Viool gebouwd door Amati II, Hieronymus circa 1671

Discussie in 'Aangeboden' gestart door slovbel, 7 jun 2004.

  1. slovbel

    slovbel

    Lid geworden:
    7 jun 2004
    Berichten:
    9
    Homepage:
    Voor zeer ernstige kandidaten, vioolspeler of verzamelaar: enkele jaren terug werd door ondergetekende een viool gekocht van een zigeuner in Slowakije die beroemd was als vioolspeler in SK. Pas vandaag ontstond de interesse om eens dieper te zoeken. Er staat in het viool: "Nicolaus Amatus Gremonen Hiëronymi Fil. ac Antonij Nepos Fecit 16" Bij het zoeken om info stel ik vast dat op 30.04.2003 een dergelijk viool verkocht werd voor 83.650 USdollars, en dat de maker bekend staat als: Amati II, Hieronymus, standplaats origine: Cremona, Italië. Andrea Guarneri (1626-1698) en Antonio Stradivari (1644-1737), de twee belangrijkste Italiaanse meesters, kregen hun opleiding bij deze Nicolo Amati (bouwer van het viool) en deze Nicolo Amati was de kleinzoon van Andrea Amati!
    De viool is in zeer goede staat, en ik zou graag informatie bekomen voor het expertiseren en het onder certificaat brengen. Wie helpt me, of is ernstige kandidaat koper?
     
  2. MiSun

    MiSun

    Lid geworden:
    8 feb 2004
    Berichten:
    14
    Homepage:
    Ik ben al een tijdje op zoek naar een beter instrument/strijkstok en probeer dat via het Nationaal Muziek Instrumentenfonds te doen. Als werkelijk blijkt dat deze viool een origineel is, ben ik wel geïnteresseerd. Ik weet niet of je het instrument wil verkopen aan het NMF, zodat ik het via hun kan 'lenen'. Laat het me even weten, dan kan ik het NMF attent maken op je instrument.

    Groetjes,

    Mi Sun (q)
     
  3. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.031
    Homepage:
    Er zijn talloze violen met Amati-etiket. Violen met stradivari etiket zijn er nog veel meer. De kans dat uw viool ook maar iets met Amati te maken zou kunnen hebben is niet groot, eigenlijk vrijwel verwaarloosbaar. Mocht u toch blijven geloven, ga dan naar een beëdigd taxateur in strijkinstrumenten: die kan u uit de droom helpen (of uw droom verwezenlijken)
     
  4. Jan-Peter

    Jan-Peter

    Lid geworden:
    24 mrt 2003
    Berichten:
    142
    Homepage:
    Laat in ieder geval eens weten wat het nu werkelijk is...

    Jan-Peter
     
  5. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.727
    Beste Slovbel,

    De kans dat je een echte Amati viool in handen heb gekregen is heeeeeel klein.
    eigenlijk maakt het niet uit van welke "Amati" het instrument zou kunnen zijn. De vraag is echter of het werkelijk een Amati is.

    Zelf heb ik een zeer eenvoudige viool die een replica is van een Guarnerie del Gesu. Ik vind de klank (maar wie ben ik) mooi.
    Helaas heb ik nog geen ervaring met (oudere) / betere instrumenten.

    Een viool van een van de leden van de Amati familie (dus een echte Amati) kost al snel ettelijke tonnen, ik bedoel dus c.a. E 800.000
    of te wel bijna een miljoen.
    Te hopen voor jou is dat het een echte Amati is.

    Back on topic:
    Laat ons aller moderator Bert (niet die van Sesamstraat), maar onze Bert Boon er eens naar kijken, als hij niet zeker van de zaak is weet hij vast wel andere expert s of taxateurs.

    Plaats eens een foto van je instrument, ik ben best nieuwsgierig!
     
  6. Christoff

    Christoff

    Lid geworden:
    22 mrt 2004
    Berichten:
    96
    Jammer dat dit verhaal niet wordt vervolgd... Ben wel benieuwd wat voor viool het nou is.

    Stam in Utrecht is overigens beëdigd taxateur . Zit ook lekker centraal.


    [edit](Dit bericht is door Christoff bijgewerkt op 30/08/2004 om 16:14 uur)[/edit]
     
  7. slovbel

    slovbel

    Lid geworden:
    7 jun 2004
    Berichten:
    9
    Homepage:
    Ja, we zijn bijna 3 jaar ouder en mijn viool is nog steeds niet onder expertise gegaan. Kan er mij iemand helpen voor een expert in de omgeving van West-vlaanderen of Antwerpen. Bert Boon interessert me wel, maar ik zou 405 km dienen af te leggen, of 810 km heen en terug. En Stam in Utrecht: daarvan heb ik geen correcte coördinaten. Hartelijk dank voor alle hulp.
     
  8. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.031
    Homepage:
    Gert Schrijvers in Hasselt, Luc Deneys in Gent.
    In Brussel en Antwerpen zijn ook meerdere vioolbouwers te vinden.
     
  9. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    Probeer eens een goede opname (of beter: een aantal goede, gedetailleerde opnamen) van het instrument te plaatsen op Maestronet.com. Ik heb er veel vertrouwen in dat er door deskundigen op wordt gereageerd en.... het is nog kosteloos ook! Voorwaarde is wel dat je echt goede opnames aanbiedt. Doe je dat niet, dan krijg je gegarandeerd de vraag toegeworpen dat alsnog te doen.
     
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    @ slovbel:

    Doe maar rustig aan hoor. Ik verwacht niet eerder een reactie dan in 2010. Bij leven en welzijn dan natuurlijk (g).
     
  11. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    5.031
    Homepage:
    Frits, met violen moet je nu eenmaal geduld hebben! (o)
     
  12. slovbel

    slovbel

    Lid geworden:
    7 jun 2004
    Berichten:
    9
    Homepage:
    Beste Bert en Beste Vilolistenweb-liefhebbers,
    Het hout is inderdaad nooit afgezaagd; en ook is het moeilijk een mondelinge expertise te aanvaarden. Misschien een definitief antwoord aan mijn nakomelingen, of... ik blijf verder zoeken. Amati II is me hiervoor dankbaar, meen ik.

    Op 28 maart 2007 was ik bij de vioolbouwer/restaurateur GERT SCHRIJVERS uit Hasselt. Hij nam mijn violen onder de loep en deed een mondelinge expertise, waardebepaling en raming van de kosten, indien er ook hersteld dient worden.

    Viool met zegel “Tononi Carlo Rom 1742”: Het zou een kopie-instrument zijn van de jaren 1890/1990. In die tijd werd ook een lak gebruikt met ijzersulfaat, waardoor de lak met de UV-stralen mettertijd zwart wordt. Het is een goed instrument en in perfecte staat. De minimum waarde is 1500 euro. Een minder befaamd expert had vroeger 4000 euro geraamd, en deed een paar schoonheidsherstellingen (nieuwe kam, polieren...)

    Viool met zegel “Johann George Thir Wien 1772”: Zeer goed studie-instrument, muziekacademie. De viool is in perfecte staat. De viool heeft nog zijn originele lak en originele stemsleutels (uit oudere houtsoort die bewerkt werd om zwart te worden) Gert Schrijvers durft geen uitspraak doen omtrent de bouw. Uit een eerdere expertise bij Luc Deneys – Gent (23.03.2007) zou de viool gemaakt zijn in een klein atelier:de randen zouden gezaagd zijn geweest. Maar deze viool werd eerder gebruikt in Slowakije door een eerste vioolspeler. Na zijn opruststelling werd de viool uitgeleend en werd licht beschadigd. De erfgenamen van de eerdere speler hebben deze viool uiteindelijk gerenoveerd teruggekregen, en deze werd dan door mij aangekocht. De minimum waarde is zeker 1200 euro.
    Door mij werd 2000 euro betaald, inbegrepen een weinig geschiedenis over de laatste 100 jaar van deze viool.

    Viool met zegel “ Carlo Ferdinando Landolfi nella contrada del Santa Margarita al Segno della Sirena Milano 1729” Het zou een kopij zijn van Landolfi, gemaakt rond de jaren 1900. Zij is grootklinkend en vermoedelijk van Tsjechoslowaakse makelij. De hals moet verhoogd en de kam hoger, er zijn voor ongeveer 400 euro kosten aan. In perfecte staat mag zeker 2000 euro gevraagd worden, het is een zeer goede viool (aldus de experten). Maar ik weet dat deze viool eerder bespeeld werd door een vioolspeelster die muziekacademie gevolgd heeft, en een vijftal jaar op zeeschepen als violiste functioneerde. Zij was van de streek van Banska Bystrica, waar de vioolbouwer Johann Raab gewoond heeft. Deze plaatste er zijn stempel in (tweede stempel). Deze vioolbouwer kreeg de gouden medaille voor vioolbouw in 1913. De minimumprijs van dit instrument in huidige staat is 1.600 euro, wat zeker niet overdreven is (aldus de expert)
    De andere violen:

    1. een viool met zegel “Nicolaus Amatus Cremonen….”: Beide experten beweren dat deze viool gebouwd werd rond de jaren 1890. Deze viool is niet goed onderhouden geweest. Zou weinig bespeeld zijn geweest (geen grote gaten aan stemschroeven). Beiden beweren eveneens dat deze viool een uitzonderlijke waarde kan bekomen mits ze volledig in orde te brengen, en beweren tevens dat het geen echte Amati zou zijn. Expert Luc Deneys meent dat ze gebouwd werd in de omgeving van Mittenwald, een eerder in de jaren 1880/1900 gekend vioolbouwersoord. Expert Schrijvers meent dat het een kopij is van een origineel gebouwde. Maar een kopij van de jaren 1880/1890.
    Uit de laatste expertise blijkt dat de toets scheef erin staat en de stapel ook niet op zijn plaats staat. Vermoedelijk hebben hier amateurs restauratiewerken uitgevoerd. Naar de heer Schrijvers is het de beste viool uit mijn collectie, waar een zeer goede klank uit te krijgen is. Orde van kosten: 700 euro. Waarde zeker hoger dan 2000 euro. Deze viool heeft voor mij nog een bijkomende waarde: ik ken de inmiddels overleden bespeler Berki, die een alom gekend violist was in Tsjecho-Slowakije. Slechts voor een uitzonderlijk hoger bod kan ze verkocht worden.

    2. en 3. zijn violen van mindere betekenis: enerzijds een kopie van een Italiaanse Cremonensis, met een ingebrand teken van LA Beide experten beweren vooroorlogse makelij ofwel in Duitsland ofwel in Tsjecho-Slowakije; anderzijds een Antonius Stradivarius met een kenteken Sag Trademark: teveel kosten aan voor herstel tegenover de waarde van het viool.

    Mochten er kandidaat kopers zijn, of experten die me verder willen helpen, graag een seintje. Bert, alvast van harte bedankt voor de goede refertes, jammer dat we zo ver van elkaar wonen. Voor het nemen van foto's: spijtig ik durf dit zelf niet te doen. Wie kan een expertise doen op amateurbeelden????
     
  13. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.408
    Homepage:
    Ik had zo’n snelle respons in het geheel niet verwacht!

    Dank voor het uitgebreide en interessante verslag! (w)

    Een expertise zul je ook niet krijgen bij plaatsing van een aantal digitale foto’s van de instrumenten: amateur of professioneel. Met expertise bedoel ik dan een waardebepaling. Want dat gaat wat moeilijker vanaf een foto dan in een lijfelijk aanwezige situatie. Maar wat je wèl zult krijgen is een beschrijving van de vermoedelijke herkomst ervan en heel misschien een waarde-indicatie. Er zijn op het eerder door mij aangegeven forum experts die al jarenlang op allerlei openbare verkopen en internetverkopen (zoals Ebay), instrumenten aan- en verkopen om daarmee een goede verdienste te verkrijgen. Dat doen ze niet wanneer ze er te weinig verstand van hebben want dan moet er geld bij.

    Maar het was slechts een voorstel, dus doe ermee wat je wilt.
     

Deel Deze Pagina