Afkomst van mijn viool?

Discussie in 'Viool' gestart door Lisew, 29 aug 2019.

  1. Lisew

    Lisew

    Lid geworden:
    29 aug 2019
    Berichten:
    3
    Ik ben altijd al super benieuwd geweest naar de achtergrond van mijn viool, maar er staat (helaas voor mij) niks geen label in, alleen een nummer (gegeven door de vioolbouwer/-handelaar waar ik hem vandaan heb)... En toen kwam ik dit forum tegen met allemaal kenners.

    Ik heb hem ongeveer 10 jaar geleden gekocht, toen is me verteld dat hij zo’n 75 -120 jaar oud was (lekker specifiek). Ik heb een aantal foto’s bijgevoegd. Verder zit er geloof ik zo’n nep houtje in de onderste hoeken van de viool, die zag ik in een andere post ook langskomen. Of die zijn er later ingezet, maar er zitten in ieder geval (lijm?)randjes aan de zijkanten van het houtje. Oh, en verder viel me op dat de ribben in de punten geen lijmrand lijken te hebben (foto 4).

    Is er iemand die mij iets kan vertellen over waar/wanneer deze viool gemaakt zou kunnen zijn? Is het een fabrieksviool, studieviool, meesterviool?

    9B0C9FA4-923B-4376-8FEB-654D6CD6096F.jpeg IMG_7584.JPG IMG_7587.JPG IMG_7602.JPG IMG_7589.JPG IMG_7588.JPG IMG_7591.JPG IMG_7593.JPG IMG_7594.JPG IMG_7595.JPG
     
    Laatst bewerkt: 29 aug 2019
  2. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    769
    Schönbach.
    De ribben hebben wel degelijk een lijmnaad op het uiteinde en geen overhang van de bladen wat aangeeft dat het om het typische werk gaat.
    Ook het hondenneusje achterkant krul verraad de afkomst.
    Grauwe grijze inleg
    enz enz enz
     
  3. Lisew

    Lisew

    Lid geworden:
    29 aug 2019
    Berichten:
    3
    Zoiets dacht ik al, maar wat maakt dat je Schönbach zegt en niet Markneukirchen? Want in je identificatiepost maak je daar verder geen onderscheid tussen. Of is dat zonder reden?

    En weet je (of iemand anders hier) of het het waard is om hem een keer te laten checken? Er zitten best wat beschadigingen op en in (lak maar ook het hout), zou het de moeite waard zijn om langs te gaan bij de vioolbouwer waar ik hem vandaan heb?
     
  4. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Schönbach was het centrum van de (veelal Duitssprekende) vioolbouwfamilies in het vooroorlogse Tsjecho-Slowakije: de grensstreek met het toenmalige Duitse Rijk. Na de oorlog zijn de "duitsers" uit Tsjecho-Slowakije verdreven. De vioolbouwers hebben zich daarna veelal gevestigd in de regio Erlangen (Bubenreuth e.o.) in het toenmalige West Duitsland. Schönbach (Tsjechië) heet tegenwoordig Luby.
    Wanneer je ergens over twijfelt m.b.t. je instrument kun je altijd bij een vioolbouwer langsgaan natuurlijk.
     
    Laatst bewerkt: 30 aug 2019
    Lisew vindt dit leuk.
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Wat wil je dan "laten checken?" Of anders gezegd: waartoe dient die check?
     
  6. chrish

    chrish ♫ ♪

    Lid geworden:
    20 mei 2008
    Berichten:
    769
    Zou eerder de snaren vervangen, die zien er wel heel oud uit.
     
  7. Lisew

    Lisew

    Lid geworden:
    29 aug 2019
    Berichten:
    3
    Ik zou dan willen laten checken of er beschadigingen op zitten die 'onbehandeld' erger zouden kunnen worden, er zitten een aantal kleine scheurtjes in het hout aan de zijkanten bijvoorbeeld. Ik heb wel eens mijn haar per ongeluk in zo'n scheurtje vast gehaakt, toen kwam er een stukje hout af (heel stom). Dat soort dingetjes. Ik weet niet of het een ding is, maar dat hij iets opgeknapt wordt? Ik heb hier verder weinig verstand van, ik besprak dit altijd met mijn docente maar ik les inmiddels niet meer.. Ik wil vooral gewoon dat hij niet kapot gaat en ik heb hem de afgelopen 5 jaar bijna niet aangeraakt, dus vandaar.

    Is dat iets wat ik ook zelf kan doen? Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de enige snaar die ik in de 10 jaar dat ik de viool heb, heb vervangen is de E, verder inderdaad niet.
     
  8. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Snaren vervangen is goed zelf te doen, maar als je het niet durft: bij aanschaf van een set fatsoenlijke vioolsnaren bij een vioolbouwer worden ze er vaak ook door haar/hem opgezet: gratis of wellicht tegen een kleine vergoeding.
     

Deel Deze Pagina