Houding viool en strijkstok - de juiste verhoudingen vinden

Discussie in 'Viool' gestart door Beginnertje, 8 aug 2020.

  1. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Ik snap iets niet. Ik denk ondertussen min of meer te begrijpen hoe ik viool en strijkstok moet hanteren, maar het lukt niet altijd om terug in die ideale houding te komen, waarbij ik helemaal probleemloos

    1) tot beneden of boven kan strijken
    2) met mijn korte vingers van mijn kleine handjes de G-snaar fatsoenlijk weet te bestrijken

    Het ene moment lijkt het wel of mijn beide armen plots te kort zijn of mijn vingers niet lang genoeg meer. Of nog: mijn strijkstok voelt plots veel langer, waardoor ik niet meer mooi tot de onderkant van de stok raak tenzij ik de viool ga meebewegen en mij ga strekken.

    Ik snap echt niet hoe dat kan. Ik pak viool en stok in mijn ogen identiek vast, maar ene keer zit het goed, andere keer kloppen de verhoudingen totaal niet. Als het goed zit, komt de klank vanzelf. Zit er iets niet juist , mijn god wat een herrie en fouten maak ik dan.:eek:

    Is dat normaal als beginner dat je zo met die juiste houding zoeken worstelt?
    Ik heb ook al vele filmpjes bekeken, maar weet niet of ik er goed aan doe, al lijken ze allemaal zowat dezelfde dingen aan te halen waar je op moet letten als beginner.
    Ik heb volgens mij wat moeite met die 'romantische beweging' - zoals mijn vioollerares die typische strijkbeweging noemt - telkens weer op te roepen.
     
  2. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Voor volwassen kleine strijkers is een 7/8 viool (en 7/8 - of mogelijk zelfs 3/4 stok- ) soms de aangewezen maat.
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Ik mag toch aannemen dat de vioollerares heeft onderzocht welke grootte instrument geschikt is. Ik zou een combinatie 7/8-viool met een 3/4-stok mijden als kiespijn. Iemand die een 7/8-viool kan bespelen heeft ook een voldoende lange rechter arm om een bijpassende strijkstok te hanteren. Die moet je geen 3/4- of nog kleiner in handen geven.
     
  4. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Ik ben bij de vioolbouwer geweest, die heeft een blik op mij geworpen en concludeerde dat ik zeker niet te klein ben voor een 4/4 exemplaar (ik ben 1 meter 60). Bovendien, zo zei hij : mijn volwassen oor gaat de klank van een 4/4-viool beter appreciëren dan die van een 7/8-viool. Wat hij me aanraadde was een spiegel. Ik dus naar de action gereden na mijn bezoek aan de vioolbouwer, daar twee zeer handige deurspiegels gekocht en een barkrukje. Nu heb ik thuis een heel mooi oefenhoekje dat niet eens veel extra plaats vergt.
     
  5. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Ik heb op recept van een viooldocent wel een paar keer een 3/4 stok uitgereikt bij een 7/8 viool, al dan niet voor tijdelijk. Waar de suggestie van "nog kleiner" vandaan komt? Niet bij mij!
    Zelf ben ik natuurlijk geen vioolpedagoog, maar die zijn er op dit forum helaas maar weinig.

    Het argument van de bouwer van Beginnertje over de klank van een 7/8 vind ik maar zeer ten dele opgaan, aangezien er namelijk beslist goed klinkende 7/8 zijn: daar moet je naar zoeken, maar dat geldt ook voor 4/4 studieinstrumenten.

    1.60m en kleine handen? Dan lijkt het proberen van een 7/8 mij zeker de moeite waard, ook als dat uiteindelijk toch leidt tot een keuze voor een 4/4.
    Er zijn natuurlijk vioolbouwers die -althans op het moment van de vraag- geen 7/8 beschikbaar hebben.
     
  6. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Het maakt niet uit, ik zie nu waar ik mis zat :) Die spiegel maakt het duidelijk! Wat ik dacht dat krom strijken en mij strekken was, is net helemaal evenwijdig met de kam strijken. In de spiegel zie je dat. Zo kom ik weer terug bij les 1, daar verbaasde ik me namelijk over toen ik het in de spiegel zag bij de vioollerares. Ik raak er dus wel met mijn armen!
     
    Laatst bewerkt: 10 aug 2020
  7. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    En als ik het zo doe, zie ik in de spiegel die 'romantische beweging' van het strijken :cool:
     
  8. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Even een kleine toevoeging: ik probeerde Amazing grace 'mooi' traag te spelen, maar dat lukt vooralsnog niet zoals ik het wil. Ik ben dan aan iets simpelers begonnen: Ode to Joy van Beethoven, dit gaat veel vlotter en hier leer ik op een simpelere manier iets over twee noten in een strijkbeweging nemen en dit kan ik ook mooi traag oefenen. Misschien was het wat te hoog gegrepen om meteen Amazing grace mooi te kunnen spelen, zonder fouten. Ook het stuk dat ik van de lerares kreeg is niet echt simpel vind ik, dus ik wou even tussendoor mezelf wat motiveren en dit lukte mooi. Ik ga nu volgende week beginnen als opwarming met dit stuk traag te spelen, erna oefen ik het wat moeilijkere stuk dat ik behoor te oefenen in. Amazing grace laten we even voor wat het is , de buurman zal me dankbaar zijn :D Dan zaterdag klaar voor les 3.
     
  9. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Sinds de laatste les behoorlijk wat vooruitgang geboekt, ik stuurde daarstraks een foto van mijn strijkstokhand door aan de lesgeesfter en kreeg de commentaar dat het er super uitzag! Tijdens de laatste les leerde ik dat mijn vingers meer allen dezelfde kant moeten uitwijzen , ook de wijsvinger en dat de vingers losjes over de stok hangen, op deze manier krijg ik er veel consequenter die mooie klanken uit. Het geluid is preciezer nu en alles is fijngevoeliger, ik heb meer opties en als ik nu mijn pols lichtjes draai om piano te spelen ziet het er helemaal echt uit :D
    Zo happy met de vorderingen :D
     

Deel Deze Pagina