Violinmasterclass

Discussie in 'Viool' gestart door Vibrato Desperado, 13 jan 2019.

  1. Vibrato Desperado

    Vibrato Desperado

    Lid geworden:
    9 jan 2019
    Berichten:
    36
    Goedendag wel gewaardeerde muziekgenoten, (pun intended :) )

    Ik kwam deze website tegen http://www.violinmasterclass.com/ met de volgende soort filmpjes voor beginnende violisten.



    Zijn er mensen hier bekend met Kurt Sassmannshaus? En is het verstandig deze lessen en oefeningen te volgen? Het zijn jonge kinderen die de oefeningen uitvoeren, maar dat doen ze allemaal zo goed dat ik mij afvraag of ik als beginner er verstandig aan doe om dit ook te proberen of dat ik misschien beter eerst andere methoden kan oefenen.

    Benieuwd naar jullie reacties en ervaringen!

    mvg

    Thomas
     
  2. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Sassmannshaus is toch auteur van diverse didactische methodes voor strijkinstrumenten?
    https://www.baerenreiter.com/en/cat...he-sassmannshaus-string-method/violin/violin/
    Je hebt ene Egon en je hebt Kurt Sassmannshaus. Kurt richtte zich inderdaad op jonge kinderen, maar daar bij waarschijnlijk ook op hun ouders, omdat die tenslotte met hun kinderen moeten oefenen. Kennelijk is het ook die Kurt die nu ook flimpjes laat maken ter instructie. Die gaat met de tijd mee. Ik geloof alleen wel dat hij die filmpjes eigenlijk bedoelt ter aanvulling van lessen in plaats van vervanging (maar hij kan weten dat er mensen zijn die denken dat je van die filmpjes het ook kunt leren).

    Ik heb zelf nooit les gehad uit een cellomethode van Sassmannshaus, maar wel van een ander die zich ook richtte op kinderen. Ik heb met die methode (specifiek een cellomethode, van Francis Grant) goede ervaringen. Ik had het wel in combinatie met gewoon celloles en niet op een afstand via youtube. Ben jij dan wel van plan het via YT te doen?

    Het risico zit met name in het ontwikkelen van een verkeerde houding, want daar krijg je dan geen correctie op. En verkeerde houding leidt uiteindelijk helaas nogal eens tot vervelende dingen (blessures).
    En als je wél naar les gaat (dus dat een leraar je regelmatig kan corrigeren), waarom zou je dan naast diens methode nog een andere willen volgen?

    En dat kinderen het zo goed doen, dat is natuurlijk wel doordat kinderen het allemaal veel soepeler kunnen oppakken dan wij herkansers. Met een beetje feeling voor muziek en regelmatig spelenderwijs oefenen gaat dat allemaal wel wat makkelijker als je lekker heel jong begint.
     
  3. Vibrato Desperado

    Vibrato Desperado

    Lid geworden:
    9 jan 2019
    Berichten:
    36
    Interessante informatie, het is inderdaad allemaal voor de wat jongere beginners. Eén kan zich jong voelen haha, maar dat is niet genoeg helaas.. He dat verouderde brein ook.. :)

    Nee dat zeker niet, ik heb een tijdje geleden een lijstje met viooltechnieken gemaakt die ik wil leren. Die heb ik met een docent doorgenomen. Dat genereerde aardig wat feedback die ik momenteel aan het verwerken ben. Dat is nu drie maanden geleden. Ik zat er over te denken binnenkort weer een paar lessen te boeken want het gaat al een stuk beter.
    Ondertussen probeer ik overal informatie te vergaren, het probleem is alleen dat ik niemand in mijn omgeving heb met wie ik het kan delen en mij kunnen zeggen wat onzinnig is en wat echt doeltreffend is. Daarom ben ik zo enthousiast over dit forum. Hier zitten mensen die dat zouden kunnen.

    Waarom ik wat anders wil volgen is om te kijken wat beter aansluit bij mij. Ik heb namelijk geen referentiekader wat dat betreft dus volledig afhankelijk van de ervaringen die ik nu op doe. De ervaring van anderen laat ik daarin leidend/adviserend zijn, ik hoef niet opnieuw het wiel uit te vinden haha :) Echter, ik zou niet kunnen zeggen wat een prettige methode is tenzij ik er meerdere heb geprobeerd. Voor ik mij op onzinnige methoden ga storten wilde ik wat navraag doen op dit forum om te kijken of mensen het kennen en hoe het ze is bevallen.
    Ik zou niet graag allerlei verkeerde dingen willen aanleren omdat een filmpje op youtube zegt dat het zo moet :)

    Ja, echt he als ik de klok toch eens kon terugdraaien... Dan had ik het wel geweten. Voor nu is het genoegen nemen dat anderen wel zo jong zijn begonnen en daar kunnen we allemaal weer van genieten dacht ik zo!
     
  4. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Ha ja, dat zou ik ook weleens willen!
    Maar wij kunnen nog wel dingen leren waar we plezier aan kunnen beleven, verlies dat niet uit het oog!
    En ja, een jong brein, dat is inderdaad heel fijn, maar realiseer je dat het brein zelfs nog tot op hoge leeftijd plastisch is. Daar heb je wellicht motorisch iets minder aan, maar het is wel het brein waarmee je nog een hoop wel kunt leren. Use it or loose it.:)

    Qua methodes hoop ik dat anderen je verder kunnen helpen. Ik kon alleen vertellen dat de "kindermethode" die ik voorgeschoteld kreeg, mij nog steeds heel goed bevalt. Zegt misschien wel iets over me, hahaha;)
    Er zijn diverse methoden en de methode die jij moet gaan volgen moet bij jou passen. Ik ben alleen geen vioolpedagoog (ik ben alleen maar een late beginner, was ruim over de 40 toen ik begon) dus verder kan ik er gewoon niets zinnigs over zeggen. Er zijn hier genoeg late beginners op viool die wellicht iets kunnen zeggen over de methode die zij voorgeschoteld hebben gekregen.

    Maar die leraar bij wie je langs bent geweest en weer langs gaat komen, kan waarschijnlijk ook wel iets zeggen over welke methode hij voor jou in gedachten heeft. Vooral als je bij het plannen van je volgende les bij haar/hem vertelt dat je die vraag naar de methode hebt. Dan overval je niet met die vraag en heb je kans dat de docent bij de volgende les alvast tijdens de les kijkt hoe je instructies oppakt.
     
  5. Vibrato Desperado

    Vibrato Desperado

    Lid geworden:
    9 jan 2019
    Berichten:
    36
    Ik heb ook nog hoop dat die nog zullen/willen/kunnen reageren, maar ze zijn natuurlijk allemaal druk aan oefenen :)

    Dat is een goeie en die raad ga ik zeker opvolgen!
     
  6. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Ik gok erop dat de methode "Speel Viool" (methode met CD) nogal eens wordt gebruikt voor volwassen beginners. Methode van Jaap van Elst, Wim Mejuris e.a. en uitgegeven bij De Haske.
    Of zou het toch de "Vioolmethode van de 21e eeuw" zijn van Frank Glaser en Elvira Zykova, ook met CD?
     
  7. Vibrato Desperado

    Vibrato Desperado

    Lid geworden:
    9 jan 2019
    Berichten:
    36
    Interessant Marcelita, dat ga ik even verder uitzoeken.

    Bedankt voor je tips!
     
  8. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Nou, als ik dit filmpje (#1 Finger Lifting & Dropping) bekijk heb ik ernstige bedenkingen! Iemand die viool wil leren spelen moet de vingers niet 5 cm liften, maar precies genoeg omhoog doen om de snaar vrij te laten. Hoe wil je anders snelle loopjes kunnen spelen?
    Het kost dan veel te veel tijd omdat de vingers van een te grote hoogte moeten komen.
    Nee, niet doen dit. Is foute boel. En als je het eenmaal hebt aangeleerd, leer het dan maar weer eens af!
     
  9. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.118
    Homepage:
    Bij cellospelen moest ik juist dat fingerlifting&dropping afleren. Het is juist iets wat bijvoorbeeld pianisten en fluitisten doen en als die dan gaan leren cellospelen...mijn leraar pikt die mensen er zó tussenuit. Het is mij nogal grondig aangeleerd en het afleren gaat niet zomaar.
     

Deel Deze Pagina