van Candea College op VWO niveau met de richtingen van gymnasium en technasium. Mijn belangstelling voor muziek is ontstaan toen ik zes jaar was en ik vaak klassieke muziek luisterde. Verder heb ik eigenlijk nooit 'echte' muziekles gehad. Op de basisschool was muziek alleen maar vocaal bedoeld en op het voortgezet onderwijs krijgen we de basis van gitaar, drums, basgitaar en keyboard. Verder ben ik niet volledig onbekend met strijkinstrumenten. Mijn moeder speelt cello, wij hebben daarom thuis een cello staan die ik ook mag gebruiken.

    In Arnhem is er overigens een conservatorium die lessen biedt, maar het is me niet helemaal duidelijk of je ook toegelaten kan worden als je geen ervaring hebt met het spelen van de viool.

    Duiven heeft een eigen muziekschool, waarvan de tarieven zijn:
    Individueel 20 minuten 38 lessen € 439,-
    Individueel 25 minuten 38 lessen € 505,-
    Individueel 30 minuten 38 lessen € 611,-
    2 leerlingen 35 minuten 38 lessen € 404,-
    3 leerlingen 50 minuten 38 lessen € 374,-

    Bij ons zijn er (voor zover ik weet) geen financiële problemen. Ik zou dan ook niet weten of het in mijn geval ook mogelijk is om bijstand te krijgen.

    Om mijn ouders te overtuigen doe ik mijn huiswerk iedere dag en leer ik iedere dag, geen gebruik van games op welke manier dan ook, geen gebruik van sociale media, afwassen, huis schoon maken, niet zeuren:), etc.

    Mijn verdere hobby's die geld kosten zijn: crossfit (dit doe ik met mijn familie) en turnen (deze sport geef ik graag op om dat dit een te competitieve sport is). Meer hobby's die geld kosten geld ik niet.

    Een viool kopen was ik niet van plan, tenzij dit in een land is waar de valuta van het geld anders is (bijv. Rusland. Hier zijn veel bekende en goede merken voor een nog best wel betaalbare prijs).

    Hartstikke bedankt voor het advies!!:)
     
  9. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Een argument om je ouders te overtuigen:
    Een viool/cello duo is prachtig!
    Jullie kunnen mooie duetten samen spelen!
     
  10. Sofía

    Sofía

    Lid geworden:
    15 okt 2018
    Berichten:
    7
    Hallo,
    De tegenargumenten die mijn ouders hebben zijn:
    'Wij willen/kunnen dit niet betalen',
    'dat zul je niet lang volhouden',
    'viool is een veel te moeilijk instrument',
    'Je hoeft niet alles te hebben wat je wilt'

    Deels begrijp ik dit ook wel, maar ik ben bereid veel dingen op te offeren om viool te mogen spelen en nog meer mijn best te doen.

    Bedankt voor het advies!
     
  11. Sofía

    Sofía

    Lid geworden:
    15 okt 2018
    Berichten:
    7
    Dat is inderdaad een goed argument!! Daar had ik nog helemaal niet over na gedacht!

    Bedankt!!
     
  12. gevoeligesnaar

    gevoeligesnaar Karin

    Lid geworden:
    17 jan 2014
    Berichten:
    738
    1. Dat is natuurlijk een keuze en een verantwoordelijkheid van jouw ouders. Maar zoals gezegd; aanschaffen van een viool is niet nodig!
    2. Heb je een reputatie van aan dingen beginnen en er na korte tijd weer de brui aan te geven? Dat is inderdaad lastig. Aan de andere kant: als je toch geen instrument koopt, loop je weinig financieel risico. En je moet wel dingen proberen, vind ik zelf altijd.
    3. Onbegrijpelijk...je moeder speelt cello en dan zegt ze dit? Zouden ze het trouwens wel goed vinden als je celloles zou willen?
    4. Op zich mee eens maar het is een drogreden. En bovendien geef je aan dat bereid bent om er dingen voor op te geven.

    O ja nog even op dat conservatorium terugkomend: nee normaal kan je als beginner geen les krijgen op een conservatorium; het is tenslotte een vakopleiding. Maar in het kader van stage kan je soms wel les krijgen van een conservatoriumstudent en ook verdienen studenten vaak privé wat bij door les te geven. Dat is vaak goedkoper dan een muziekschool of een gediplomeerd docent. Maar aangezien volgens mij de opleiding klassiek viool niet meer gegeven wordt in Arnhem, valt deze mogelijkheid voor jou waarschijnlijk af.

    Misschien moet je je ouders gewoon vragen: ' Ik begrijp jullie bezwaren, maar hoe kan ik nu aantonen dat dit zó belangrijk voor mij is, dat ik bereid ben om er dingen voor op te geven en dat ik dit vol ga houden? Wat kan ik doen om jullie te overtuigen?' Dan kan je op hun antwoorden ingaan.
    Misschien kan je voorstellen om zelf proberen de start te regelen: het geld voor de kwartaalhuur van een viool + een 10lessenkaart. Dat kan je doen door bijv. verjaardagsgeld opzij te leggen, sparen van je zakgeld, klusjes doen, sponsors te regelen etc. Het gaat er daarbij vooral om dat je daarmee je goed kunt aantonen dat je dit écht heel graag wilt en dat je bereid bent om daar dingen voor te doen en op te geven. Dat duurt misschien een paar maand maar als je echt wilt, lukt je dat. Succes!
     
    Laatst bewerkt: 16 okt 2018
    Deanone vindt dit leuk.
  13. Hennetje

    Hennetje

    Lid geworden:
    6 sep 2018
    Berichten:
    156
    Hoi @Sofía, ik sluit mij helemaal aan bij @gevoeligesnaar en denk dat zij een goed startpunt heeft om voor te leggen aan je ouders. Probeer zelf jouw bijdrage te doen in de dingen die Gevoeligesnaar noemt. Zo zien je ouders dat het je echt menens is. Speelt je moeder ook al vanaf jongs af aan cello? Zo ja, dan kun je - als dat zo is - aangeven dat je moeder ook les heeft gehad en dat jij erg graag viool wilt leren spelen. Als er verder geen financiele beren op de weg liggen, dan zou daar toch een mogelijkheid in kunnen schuilen.

    Ik hoop heel erg voor je dat je ouders je wens gaan inwilligen en ga voor je duimen! Ik gun het je van harte!
     
  14. JanHut

    JanHut ♫ ♪

    Lid geworden:
    27 aug 2013
    Berichten:
    1.439
    Als er geduld nodig is voordat de viool er zal zijn
    is het prachtig om al muzikaal voorwerk gedaan te hebben!
    Overigens, @Sofía , toen ik op de muziekschool begon met cello
    kreeg ik er een te leen voor een jaar, gratis!!
    (Daarna ging ik kopen, maar ook huren was een optie geweest).
     
  15. ria

    ria

    Lid geworden:
    21 okt 2011
    Berichten:
    481
    Misschien een idee:
    Zeg tegen je ouders dat je de komende jaren helemaal geen cadeau's meer wilt hebben met je verjaardag, sinterklaas of kerst enz. Dan sparen ze geld uit dat dan besteed kan worden aan je allergrootste wens, een viool.

    Ik ken het gevoel een beetje. Ook ik heb lang moeten wachten tot ik eindelijk viool mocht gaan spelen. Er stond een piano bij ons thuis en ik moest maar eerst piano leren spelen. Hetgeen ik overigens met groot plezier heb gedaan hoor. Toen ik eindexamen deed mocht ik een mooi cadeau kiezen en dat was niet moeilijk voor mij, eindelijk een viool. Maar ik begrijp dat jij niet tot je 18e wilt wachten. Ik wens je veel succes, en ik hoop dat je wens snel in vervulling zal gaan.
     
  16. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Viool leren spelen inclusief doorzetten is juist heel goed voor jongeren! Ik weet niet hoe je er op school voorstaat, maar als jij een leerling bent die nogal makkelijk leert, is een viool juist een heel goed tegenwicht. Dan leer je ook bij iets moeilijkers goed door te zetten. Dat kan je later ook weer schelen als je je op gegeven moment wél moet gaan inzetten. Ik zie het dus naast het muzikale, leuke enzo ook puur als middel (als instrument, grappig he, in een andere betekenis) om als mens verder te komen. Om met jezelf leren om te gaan als iets een keer níet zomaar lukt.
    (ik zie, ik verval in herhaling).

    Aan een viool komen: ik hoop dat iemand ineens op zolder een viool vindt die deze aan je uit zou willen lenen. Er liggen echt niet alleen maar superdure violen verborgen op zolders...
    En nog wat: een vriendin van mij vond bij een kringloopwinkel ineens twee uitstekende saxofoons. Voor een schijntje nog wel!!!
    Voor betaalbare vioollessen kun je inderdaad maar het beste bij een conservatoriumstudent zijn.
     
  17. Sofía

    Sofía

    Lid geworden:
    15 okt 2018
    Berichten:
    7
    Hallo allemaal,
    Hartstikke bedankt voor alle tips en argumenten die jullie mij hebben gegeven. Ik ben gisteren naar mijn ouders gegaan, en mag nu voor een proefles gaan! Van mijn vader mag het al, en mijn moeder zit erover na te denken.
    Hartstikke bedankt!!!
    Groetjes Sofía
     
    Nez, marloes s, Marcelita en 4 anderen vinden dit leuk.
  18. ria

    ria

    Lid geworden:
    21 okt 2011
    Berichten:
    481
    Gefeliciteerd, dat is een fijn bericht.
     
  19. Deanone

    Deanone Anouschka

    Lid geworden:
    29 sep 2009
    Berichten:
    1.253
    Geweldig!!
    Gaat ze mee naar de proefles?
     
  20. Hennetje

    Hennetje

    Lid geworden:
    6 sep 2018
    Berichten:
    156
    Wat een geweldig nieuws, Sofia! Tof van je ouders.
    Houd je ons op de hoogte?
     

Deel Deze Pagina