Ontspannen linkerhand

Discussie in 'Viool' gestart door Brienneoftarth, 16 jan 2019.

  1. Brienneoftarth

    Brienneoftarth

    Lid geworden:
    25 nov 2018
    Berichten:
    48
    Hoi Allemaal,

    Ik merk dat ik tijdens het vioolspelen een beetje ga knijpen met mijn linkerhand, het zijdeel van mijn hand onder de wijsvinger steunt erg op de hals van de viool en ook met mijn duim knijp ik best hevig.
    Ik wil dit graag afleren maar met simpelweg "niet doen" en me erop concentreren krijg ik de spanning er niet af. Heeft iemand oefeningen die zouden kunnen helpen? Met de zoekfunctie kwam ik alleen op berichten voor cellisten, maar mogelijk heb ik slecht gezocht.

    Alvast bedankt!
     
  2. MarjoleinG

    MarjoleinG

    Lid geworden:
    2 aug 2012
    Berichten:
    174
    Ik weet niet of het met een viool mogelijk is, maar wat mij bij de cello veel heeft geholpen is de duim af en toe helemaal los te laten en te spelen zonder de duim tegen de hals.
     
  3. Ellende

    Ellende

    Lid geworden:
    8 okt 2018
    Berichten:
    48
    Ik heb op celloles geleerd om dan met mijn linkerhand watsnaren te plukken met elke vinger. De spieren in die hand worden dan even anders gebruikt zodat je je houding even kunt ‘resetten’ als je spanning merkt. Bleek op mn viool ook een interessante oefening te zijn. Verder hecht mijn viooldocent waarde aan een goede warming up van de handjes zodat ze wat opgewarmd zijn voor het spelen (ik kan de precieze oefeningetjes niet goed omschrijven maar misschien kun je je docent vragen).
     
  4. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Wat zegt je docent? Die heeft hier toch wel oefeningen voor?

    Ik ga knijpen als wat ik speel moeilijk/te moeilijk voor me is. Misschien makkelijker stukken spelen een tijdje, kijken of het dan ook nog zo is? Op die manier je hand oefenen om ontspannen te spelen?
     

Deel Deze Pagina