We zijn allemaal ooit eens beginner geweest. Dus ik zou gewoon doorgaan met vragen stellen, misschien kunnen we je verder helpen.
Hallo allemaal, ik ben nog aan het viool spelen hoor. Helaas door omstandigheden even geen les, maar ik oefen gewoon door in mijn boek. Bijna klaar met boek 1 .... En heel soms begint het erop te lijken dat ik noten kan lezen. Net alsof het kwartje valt dan. Gewoon de noten voor de basispositie he, nog niets ingewikkelds verder hoor. Maar je moet ergens beginnen en een half jaar geleden keek ik voor het eerst in het boek en dacht " hoe moet ik ooit begrijpen wat hier staat ?!"
Weer een vraagje van mij. Ik heb nu liedjes waar in het begin of aan het einde een cijfer staat, b.v. 3 en dan een dikgedrukte streep eronder. Wat betekent dat ?
Ik denk dat het hier gaat over het aantal maten rust dat je moet aanhouden voor je begint met spelen. Kijk maar eens of je beter uit komt met de achtergrondmuziek als je dat doet.
Inderdaad: als het cijfer in een van de maten staat is dat juist. Mij was in #527 niet duidelijk wáár het cijfer stond, vandaar dat ik er niet op reageerde. Een vette 3 boven een stuk duidt meestal aan: dit is het derde deel.
Ja, ik was al aan het tellen geslagen en volgens mij hebben jullie helemaal gelijk Het cijfer en de streep staan naast de aanduiding van b.v. 4/4 Weer wat geleerd ! Alleen waarom staat dat dan niet bij alle liedjes ?
Een dergelijke serie rusten kan ook middenin het/een stuk voorkomen. Hoeft niet per se vooraan te staan.
Rust in een liedje wordt tot nu toe aangegeven met een balkje onder of op de lijn. Maar ik begrijp dat dat dan ook kan met een cijfer met een dikgedrukte lijn eronder ?
Ik heb het even opgezocht in de Algemene Muziekleer: Bron: Algemene Muziekleer Auteur: Theo Willemze §131 (pagina 50)
Ik kom eerlijk gezegd alleen dikke strepen met een getal erbij tegen als ik maten rust heb. Die aparte tekens die in paragraaf 31 van de algemene muziekleer worden genoemd heb ik nog nooit gezien.
Klopt! Ik ook niet. Maar ja, ik ben dan ook geen musicoloog. Als je twee of drie maten rust hebt staan die meestal gewoon uitgeschreven in plaats van een enkele maat met een ongebruikelijke notatie er in.
Gewoon uitgeschreven...met dat balkje en het cijfer van het aantal maten rust toch? Dat heb ik tenminste zo in bijvoorbeeld trio's van Corelli, daar staat dus ook in een maat een dikke streep met een 1, 2 of 3 maten rust. Best omslachtig om nog een extra codetaal te gaan leren voor die enkele maatjes rust.
Ja, gewoon niet handig. Gewoon lekker eenduidig zijn met één systeem en dat is met die dikke horizontale lijn en het aantal maten rust.
allereerst heerlijk dit forum ik ben me al lekker aan het inlezen en geniet van de hoeveelheid informatie. Wat mij opvalt en ook wel verbaasd is het verschil in prijs tussen de vioollessen (of zelfs cellolessen die volgens mij gemiddeld 10 euro duurder zijn (mijn vrouw speelt cello)). Met een beetje zoeken zie je dat de prijzen variëren van 10 euro per uur tot 65 euro per uur voor les. Bij 10 euro per uur denk ik hoe kan je nog wat verdienen en bij 65 euro denk ik waarom zouden mensen zich daar aanmelden. En bij de ene kan je gewoon per keer afspreken maar bij veel zit je er gelijk een jaar aan vast en ben je gebonden aan schoolperiodes. Ik snap dat van die schoolperiodes wel als het grootste deel van je leerlingen kinderen zijn (dat is denk ik vaak zo?) maar het is niet helemaal van deze tijd. Het is voor een beginner best wel lastig om een docent te beoordelen zonder dat je enig idee hebt. Ik ga donderdag voor m'n 2e proefles en kan niet wachten. De eerste proefles is me erg goed bevallen maar de tarieven en de schoolperiode vind ik erg onhandig net als betaald parkeren op de locatie.
Volgens mij kan dat niet en het mag ook niet: gebaseerd op veronderstellingen en soms dat ook nog niet eens.